CNA

Șase profesori ai ASEM şi 3 intermediari, reținuți de procurorii anticorupție

869
(reînnoit 12:15 05.06.2018)
Afacerea unei rețele de corupție, formate din persoane publice din cadrul ASEM și mai mulți intermediari, deconspirată de CNA și procurorii anticorupție.

CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. Examene de promovare contra-cost, teze anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție – toate acestea constituiau afacerea unei rețele organizate, formate din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ. Schema a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații, obținute din interiorul instituției dar şi din alte surse. 

Potrivit CNA, în cadrul anchetei au fost documentaţi mai mulţi membri ai reţelei, au fost prelevate probe audio şi video, în urma cărora s-a reușit acumularea unui amplu material probator care vine să confirme informația preliminară. Pe parcursul documentării, s-a constatat că afacerea de corupție funcționa nestingherit chiar în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – mijlocitorii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen.

Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)
© Photo : Serviciul de presă al CNA
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul — între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)
© Photo : Serviciul de presă al CNA
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)

”Deși cauza se află la faza inițială de documentare, până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene”, anunță CNA într-un comunicat de presă.

 Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracțional.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Pentru fortificarea probatoriului, Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție au descins cu percheziții la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat. În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

Acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală sunt la etapă incipientă, urmând să fie stabilit cercul întreg de persoane participante la comiterea infracțiunilor investigate, inclusiv cu cercetarea minuțioasă a actelor, ciornelor, dispozitivelor electronice în care sunt vizați angajații ASEM, precum și ai altor instituții de învățământ.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.


869
Tagurile:
profesori corupti, PROCURORII ANTICORUPTIE, perchezitii, examene, CNA
Tematic
Cu denunțul la CNA: Vezi ce a încercat să facă un motociclist
Avocatul mafiot de la Cahul, ce îi deposeda pe oameni de locuințe, din nou în vizorul CNA
Sechestru pe bunuri de peste două milioane: CNA a avut o săptămână plină

Video: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău

56
(reînnoit 17:36 23.11.2020)
Alertă falsă cu bombă la Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Buiucani. Geniștii nu au depistat niciun obiect explozibil în incinta clădirii.

CHIȘINĂU 23 nov - Sputnik. În această după amiază, oamenii legii au fost alertați că în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, s-ar afla o bombă. Imediat, angajații, dar și cetățenii care se aflau în clădire au fost evacuați. La scurt timp, specialiștii au anunțat că niciun obiect explozibil nu se află în judecătorie.

În prezent, ofițerii încearcă să identifice cine a sunat la Serviciul 112 și a anunțat despre alerta cu bombă.

Totodată, oamenii legii au pornit un proces penal pentru "Comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism". Dacă persoana va fi găsită, aceasta riscă amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau chiar până la doi ani de închisoare.

„La fața locului au fost antrenați specialiștii din domeniu. Este vorba despre batalionul de patrulare și reacționare operativă al Direcției de Poliție Chișinău, grupa operativă a Inspectoratului de Poliție Buiucani, angajații IGSU. Totodată, a fost solicitată intervenția specialiștilor de la Bomteh,” se arată într-un comunicat al Direcției de Poliție Chișinău. 

Poliția a fost alertată la ora 14:49 de către un bărbat vorbitor de limba rusă. Acesta a comunicat că în incinta Judecătorii Chișinău sediul Buiucani s-ar afla un obiect explozibil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

56
Tagurile:
alertă, Panică
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
FOTO: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău


Загрузка...
Pavel Voicu

Moțiune simplă împotriva ministrului de Interne

118
(reînnoit 11:58 19.11.2020)
Fracțiunile PAS și PPDA au înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne Pavel Voicu.

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. O moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Pavel Voicu, a fost depusă de deputații Platformei DA. Moțiunea, prezentată de la tribuna centrală a Parlamentului de deputatul Dinu Plângău, a fost transmisă Biroului Permanent al Parlamentului și urmează să fie inclusă pe agenda ședinței de mâine.

În moțiune, ministrului de Interne i se cere prezentarea unui raport de activitate a MAI, mai ales în ceea ce privește „acțiunile din zona de securitate” de pe Nistru, „asigurarea securității cetățenilor, acțiuni pentru ordinea publică”.

Între altele, Platforma DA îi reproșează ministrului Pavel Voicu gestionarea ineficientă a combaterii grupărilor infracționale și a situației vizând „grupurile paramilitare din regiunea transnistreană și asigurarea securității cetățenilor”.

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință după o pauză de aproximativ două luni. Pe agendă sunt trecute peste 20 de proiecte de lege și hotărâri. Mai multe proiecte vizează sfera socială - fondurile de pensii facultative, modificări la legea cu privire la ocrotirea sănătății, la legea cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

118
Tagurile:
PPDA, PAS, Pavel Voicu, Ministrul de Interne, moțiune simplă


Загрузка...

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

0
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...