CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a făcut declarații de presă după ședința tradițională de luni cu președintele Parlamentului și premierul.
Dodon a anunțat că de astăzi va demara discuții cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare, pentru a gestiona situația din țară, inclusiv cea legată de pandemia de COVID-19.Președintele în exercițiu a spus că astăzi urmează să se întâlnească cu fracțiunea PSRM. Oficialul a menționat că nu vrea să admită o criză politică, care în această perioadă dificilă ar afecta enorm cetățenii țării.
„Astăzi voi avea întrevedere cu cea mai mare fracțiune, fracțiunea socialiștilor. Mâine voi invita la discuții pe cei care sunt mai aproape, pe democrați. După care discutăm cu PAS, discutăm cu DA (...). Avem câteva legi care trebuie să fie votate în timpul apropiat, pe care oamenii le așteaptă. Este vorba de buget, este vorba de politica fiscală, este vorba despre câteva proiecte care sunt stipulate în programul cu Fondul Monetar Internațional. Am discutat acum dimineața cu premierul, cu speakerul. Vom merge în trei la aceste discuții”, a menționat Igor Dodon.
El a menționat că mandatul său de președinte expiră în data de 23 decembrie, atunci când se împlinesc patru ani de la învestirea sa în funcție.
Datele preliminare ale CEC arată că Maia Sandu a acumulat 57.75% din voturi, iar Igor Dodon - 42.25%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele turul doi al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 15 noiembrie.
CEC a declarat-o învingătoare pe liderul PAS Maia Sandu, care a acumulat 57,75% sau 943.006 voturi.
Pe locul doi se poziționează Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, care a obținut 42,25% sau 690.615 voturi.
În total au fost exprimate peste 1,6 milioane de voturi, iar peste 1,9 milioane de buletine tipărite nu au fost fost utilizate și, respectiv, au fost anulate.
CEC precizează că în registrul alegătorilor figurează 2.789.010 cetățeni. Pe listele suplimentare au votat 346.464 de cetățeni.
În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.
Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.
Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 de milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.
Hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale urmează să fie expediată la Curtea Constituțională pentru examinare. Înalta Curte va valida sau invalida alegerile prezidențiale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Republica Moldova este deja de câteva decenii exportator de forță de muncă pentru țările din Europa, de aceea votul diasporei devine un argument extrem de puternic în lupta electorală. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Victor Juc.
”Îi vedem pe cetățenii moldoveni care stau la coadă pentru a vota mai ales atunci când au loc alegeri prezidențiale. Polonezii, de exemplu, care muncesc de asemenea în număr mare în țările UE, nu sunt atât de activi la alegerile care se desfășoară în țară”, a menționat Juc.
Potrivit politologului, cetățenii percep prea în serios promisiunile făcute de candidați în ajunul turului doi al alegerilor, în contextul în care împuternicirile președintelui Moldovei sunt limitate foarte mult de prevederile constituționale. În 2016, țara a revenit la procedura de alegere a șefului statului de către întregul popor, deputații au modificat Constituția, însă așa și nu i-au oferit președintelui pârghii suplimentare ale puterii.
”În Moldova ar trebui să se facă claritate: sau să i se ofere șefului statului și funcții suplimentare ale puterii executive, creând o formă de guvernământ semiprezidențială, sau să se revină la alegerea acestuia în Parlament”, a concluzionat expertul.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.
Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021.
Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi.
Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova