Economie, imagine simbol

Îngrijorător: Dezechilibrul dintre importuri și exporturi se adâncește. Vezi cu cât

163
(reînnoit 09:48 10.10.2018)
Moldova continuă să importe mai multe mărfuri decât să exporte. Astfel are loc adâncirea deficitului balanței comerciale, care reprezintă un punct vulnerabil pentru economia moldovenească, care este axată în special pe consum.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik, Cezar Salagor. Dezechilibrul dintre importuri și exporturi continuă să se adâncească și este cel mai mare din ultimii 18 ani. Modelul de creștere economică bazat pe consum într-o economie ca cea a Moldovei, în care dezechilibrul dintre cererea și oferta internă de produse duce la o explozie a deficitului balanței comerciale, are consecințe negative asupra menținerii stabilității și echilibrului macroeconomic.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele opt luni ale anului, Moldova a exportat mărfuri în valoare de 1752,7 milioane de dolari, mai mult cu 22,8 la sută comparativ cu perioada similară din anul trecut.

De asemenea, în această perioadă țara noastră a importat mărfuri în valoarea de 3707,6 milioane de dolari, cu  23,3% mai mult decât în perioada ianuarie-august 2017.

Este de menționată că valoarea mărfurilor exportate în UE a atins cifra de 1213,8 milioane de dolari, cu 32,6 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, a crescut volumul mărfurilor importate din UE în țara noastră cu 21,1 la sută, valoarea totală a mărfurilor importate fiind de 1874,5 milioane de dolari.

Potrivit BNS, decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-august 2018 a unui deficit al balanței comerciale de 1954,9 milioane de dolari.

În acest context, amintim că șefii băncilor centrale s-au întrunit în septembrie la București, în cadrul celei de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, careu au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. La eveniment au participat și conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

163
Tagurile:
balanta comerciala, tendinta ingrijoratoare, fara precedent, deficit, consum, economie, import, export, Biroul National de Statistica, Moldova
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

97
(reînnoit 12:50 25.11.2020)
UE, reprezentată de șeful Consiliului Europei, Charles Michel, i-a propus lui Joe Biden să restabilească o „alianță transatlantică puternică”.

Dacă Biden va intra în Casa Albă (și judecând după evoluția evenimentelor, acest lucru devine din ce în ce mai evident), această dorință are toate motivele să se împlinească. Este simbolică candidatura probabilului secretar de stat al SUA în persoana lui Anthony Blinken, care este un produs rafinat al „mlaștinii de la Washington” și „apărător al alianțelor globale”, scrie Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Faptul că Europa Occidentală ar fi fericită să-l vadă pe Joe Biden în rolul de președinte al SUA a devenit clar imediat - atunci când liderii săi s-au grăbit să-l felicite pentru victoria în alegeri, iar Germania a recunoscut că nu avea chef să „colaboreze cu Trump încă patru ani”.

Este mult mai puțin clar de ce, pentru Europa, globaliștii sunt de preferat în fruntea SUA - aceiași globaliști care sunt obsedați de ideea menținerii status quo-ului sub forma unei lumi unipolare, cu rolul necondiționat de lider al Washingtonului. La urma urmei, procesele de suveranizare și eliberare de dependența semi-vasală de stăpânul transatlantic, câștigând constant forță în Lumea Veche, par să contrazică aceste aspirații.

S-ar putea presupune că și în Europa au învins forțele pro-americane, gata să-și sacrifice statele naționale în favoarea SUA. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. De exemplu, Guvernul german și-a reafirmat încă o dată poziția cu privire la inadmisibilitatea sancțiunilor extrateritoriale care sunt elaborate în Statele Unite împotriva ”Nord Stream-2”.

Astfel, Europa continuă să-și promoveze linia de protejare a intereselor sale și de consolidare a propriului rol geopolitic, dar, în același timp, susține cu înflăcărare revenirea la putere la Washington a forțelor pentru care asta - în teorie - ar trebui să fie categoric inacceptabil.

Soluția la această ciudată contradicție ar trebui căutată în evenimentele de acum patru ani.

Venind la Casa Albă, Donald Trump a renunțat la multe acorduri internaționale pregătite și chiar semnate cu participarea Statelor Unite. Aceeași soartă a avut-o și faimosul parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții, care atunci avea deja o reputație dea-dreptul sinistră. Alarmiștii au avertizat că, cu ajutorul lui, America pur și simplu va scoate toate resurse din Europa în favoarea sa.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Cu toate acestea, Trump, care în anii președinției sale a profitat cu orice ocazie pentru a trage foloase economice pentru țara sa, nu a ezitat să abandoneze „găina” care, se pare, ar fi trebuit să facă ouă de aur pentru America timp de mulți ani. Mai mult ca atât, el a afirmat în repetate rânduri că toate aceste acorduri sunt de fapt profund dezavantajoase pentru Statele Unite. Există suspiciunea că îl putem crede pe înflăcăratul patriot american cu o vastă experiență în afaceri.

Principala greșeală ar fi să presupunem că globaliștii (inclusiv cei americani) ar avea interese orientate la nivel național. Pentru ei, Statele Unite pot fi extrem de importante ca centru de bază de emisii și cea mai puternică armată de pe glob. Dar o țară imensă, cu aproape 330 de milioane de locuitor,i este mai degrabă o povară, de care ar fi mai ușor să scapi, decât să investi în ea și de a-i rezolva problemele.

În schimb adevăratele interese și sentimente ale globaliștilor ca cetățeni ai lumii pot fi asociate cu locuri complet diferite. În cazul aceluiași Anthony Blinken, o parte semnificativă a copilăriei a petrecut-o la Paris, iar formarea personalității sale a fost puternic influențată de tatăl său vitreg european. Așadar, îndoielile cu privire la măsura în care va fi ghidat exclusiv de interesele naționale ale SUA în calitate de secretar de stat sunt destul de firești.

Într-un astfel de peisaj, poziția Europei capătă sens. În ultimele decenii, a învățat să-și atingă scopurile prin interacțiunea cu statul profund american detașat de rădăcinile sale - îndeplinind în același timp toată curtoazia formală față de „liderul lumii libere” și singura superputere. Să luăm doar acordul nuclear iranian, care este adesea numit unul dintre triumfurile președinției Obama, dar în care UE era mult mai interesată decât Statele Unite.

Mai mult, UE are încă nevoie de SUA în multe privințe. În special, încercările europene de a-și crea propria armată - nu imitația care există astăzi, ci o adevărată forță militară - arată neserios. Nu există nicio alternativă la americani în acest sens și nu se prevede în viitorul previzibil. Însă Trump a fost hotărât să facă Lumea Veche să plătească pentru „umbrela” militară la cea mai mare rată, iar Bruxelles sau Berlin au șansa de a se înțelege cu „mlaștina de la Washington” într-un mod amiabil.

Da, și de o contrabalanță pentru Rusia - geopolitică, economică și aceeași armată - UE mai are încă nevoie. Altfel pentru Moscova apar condiții prea favorabile pe direcția occidentală, ceea ce nu poate plăcea capitalelor vest-europene.

Drept urmare, apare o situație paradoxală: în timp ce în ochii majorității, Europa pare un consumabil pentru Statele Unite, de fapt este timpul să ne fie milă de americani, care au șanse crescânde de a ajunge victimă a vicleniei europene și a trădării din partea propriilor elite.

Opinia autorilor ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
SUA, Europa, Joe Biden
Tematic
De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah
Adevăratul „naționalism vaccinal” din Israel și Ungaria


Загрузка...

Reducerea TVA-ului pentru HoReCa: Un ajutor nesemnificativ

166
(reînnoit 07:22 25.11.2020)
Reducerea taxei TVA de la 15% la 12% pentru sectorul HoReCa este un ajutor nesemnificativ, reieșind din pierderile înregistrate din cauza pandemiei. Declarația este făcută de președintele MĂR, Aneta Zasavițchi, care susține că deja aproape 30% din localuri s-au închis.

CHIȘINĂU 25 nov - Sputnik. Guvernul vrea să reducă cu trei la sută cota TVA pentru sectorul HoReCa. Cel puțin asta se arată într-un proiect de lege al Ministerului Finanțelor, care prevede măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Potrivit responsabililor de la Ministerul Finanțelor, în urma unor consultări și discuții, s-a decis includerea acestei măsuri în proiectul de lege. În prezent, documentul a fost propus pentru dezbateri publice, iar apoi urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament. 

Solicitată telefonic pentru o reacție, președintele asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR), Aneta Zasavițchi, a declarat pentru Sputnik Moldova că, de la începutul pandemiei, sectorul HoReCa nu a beneficiat de niciun ajutor din partea autorităților. Mai mult, posibilitatea ca TVA-ul să fie redus până la 12% a fost discutată cu Guvernul încă la începutul lunii februarie, când în Republica Moldova încă nu fusese instituită starea de urgență. 

„Această măsură nu ne uimește și este binevenită. (…) Dacă vorbim în afara pandemiei, atunci această măsură este binevenită (…) însă dacă vorbim despre situația din prezent, atunci această măsură ne va permite, din păcate, să ne mai menținem o perioadă pe linia de plutire zero, fără profit, dar nu foarte mult. Deci, practic nu este un stimulator care ne-ar ajuta să avem profitabilitate”, a precizat președintele asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR), Aneta Zasavițchi. 

Aneta Zasavițchi a menționat că dacă și va fi votată reducerea TVA-ului pentru sectorul HoReCa, atunci acesta va fi un ajutor nesemnificativ, în raport cu pierderile înregistrate de acest sector de la începutul pandemiei. Totodată, președintele asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) susține că, în doar câteva luni, aproape 30 la sută din localuri s-au închis din cauza lipsei de profit.

„Situația nu este îmbucurătoare. Localurile practic se țin pe linia de plutire zero, doar ca să poată face față mai multor cheltuieli și salarizări care sunt. (…) În jur de 25% - 30% din localuri s-au închis deja și cred că la finele anului ne mai așteptăm că o să se închidă încă vreo 20% din numărul total de localuri. Deci, per total, am putea rămâne fără de 50 – 60 la sută din localuri”, a menționat Aneta Zasavițchi. 

Totuși, Zasavițchi speră ca această reducere a cotei TVA să fie un prim pas al autorităților, iar în scurt timp Guvernul să se întoarcă cu fața și spre sectorul HoReCa. Ea mai spune că proprietarii localurilor sunt puși într-o situație foarte proastă din cauza că aceștia nu pot beneficia nici de credite, iar motivul este că ei nu mai inspiră încredere pentru bănci că vor putea întoarce banii. Președintele asociației patronale (MĂR) vine și cu unele recomandări către autorități, astfel ca situația din domeniu să se amelioreze iar administratorii localurilor să poată avea și un venit. Aneta Zasavițchi propune să fie aprobate unele subvenții salariale, iar cota TVA să fie de zero la sută până la îmbunătățirea situației epidemice din țară. 

„Atunci când vorbim de restricții care ne taie potențialul de prestări servicii în proporție de 40 – 50 la sută, evident că noi nu avem capacitatea de a achita aceleași taxe și impozite ca până la pandemie. Noi considerăm că aceste taxe trebuie să fie proporționale restricțiilor”, a specificat președintele asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR), Aneta Zasavițchi. 

În cadrul emisiunii „Contrapunct” de la radio Sputnik Moldova, difuzată marți, expertul economic Roman Chircă a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de a reduce taxa TVA pentru sectorul HoReCa. El a menționat că, din cauza pandemiei, acest domeniu va avea nevoie de mulți ani pentru a se restabili. Chiar și așa, diminuarea cotei este stimulatorie, dar nu este în măsură să refacă complet sectorul, a precizat Chircă. 

„Poate fi considerat un proiect pilot și dacă prin diminuarea impozitării indirecte, în cazul dat TVA, se poate resuscita un sector, eu cred că diminuarea TVA-ului ar trebui să fie aplicată și la multe alte sectoare. Multe state europene au un șir de sectoare pentru care mărimea TVA deviază de la 19–20 la sută, care este cota standard”, a menționat expertul economic Roman Chircă. 

Amintim că din 1 octombrie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, TVA-ul pentru HoReCa era de numai 10%. În urma unei decizii din vara anului 2019 a Guvernului condus de Maia Sandu, s-a stabilit ca, din 1 ianuarie 2020, TVA-ul pentru sectorul HoReCa să fie din nou de 20%. Totodată, în urma pandemiei și a stării de urgență instituite în țară, Guvernul Chicu a decis reducerea taxei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa. Hotărârea a intrat în vigoare din 1 mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
Ministerul Finanţelor, TVA, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, restaurante, HoReCa
Tematic
Restaurantele ar putea fi închise din nou? Ce spune Ion Ceban


Загрузка...
Bradul din centrul Chisinăului

Chișinăul îmbracă straie de sărbătoare: Când va fi inaugurat bradul

16
(reînnoit 12:06 26.11.2020)
În pofida crizei din țară, Capitala va avea un brad în centrul Capitalei. Acesta este deja instalat și urmează să fie decorat cu globuri și luminițe. Pomul de Crăciun va fi inaugurat în data de 1 decembrie. 

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În acest an, pomul de Crăciun este instalat în Scuarul Catedralei. Muncitorii deja l-au asamblat, iar acum urmează să fie decorat. Primăria anunță că în data de întâi decembrie bradul va fi inaugurat. 

Responsabilii de la Primărie susțin că, din cauza pandemiei, în acest an sărbătorile de iarnă vor fi organizate altfel decât în anii precedenți. Nu vor fi târguri de Crăciun și iarmaroace, iar oamenii care vor merge să vadă pomul de Crăciun vor trebui să respecte toate măsurile anti-COVID. 

„Cu minimum resurse putem aduce magia sărbătorilor în capitală. În această situație de criză, oamenii au nevoie de evenimente pozitive,” a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că săptămâna trecută premierul Ion Chicu a anunțat că în acest an nu vom avea parte de tradiționalul brad cu prilejul sărbătorilor de iarnă și nici de târguri de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale. 

Oficialul a precizat că pomul care era amplasat și împodobit în centrul Capitalei va fi înlocuit cu brazii naturali din preajma Arcului de Triumf.

Totuși, edilul-șef al Chișinăului a anunțat că va fi inaugurat un pom de Crăciun în centrul Capitalei. Într-o postare pe pagina de Facebook, el a menționat că, deși e pandemie, atmosfera sărbătorilor de iarnă trebuie să persiste în Capitala Republicii Moldova. Tot atunci el a făcut apel către toți oamenii să păstreze distanța socială și celelalte reguli de protecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
sărbători de iarnă, primărie, Capitală, Catedrală, brad de Crăciun


Загрузка...