Corturi, PMAN - Imagine Simbol

De ce Năstase și Sandu au nevoie de corturi în Piața Marii Adunări Naționale pe 26 august

1085
(reînnoit 17:02 24.08.2018)
Editorialistul Sputnik a încercat să se lămurească de ce opoziția de dreapta, condusă de Andrei Năstase și Maia Sandu, vrea instaleze corturi în PMAN chiar în ajunul Zilei Independenței Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik, Fiodor Larionov. Duminică, 26 august, vor apărea iarăși corturile în Piața Marii Adunări Naționale. Acest lucru a fost anunțat de liderul PPDA, Andrei Năstase, pe rețelele sociale. Potrivit acestuia, după miting, protestatarii își vor petrece noaptea în Piață, iar a doua zi vor sărbători Ziua Independenței. Năstase i-a îndemnat pe protestatari să vină cu corturi, iar pe locuitorii Chișinăului — să le aducă acestora mâncare și apă.

Corturile în centrul Capitalei sunt deja o priveliște familiară pentru locuitorii Chișinăului. Probabil, refugiu modest al turiștilor ar merita chiar un monument în PMAN. De ce nu, ar fi chiar o idee bună — un cort de beton alături de „piatra lui Ghimpu”  un soi de mormânt pentru speranțele politice moarte.

Când a apărut tradiția de a instala corturi în peisajul urban

Năstase și Sandu nu au inventat nimic nou. Fără îndoială că pentru ei se trudesc specialiști în imagine de pe la vreo firmă americană sau europeană, care au ”șters praful” de pe vechile cărți de metodologie.

Cândva, în anii '90, acele memorabile proteste nonstop de mare anvergură era generate de o stihie imprevizibilă. Dar toate acestea sunt în trecut. Astăzi, „confiscarea spațiului public” este o tehnologie bine studiată, un „case” pus la punct în lupta politică și în acest caz totul este cât se poate de previzibil.

Tehnica „protestelor cu corturi” a fost elaborată în 2011, în perioada de glorie a mișcării „Occupy Wall Street” din Statele Unite. Ideea este următoarea — toți cei care ocupă o anumită piață declară că pe acel teritoriu nu funcționează și nu operează „regulile regimului dictatorial” (nelegitim, indezirabil). Astfel, așa numiții manifestanți, le demonstrează cetățenilor în fiecare zi că regimul este neputincios.

Natura pașnică a protestului trebuie să fie un moment esențial în acest caz — în conștiința publică, imaginea unui călău crud trebuie să fie legată de autorități, nu de demonstranți. Se presupune că autoritățile ar trebui să se înfurie, apoi să devină nervoase, să cadă într-o stare depresivă și, în cele din urmă, izbucnind în lacrimi, să plece, eliberând locul pentru protestatari.

De fapt, această tehnică nu a funcționat niciodată.

Cine a instalat corturi în Moldova în ultimii 15 ani

Iurie Roșca, liderul Partidului Popular Creștin Democrat, a fost pionierul instalării corturilor în centrul Chișinăului. În 2002, susținătorii PPCD au instalat 20 de corturi în fața Președinției.

Traficul rutier pe acest segment de stradă a fost blocat timp de câteva luni. Manifestanții trăiau în corturi, găteau acolo ciorba, iar oficialii treceau pe lângă ei în drum spre serviciu. Până la urmă, chișinăuienii au pierdut interesul pentru „orășelul de corturi”. Spectacolul manifestanților s-a transformat într-o mare inconveniență — un fel de șanț săpat în mijlocul drumului, din cauza căruia nu circulă troleibuzele. Astfel, în aprilie 2002, corturile au dispărut — fără rezultate palpabile.

Unsprezece ani mai târziu, în noiembrie 2013, activiștii Partidului Comunist, ajunși între timp în opoziție, au instalat mai multe corturi în fața clădirii misiunii UE la Chișinău.

Pe fundalul unui zid ”consolidat” cu sârmă ghimpată, în spatele căruia se ascundea misiunea UE, corturile arătau ca o tabără de nomazi lângă o cetate medievală. Corturile însă nu au fost instalate pentru mult timp — peste câteva nopți au fost demontate. Misiunea UE a rămas în același loc.

În septembrie 2015, în centrul Chișinăului au fost din nou instalate corturi — și nu doar câteva, ci tocmai două „orașe”. Activiștii „Platformei DA” au ocupat un teren chiar în fața clădirii Guvernului, iar susținătorii „Partidului Socialiștilor” și „Partidului Nostru” s-au instalat în fața clădirii Parlamentului. Aceste „orășele de corturi” au fost cele mai longevive dintre toate cele instalate vreodată în Chișinău. Demonstranții au trăit în corturi timp de șase luni și chiar au petrecut toată iarna în ele. Protestele au durat până în august 2016, după care și aceste corturi au dispărut.

De ce Năstase și Sandu nu pot organiza un protest „sexy”

În această confruntare dintre autorități și manifestanți, contează cine va avea mai multă răbdare și cine va fi primul care va ceda nervos. Rezultatul este ceva mai previzibil în acest caz. Putem spune cu siguranță că actualul „sezon al corturilor” nu se va solda cu vreun rezultat pentru opoziția pro-occidentală.

Andrei Năstase și Maia Sandu înțeleg acest lucru, dar activiștii care vor trebui să-și petreacă noaptea departe de casă, nu în propriul pat, ci pe saltele dure, amintindu-și de tinerețe, înțeleg și ei totul. Și atunci, care este sensul? Sensul însă este.

Năstase și Sandu au căzut în aceeași capcană, în care au ajuns mulți alți organizatori de proteste pe termen lung. Oamenii se plictisesc de toate acestea.

Liderii PAS-DA nu sunt capabili să facă protestul mai atractiv — așa cum spun ”lustruitorii de imagine”, mai „sexy”. Acest lucru necesită sprijin masiv și real, o manifestare spontană a creativității, când fiecare își exprimă opinia în Piață așa cum îl duce capul. Doar în acest caz va fi ceva vesel și plin de viață — ceea ce va atrage curioșii care se vor deveni parte a protestului.

Sandu și Năstase au anumite probleme în acest sens — nici sprijin, nici spontaneitate și nici creativitate. Primblatul în jurul Parlamentului este interesant doar prima oară. Însă atunci când liderii îi poartă în marșuri monotone, cu aceleași lozinci (și fără perspective clare) a treia, a noua și a cincisprezecea oară — i se face lehamete chiar și celui mai înflăcărat revoluționar.

Activiștii obosesc și au nevoie urgenta de distracții, indiferent de ce gen. Instalarea corturilor este o modalitate excelentă de a le ”ridica moralul” activiștilor plictisiți.

Cât timp vor rămâne corturile în Piață și îi va deranja oare acest lucru pe chișinăuieni

Este totuși ceva distractiv în ideea de a instala corturi în mijlocul străzii — amintește de tinerețe, de focuri de tabără și cântece la chitară. Un fel de „agrement” pentru weekend.

Însă nu e pentru mult timp. Manifestațiile până la „victorie” sunt dezavantajoase pentru PAS-DA: peste câteva zile, vacanța pentru locuitorii din corturi va fi adumbrită de problemele legate de  viața de zi cu zi, cum ar fi spălatul și, scuzați, satisfacerea unor nevoi firești.

În cele din urmă, toți se vor plictisi, iar Năstase și Sandu vor fi întrebați „ce facem mai departe?” (întrebări incomode pentru cei doi), astfel se va repeta situația manifestațiilor din anii precedenți.

Iată de ce Andrei Năstase a precizat că este vorba doar „de o noapte”, care va trece în sărbătorirea Zilei Independenței. Totul seamănă cu o campanie publicitară a unui salonul de mobilă — inaugurare, clovni, posterul „Suntem deschiși!” și un mic concert. Toată lumea este fericită.

Traficul rutier, cel mai probabil, nu va fi suspendat. Maia Sandu este încă un novice în afacerea protestelor, Năstase însă este practic un profesionist și el este conștient de faptul că, pe o căldură de peste 30 de grade, suspendarea transportul public din cauza protestatarilor va supăra locuitorii Capitalei, iar suspendarea pe termen lung îi va înfuria.

Desigur, pot exista unele abateri de la scenariul de bază a protestului — unioniști din ”garda veche”, cu drapelul României înfipt în găleți cu nisip, care își vor pune corturile astfel de parcă ar intenționa să stea o veșnicie în Piață, sau nevrotici din categoria celor care au bruscat anterior ”menestrelii” din Africa lângă clădirea Poștei Moldovei.

Dar se pare că Sandu și Năstase sunt interesați să rezolve singuri, fără prea multă gălăgie, astfel de „incidente”, în cazul în care acestea vor apărea. Ei nu au nevoie de probleme — ambii vor să acceadă în Parlament.

1085
Tagurile:
manifestatii, activisti, Piata Marii Adunari Nationale, lideri politici, corturi, PPDA, PAS, Andrei Nastase, Maia Sandu, Moldova, Chisinau
Tematic
Oficialii FMI de la Washington afirmă că Maia Sandu spune minciuni
Iată motivul real din care cauză nu a fost validat mandatul lui Andrei Năstase
Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков

Expert: Într-o țară multietnică, limba este o chestiune de securitate națională

101
(reînnoit 18:01 22.01.2021)
Decizia dată de Curtea Constituțională că statutul special acordat limbii ruse nu corespunde Legii Supreme al Republicii Moldova este o consecință a deciziilor anterioare ale Curții care a declarat desuetă Legea privind funcționarea limbilor.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, domnica Manole, a motivat decizia acestei instanțe prin faptul că limba rusă nu poate avea un statut mai înalt decât celelalte limbi ale minorităților etnice din Republica Moldova. „Așadar, tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Politologul Valentin Krîlov afirmă că această argumentare total absurdă. Potrivit lui, această decizie este o consecință a unei decizii anterioare a Curții, în care legea respectivă, care prevedea statutul limbii ruse se limbă de comunicare interetnică, a fost declarată desuetă.

Krîlov spune că el este gată se respecte orice decizie a Curții constituționale, dar nu poate accepta verdictul că contrazice logica sănătoasă și practica juridică elementară.

"Cum poți să declara o lege învechită dacă ea este prevăzută de constituție? Aceasta lege va ajunge desuet doar dacă va fi anulată constituția. Atât timp cât Constituția este în vigoare, și această lege este atașată ei", a declarat Valentin Crîlov.

El a amintit că atunci când Constituția a fost adoptată, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a obținut statut de lege constituțională. Deci, ea putea fi amendată doar cu două treimi din voturile deputaților din Parlament.

"Atunci când Curtea Constituțională își permite să adopte astfel de decizii, acest lucru, din punctul meu de vedere, constituie o crimă de stat. Crimă comisă de oameni ce poartă mantia de justițiar", a declarat expertul.

Krîlov amintește că felul în care a fost formulat Articolul 13 din Constituție a constituit la timpul respectiv un compromis care nu-i satisfăcea pe deplin pe apărătorii limbii ruse din Moldova. Dar a fost un compromis care a asigurat pacea civică și înțelegerea în țară.

"Chestiunea limbii este una care ține de cultura politică și care într-o societate multietnică este una dintre cele mai importate și intră în categoria chestiunilor care țin de securitatea națională. Este o realitate actuală și pentru țara noastră care este populată de reprezentanții mai multor etnii. Și statutul deosebit al limbii ruse, în acest caz, este o chestiune obiectivă. Așa au evoluat lucrurile", a declarat Valentin Crîlov.

Politologul Corneliu Ciurea consideră că respectiva decizie a Curții Constituționale va avea consecințe și asupra președintelui Maia Sandu, care, în timpul campaniei prezidențiale a făcut mai multe promisiuni alegătorilor de limba rusă.

"Nu vor fi consecințe imediate, dat fiind că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova nu constituie o comunitate mobilă și bine organizată ca să reacționeze imediat și dur. Dar, cu trecerea timpului, bineînțeles că decizia CC va duce la descreșterea ratingului președintelui. Maia Sandu nu va putea să mențină încrederea majorității populației și, în primul rând", a vorbitorilor de limba rusă, consideră Ciurea.      

Și chiar dacă Sandu nu a luat ea această decizie, decizia CC va fi asociată de o parte importantă a societății de imaginea Maiei Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
statutul limbii ruse, special, statut, limba rusă, limba


Загрузка...

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

520
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

520
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Parc

Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce temperaturi ne așteaptă

0
(reînnoit 18:14 22.01.2021)
Vremea se încălzește simțitor în acest weekend. Maximele vor ajunge astăzi până la 11 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală. 

Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie
Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie

Noaptea vor fi temperaturi negative. În raioanele de nord se așteaptă -3..0 grade, în centru se vor înregistra -2..+1 grade, iar la sud vor fi -1..+2 grade Celsius. Duminică, pe timp de zi vor fi aceleași temperaturi, iar noaptea se încălzește și nu vor fi valori negative. Luni se așteaptă ninsori în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoze meteo, hidrometeo, meteo.md, Meteo
Tematic
Vremea schimbă foaia: Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie
Va ninge astăzi – iată unde: Prognoza meteo


Загрузка...