Președintele Turciei, Recep Erdogan

Exclusiv: Vizita lui Erdogan în Moldova - rezultate și perspective

292
(reînnoit 15:24 20.10.2018)
Politologul Ghevorg Mirzaian, consideră că liderului Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a sosit în țară cu interes și recunoștință.

Ghevorg Mirzaian, conferențiar la Universitatea de Finanțe de pe lângă Guvernul Federației Ruse, pentru Sputnik Moldova.

Vizita de două zile a liderului Turciei, Recep Erdogan, în Moldova nu este nici pe departe una de rutină. Președintele a sosit în țară cu interes și recunoștință.

În prima zi a vizitei s-a desfășurat la Chișinău. Erdogan s-a întâlnit cu ambele tabere care se află la cârma Moldovei, și care se află în conflict: cu președintele Igor Dodon și cu premierul Pavel Filip.

Nu a fost doar o simplă întâlnire, în urma negocierilor Erdogan și Dodon au semnat o declarație comună privind colaborarea strategică.

”Vizita curentă în Republica Moldova a unui şef de stat turc după 24 de ani, demonstrează interesul ambelor țări pentru dezvoltarea, consolidarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-turce în beneficiul ambelor popoare", a declarat Dodon.

Contribuția Turciei

Este simbolic faptul că semnarea declarației a avut loc în incinta administrației președintelui Moldovei, care a fost restaurată anume pe banii Turciei.

”Acest proiect nu este altceva decât un semn al importanţei pe care o acordăm noi Republicii Moldova, un simbol al prieteniei poporului turc cu poporul Moldovei", a declarat Erdogan. Astfel atunci când Dodon spune că Turcia „a contribuit substanțial la consolidarea statalității moldovenești", se poate subînțelege, inclusiv, literalmente. În cazul dat, contribuția constituie 10 milioane de dolari (restaurarea, precum și mobilierul nou).

Chișinăul speră să atragă și alte milioane din Turcia, și nu doar prin investiții, ci și în comerț. În anul 2017 volumul schimbului comercial de mărfuri între Moldova și Turcia a constituit aproximativ 400 de milioane de dolari (aproximativ 5% din comerțul extern al Moldovei). Părțile intenționează să sporească acest volum până la un miliard.

În cea de-a doua zi a vizitei sale, Erdogan a mers în Găgăuzia, considerată de Turcia (în care pan-turcismul este ideologia dominantă) drept parte din Lumea turcă. Desigur, la drept vorbind, găgăuzii nu prea sunt reprezentanți clasici ai acestei lumi (ei sunt unicul popor turcic în lume de credință ortodoxă), însă investițiile impresionante turcești permit să fie trecute cu vederea asemenea amănunte. În Găgăuzia au fost construite mai multe obiective pe bani turcești (printre care se numără o casă de cultură, un parc, un centru de diagnosticare ș. a.). Erdogan a vizitat personal o parte din ele.

Nu este de mirare că un asemenea oaspete important a fost primit în Găgăuzia la cel mai înalt nivel. Cu această ocazie, în Autonomia Găgăuză, ziua de 18 octombrie a fost decretată zi de odihnă pentru instituțiile de stat și cele bugetare. În primul rând, pentru a asigura securitatea lui Erdogan: acesta și-a făcut până acum destui dușmani.

Un simplu Mulțumesc

Dacă interesul Moldovei pentru Erdogan este clar (sume mari de bani pentru o țară mică), atunci de ce ar avea nevoie Erdogan de Moldova? Există câteva motive.

În afară de „factorul turcic", președintele Turcii îi mulțumește Chișinăului pentru înțelegere. Doar autoritățile moldovene (spre deosebire de cele europene) sunt gata să-l sprijine în fel și chip pe Erdogan în lupta sa contra guleniștilor. În septembrie Moldova a expulzat de pe teritoriul său șapte cetățeni turci angajați în liceele moldo-turce din rețeaua „Orizont". Serviciile secrete din Moldova au declarat că aceste persoane sunt legate cu mișcările islamiste și prezintă pericol pentru securitatea națională a țării.

Europa nu a aprobat acest pas (chiar și comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Han, și-a exprimat îngrijorarea). În schimb, Erdogan l-a apreciat.

Pe lângă recunoștință, Erdogan mai are un motiv: apărarea și promovarea intereselor Turciei în țările învecinate. Poate că Moldova nu este cea mai importantă și mai de perspectivă piesă de pe tabla geopolitică de șah, însă țara se află într-un proces de mari transformări interne, fapt ce creează oportunități unice de a-ți consolida acolo pozițiile. În afară de aceasta, în lupta pentru influență asupra Republicii Moldova participă Rusia și Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că, dacă Turcia va pătrunde în această țară și va câștiga acolo o anumită influență, Erdogan va putea să negocieze cu această influență atât cu Moscova, cât și cu Bruxelles-ul.

De altfel, Moscova este destul de indiferentă față de apariția Turciei în jocul politic moldovenesc. În primul rând, influența Turciei nu este încă atât de mare, încât să te temi de ea. În al doilea rând, Kremlinul înțelege în mod obiectiv că nu poate (pur și simplu, din cauza inoportunității) împiedica în vreun fel oarecare pătrunderea intereselor Turciei în această țară. Și, în sfârșit, Turcia deocamdată nu joacă în Moldova împotriva Rusiei. Turcia nu susține tendința „forțelor proeuropene" locale de a respinge influența Rusiei (cel puțin, pentru că aceleași „forțe proeuropene" sunt și împotriva Turciei). Plus la aceasta, ea nu susține tendința unor forțe politice moldovenești de a tensiona situația în Transnistria.

În cele din urmă, autoritățile și populația Găgăuziei (pe care Erdogan se va sprijini în Moldova) manifestă, tradițional, o atitudine bună față de Rusia. De aceea, nu este exclus ca Moscova și Ankara să se înțeleagă între ele în chestiunea moldovenească. Ba chiar și să vină la Chișinău cu daruri comune.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

292
Tagurile:
vizita, rezultate, perspective, Recep Tayyip Erdogan, Igor Dodon, Turcia
Тема:
Vizita lui Erdogan în Moldova (11)
Tematic
Erdogan: Turcia și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă
Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

148
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

135
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...