Carte verde

RCA și „Carte Verde” prețuri liberalizate din 1 iulie: Cât de posibilă este ieftinirea

641
(reînnoit 19:52 19.06.2019)
Procesul de liberalizare a tarifelor pentru polițele de asigurare auto este pe placul companiilor de asigurări ce dețin cele mai bune poziții pe piață. Sputnik i-a întrebat pe asigurători dacă vor modifica prețurile.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Tarifele pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă vor fi liberalizate din 1 iulie, conform deciziei anunțate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Aceasta însemnă că prețurile pentru polițele de asigurare Răspundere Civilă Auto (RCA) și „Carte Verde” vor fi stabilite de companiile de asigurări, dar nu de CNPF cum era până acum. Metodologia de stabilire a prețurilor a fost aprobată și publicată pe site-ul autorității de supraveghere.

Polița RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru autovehicule în interiorul Republicii Moldova, iar „Carte Verde” este corespondentul RCA pentru circulația peste hotare. Scopul acestor polițe este despăgubirea în urma accidentelor auto.

Liberalizare treptată: va exista o primă de referință unică

Liberalizarea tarifelor se va face treptat, pentru a evita disfuncționalitățile pe piață, pentru că CNFP a luat în considerare experiența negativă a unor state europene în domeniu, a precizat pentru Sputnik Lilia Alcază, de la Serviciul de presă al CNPF.

Ca punct de pornire pentru calcularea prețului polițelor de către asigurători vor servi datele statistice agregate per piață – CNFP a propus calcularea unei prime de referință unică.

Din 1 februarie 2019, polița RCA costă aproximativ 650 de lei, dar prețul poate varia în funcție de localitatea în care este înregistrat autovehiculul. Polița „Carte Verde”, în funcție de zona externă în care va circula vehiculul, costă 33-498 de euro.

Ce spun reprezentanții companiilor de asigurări

În Republica Moldova activează 14 companii de asigurări, nouă dintre care deţin dreptul de a emite poliţe „Carte Verde”.

Șoferii s-ar bucura să audă că, după liberalizare, prețurile celor două polițe vor fi mai mici. Deocamdată însă companiile de asigurări nu planifică ieftinirea lor.

În discuțiile avute cu reporterul Sputnik Moldova, reprezentanți ai celor mai mari companii de asigurări au spus că rămâne de văzut cum se vor aranja lucrurile, dar că daunele ce trebuie plătite în baza celor două polite sunt mari și ieftinirea ar fi nerentabilă pentru asigurători.   

Mai mult, unii interlocutori au admis că tarifele pot crește pe viitor cu 10-15%.  

„O poliță solidă costă mult”

„Dacă unele companii vor păstra prețurile actuale sau le vor reduce, în scurt timp se va reveni la practica stabilirii prețurilor la aceste polițe de către CNPF sau va fi o înțelegere între companii să păstreze nivelul mediu”, a comentat reprezentantul unei cunoscute companii de asigurări.

„Despre politica prețurilor la compania noastră pot să vă spun că este de partea cetățeanului responsabil, care înțelege că o poliță de acoperire solidă costă mai mult. A mai rămas puțin timp până în iulie și vom vedea cum vor evolua lucrurile. Cu regret, piața asigurărilor la noi nu este atât de mare și pe viitor fiecare cetățean ar putea procura, personal și online, polițele RCA și „Carte Verde”, așa cum se practică deja de mult timp în alte țări”, a adăugat reprezentantul companiei de asigurări.

În opinia unei persoane din conducerea altei importante companii de asigurări, dacă unii asigurători puternici ar ieftini polițele, companiile mai mici ar da faliment și ne-am pomeni cu un monopol pe piața asigurărilor.   

Contractele de asigurare de răspundere civilă auto au avut o pondere de 77% din total în primul trimestru al anului 2019. Aceasta denotă că, la fel ca în anii precedenți, moldovenii își asigură în primul rând mașinile.  

641
Tagurile:
1 iulie 2019, prețuri, Liberalizare, Carte Verde, RCA
Tematic
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve
Moldovenii - record la credite: Ce înseamnă aceasta și ce fac oamenii cu banii
Afaceri profitabile: Cele mai puternice companii de leasing din Republica Moldova

De ce se întâlnească cu Biden

103
(reînnoit 18:24 19.04.2021)
Ultima lună a relațiilor ruso-americane, și așa deja conflictuale, ar putea fi numită teatrul absurdului – în interpretarea actorilor de la Washington.

Mai întâi, Biden îl numește pe Putin ucigaș (drept răspuns, urmează urări de sănătate și rechemarea ambasadorului rus de la Washington), după - are loc escaladarea situației în jurul "amenințărilor invaziei rusești în Ucraina", apoi președintele SUA îl sună pe Putin și îi propune să se întâlnească în viitorul apropiat, iar a doua zi semnează decretul privind noile sancțiuni împotriva Rusiei. În continuare, participă la o conferință de presă și vorbește despre ne dorința sa "de a lansa un nou ciclu de vacci... escaladare și conflict cu Rusia", despre faptul că SUA este interesată de colaborarea cu Rusia și, în general, el dorește relații stabile, previzibile, pentru restabilirea cărora el cu "președintele Klutin... Putin" trebuie să se întâlnească vara, undeva în Europa. Cortină închisă.

© Sputnik / Алексей Витвицкий
Nu este amuzant? Desigur, dar, sincer vorbind, nu ai de ce râde aici, chiar și glumele pe seama greșelilor de exprimare ale lui Biden nu mai sunt interesante. Dar este incorect și să prezentăm problema în așa mod – Washingtonul nu știe ce să facă cu Rusia, iată că și încearcă mai întâi dulcele, apoi săratul, recurgând la metoda biciului și a turtei dulci. Nu, în Casa Albă și în împrejurimile acesteia nu stau persoane proaste – ele au o idee destul de clară despre ceea ce doresc să obțină, inclusiv pe direcția rusească. Dispun oare ele de capacitatea de a realiza acest lucru și cât de corectă este strategia din punctul de vedere al intereselor americane (iar acest lucru deja depinde direct de evaluarea adecvată a poziției SUA în lume)? Nu, dar înțelegerea acestui lucru este importantă pentru Kremlin din punct de vedere strategic, dar din punct de vedere tactic, acum este interesant alt lucru: cum să reacționeze Putin la cele întâmplate? Sau încă mai simplu – să meargă acum la întâlnirea cu Biden?

S-ar părea că americanii au nevoie acum de negocieri mai mult decât noi, de aici a apărut chiar sugestia că Biden, cu acțiunile sale multidirecționale, îl forțează pe Putin în mod deliberat să ia parte la întâlnire, "îl forțează la summit". Și, ca și când, din această cauză Putin nu trebuie să urmeze în niciun caz calea propusă de americani, ci să refuze și să mențină pauza.

Americanilor, într-adevăr, nu le place să fie refuzați, inclusiv nu acceptă să ia parte la negocieri. Și, uneori, această tactică este pe deplin justificată – așa se comportă de mult timp Iranul și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Coreea de Nord, după alte acțiuni neprietenoase ale SUA (și lipsa oricăror mișcări din partea acestora privind relaxarea sancțiunilor), deja de un an nu merg la niciun contact cu americanii. Și nu datorită restricțiilor de carantină datorate coronavirusului. Iranienii au refuzat în repetate rânduri contacte directe cu americanii – inclusiv la nivel înalt. Aceasta este o linie de comportament demnă, rațională și, cel mai important, complet justificată – dar anume pentru aceste țări specifice în contextul relațiilor lor cu Statele Unite. În cazul Rusiei, scara și contextul sunt diferite.

Ideea nici măcar nu constă în faptul că Putin primul i-a propus lui Biden să se întâlnească, deși acest lucru s-a făcut sub forma unui răspuns la interviul scandalos și a inclus în sine propunerea de a organiza dezbateri în emisie directă. Putin este gata să vorbească cu oricine – nimic personal, doar interesele țării. Dar care sunt acum interesele Rusiei? Să se înțeleagă cu America privind atenuarea confruntației? Să găsească limbă comună în ceea ce privește unele probleme regionale importante – Orientul Mijlociu, Afganistan, acordul nuclear iranian, programul nuclear și de rachete al RPDC? Să denote liniile roșii pentru americani în direcția ucraineană?

Nu – toate acestea sunt sarcini locale. În direcția iraniană, Moscova a făcut maximul posibil pentru acordul cu participarea SUA încă în 2015 – și nu va exercita presiune în niciun mod supra iranienilor acum. În ceea ce privește problema coreeană, este imposibil de făcut ceva și nu este vorba doar de a-l convinge pe Kim să renunțe la programul nuclear și de rachete (acest lucru este în principiu ireal), ci despre cele mai simple lucruri – discuții-negocieri. Până când Statele Unite nu vor fi de acord să reducă presiunea de sancțiuni asupra Phenianului, nu va exista nicio posibilitate de negocieri cu participarea RPDC.

Să încerce să se înțeleagă cu americanii în ceea ce privește "Nord Stream – 2"? Este inutil, dar și pentru ce, dacă europenii se descurcă (și se vor descurca) destul de bine cu sarcina apărării propriilor interese.

Ucraina? Dar aici este imposibil să existe până când vreun acord, nici măcar relativ – până când Washingtonul nu va înțelege că tachinarea Rusiei cu atlantizarea Ucrainei este cea mai bună metodă de a pierde Ucraina mai repede.

Să vorbească cu Biden despre China? Să asculte poveștile sale despre faptul că China este periculoasă pentru Rusia și că Brejnev înțelegea acest lucru (Biden, care nu s-a întâlnit niciodată cu Brejnev, va fi capabil să-i povestească asta lui Putin?) Pentru ca apoi să râdă de asta împreună cu Xi Jinping.

Dar toate aceste probleme, cu toate că sunt importante, nu reprezintă un motiv pentru a se întâlni cu Biden. Este mult mai important interesul pur uman: totuși, pentru Putin, el este deja al cincilea președinte american, și toată cunoștința lor în prezență se reduce până când la o întâlnire, în urmă cu zece ani, nu foarte lungă (și foarte nereușită) pentru Biden. Și deși Biden i-a oferit atunci lui Putin o bună ocazie pentru a-i analiza personalitatea, nu există niciodată prea multe impresii de acest gen. Iar ele sunt foarte importante – nu pentru colecția caracterelor liderilor mondiali, ci pentru lucrul practic în arena mondială.

Strategia geopolitică a Rusiei, jocul nostru de politică externă – iată ce face întâlnirea recomandabilă la nivel înalt. Rusia nu pretinde, pur și simplu, să participe la formarea sistemului mondial al secolului XXI – ea se ocupă deja activ de acest lucru. Și nu prin respectarea regulilor americane (cum încă li se pare patrioților noștri, care se plâng în mod constant că autoritățile nu pot nici măcar să formuleze interesele noastre naționale, nemaivorbind de apărarea lor), ci prin construcția unei carcase principial noi a unei lumi multipolare. Da, noi lucrăm împreună cu China asupra acestui lucru – dar interesele noastre coincid complet aici. Da, analizăm foarte atent acțiunile SUA și reacționăm la ele – dar cum poate fi altfel în situația în care tocmai deconstrucția atentă a lumii americanizate și reprezintă sarcina cheie a tuturor puterilor revizioniste (din punct de vedere american)?

Biden are dreptate în ceea ce privește faptul că Rusia interferează în afacerile americane – doar că nu în alegeri. Apropo, este inutil să te cerți cu "mlaștina Washinton" la acest subiect: pentru locuitorii săi, acesta a devenit de mult timp principalul element atât al strategiei politice interne, cât și al celei externe. Mai mult, în general, această strategie este mult mai convenabilă pentru noi în ochii opiniei mondiale publice – doar Rusiei îi este creată o imagine de superputere super-influentă, nu doar de superputere care stingherește ex-hegemonul pe arena modială, dar și care îl subminează din interior.

Da, Rusia într-adevăr interferează și "încalcă interesele Statelor Unite" –  doar că este vorba despre interesele lor globale, despre dreptul lor autoproclamat de a "paște popoarele". Pe care Statele Unite nu îl mai pot exercita nu numai moral (nu este vorba de o neîncredere la adresa lor în lume – ei nu sunt interesați de acest lucru, este vorba de atitudinea americanilor înșiși față de misiunea lor globală), ci și fizic. Rusia, fiind mult mai slabă decât America din punct de vedere material (nu doar economic), are totuși un avantaj extrem de important.

Ea se află pe partea dreaptă a istoriei, adică își constuiește tactica ei pe baza tendințelor strategice predeterminate de dezvoltare a balanței globale a puterilor și a întregii arhitecturi globale. În esență, Rusia acționează ca un lider al schimbărilor, ca principalul ghid al întregului proces de dezmembrare a turnului babilonian neterminat al ordinii mondiale atlantice. Și, în acest rol, are sens să se întâlnească și cu Biden, și cu Kamala Harris, și cu orice reprezentant al celui mai puternic stat din lume, dar condamnat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
vladimir putin, Joseph Biden, Joe Biden, sua, Rusia


Загрузка...

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

375
(reînnoit 20:09 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

© Sputnik / Александр Гальперин
Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

375
Tagurile:
România, Belarus, Sua, Rusia, Nato


Загрузка...
Un chasseur Mig-31. Archives.

Un MiG-31 a interceptat avioanele SUA și Norvegiei deasupra Mării Barents

0
(reînnoit 19:18 19.04.2021)
Două avioane de patrulare, unul al SUA și altul al Norvegiei, au fost îndepărtate de frontiera rusă de un MiG-31 în spațiul aerian deasupra Mării Barents.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Avionul rusesc de luptă MiG-31 a interceptat deasupra Mării Barents avioanele de patrulă ale SUA și Norvegiei, care au fost nevoite să facă cale întoarsă, a anunțat Centrul Național de Control asupra Apărării (din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei).

Potrivit Centrului, pe 19 aprilie, radarele rusești au detectat în spațiul aerian al Mării Barents două ținte aeriene care se apropiau de frontiera de stat a Rusiei.

“În scopul identificării țintelor aeriene și prevenirea violării frontierei de stat, a fost ridicat în aer avionul de luptă MiG-31 din componența apărării antiaeriene a Flotei Nordului. Echipajul avionului a identificat țintele drept un avion al aviației de patrulare P-8A Poseidon al forțelor aeriene ale SUA și avionul aviației de patrulare P-3C Orion, al forțelor aeriene ale Norgeviei și le-a escortat deasupra bazinului Mării Baltice”, a anunțat Centrul.

Militarii ruși au specificat că după “ce avioanele militare străine s-a îndepărtat de frontiera de stat a Rusiei, avioanele rusești au revenit cu bine la aerodrom, iar încălcarea frontierei nu a fost admisă”.

Centrul Național de Control asupra Apărării a adăugat că zborul avionului rusesc de luptă a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Norvegia, Rusia, SUA


Загрузка...