rujeola

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola

1579
(reînnoit 10:58 20.08.2018)
Revenit din vacanță, premierul a convocat în această dimineață ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice din cauza numărului de copii infectați cu rujeolă.

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Codul portocaliu de rujeolă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

"Acest virus se răspândește foarte rapid. În cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost discutate motivele care au stat la baza răspândirii acestor focare. Am constatat că există un nivel foarte scăzut al vaccinării, în special în unele raioane ale țării", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. 

Ministrul a mai precizat că în toate localitățile țării se va face o listă a persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva rujeolei și vor fi luate măsuri ca acestea să primească vaccinul.

"Instituțiile medicale din țară au suficiente vaccine pentru ca toți copiii, dar și maturii care nu au fost vaccinați până acum, să poată primi vaccinul. Ne dorim să avem o comunicare eficientă cu oamenii ca să înțeleagă cât de gravă este această problemă", a precizat Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că la 90 de copii din țara noastră diagnosticul a fost confirmat de laborator, iar alţi 83 de minori sunt cu simptome de rujeolă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni.

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

1579
Tagurile:
rujeola, cod portocaliu
Tematic
Critici dure la Guvern. Premierul le-a arătat din deget unor subalterni
Premierul a convocat o ședință cu ușile închise care s-ar putea încheia cu demisii
Îngheț

Cumplit! Se așteaptă înghețuri în Moldova - alertă meteo

476
(reînnoit 15:42 17.09.2020)
Vremea se răcește brusc și vântul va sufla cu putere. Temperaturile vor scădea cu 10 grade mâine. În nord sunt posibile înghețuri. Un Cod Galben a fost instituit de meteorologi.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. O masă de aer rece de origine arctică pătrunde în Moldova. Un Cod Galben de scădere bruscă a temperaturii aerului a fost instituit de meteorologi pentru zilele de 18 și 19 septembrie. În regiunea de nord, izolat, sunt posibile chiar înghețuri la suprafața solului.  

Vremea se va răci considerabil vineri, 18 septembrie, iar vântul va sufla în rafale puternice, de până la 15-20 de metri pe secundă.

Ziua temperatura aerului va fi de 15..20 de grade Celsius, ca urmare a pătrunderii unei mase de aer rece de origine arctică.

Noaptea, minimele vor fi de 4..10 grade Celsius.

Pe 19 septembrie, în raioanele de nord, la orele dimineții, izolat, în depresiuni, la suprafața solului sunt posibile înghețuri cu intensitatea de  minus 1..minus 2 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

476
Tagurile:
alertă meteo, Moldova
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Vremea în Moldova: Se răcește brusc cu 10 grade – prognoza meteo pentru 15-21 septembrie


Загрузка...
Măști de protecție

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Ce s-a schimbat

132
(reînnoit 20:08 11.09.2020)
Autoritățile anunță că starea de urgență în sănătate publică este prelungită până în data de 30 septembrie.

CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 30 septembrie. Membrii CNESP au aprobat și planul de pregătire și răspuns la infecția cu virusul de tip nou, care include criteriile și modalitatea de ajustare a măsurilor de sănătate publică în funcție de evoluția situației epidemiologice.

A fost prelungit termenul de aplicare a restricțiilor în vigoare, cu unele excepții:

  • A fost eliminată restricția privind organizarea nunților și cumetriilor. Aceste evenimente se permit cu condiția participării unui număr mai mic de 50 de persoane și cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice.
  • Se permite organizarea reuniunilor în grup (nu mai mult de 50 de persoane).
  • Persoanele care revin în Republica Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, vor completa fișa epidemiologică și vor sta 14 zile în regim de autoizolare.
  •  Părinții, sau reprezentantul legal care-și vor însoți elevul/studentul în scopul desfășurării studiilor, nu vor sta în autoizolare.
  • A fost exclusă interdicția de părăsire a teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în autoizolare.
  • Pentru că începe perioada electorală, CNESP a stabilit un mecanism de conlucrare a organelor locale electorale cu structurile de sănătate publică teritoriale. În același context, membrii Comisiei au solicitat să se evite deschiderea secțiilor de vot în incinta instituțiilor de învățământ.

Membrii CNESP au reiterat importanța respectării celor trei reguli de aur pentru stoparea răspândirii virusului Covid-19: igienizarea frecventă a mâinilor, respectarea distanței sociale de un metru și purtarea corectă a măștilor în spații închise și locuri aglomerate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
urgenta, stare
Tematic
Încă un polițist, de doar 36 de ani, a decedat din cauza COVID-19


Загрузка...
Euro și dolari

Dolarul urcă și euro coboară: Cursul BNM din 22 septembrie

0
(reînnoit 20:52 21.09.2020)
Leul se depreciază astăzi în raport cu moneda americană. Dolarul a urcat cu 3 bani în cotațiile oficiale, comparativ cu ziua de luni. Celelalte principale valute de referință au un trend descendent. Euro a coborât cu 5 bani.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 22 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,66 lei, un euro – cu 19,64 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 22 septembrie
Cursul valutar BNM pentru 22 septembrie

Creșterea dolarului american cu 3 bani și coborârea euro cu 5 bani sunt cele mai semnificative schimbări în cursul valutar al BNM pentru 22 septembrie.

Hrivna ucraineană, leul românesc și rubla rusească au un trend descendent, dar fluctuațiile sunt nesemnificative și toate aceste valute și-au păstrat prețul din ziua anterioară.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dolar, euro, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert


Загрузка...