ЦИК об окончательных результатах первого тура выборов президента РМ

CEC vine cu unele precizări după scrutinul de ieri

264
(reînnoit 15:53 25.11.2020)
Au mai rămas să fie numărate buletinele de vot din două secții de votare din SUA, care s-au închis acum două ore, iar în scurt timp vom avea rezultatele preliminare finale. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au participat 1 650 131 de alegători.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Datele preliminare arată că Maia Sandu a adunat 57,74% din voturi, iar Igor Dodon - 42,26%. 

Totodată, datele CEC arată că cele mai active în acest scrutin au fost femeile. 54,33 la sută dintre acestea și-au exercitat dreptul la vot. Bărbații s-au prezentat într-un număr de 45,67 la sută. Numărul de alegători de la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie s-a repartizat în felul următor: 

8, 44% - au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

24,58% - 26-40 de ani;

24,78% - 41-55 ani;

31,93% - 56-70 de ani;

10,27% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a menționat în cadrul briefing-ului de astăzi că numărul diasporei este unul impunător. Astfel, datele arată că 260 079 de alegători din străinătate au mers duminică la urne. Potrivit CEC, aceasta cifră reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate. 

Cei mai activi alegători din diasporă s-au dovedit a fi cei din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia. 

Șarban a menționat că CEC urmează să analizeze toate cele peste 300 de sesizări venite din partea alegătorilor. Totodată, vor fi documentate și încălcările depistate de către observatori. Vicepreședintele CEC a spus că șapte secții de votare s-au închis înainte de timp, din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

El a mai menționat că în adresa CEC au ajuns mai multe plângeri din partea diasporei, care așa și nu a mai reușit să voteze din cauza lipsei de buletine. Șarban a spus că toate aceste situații vor fi analizate, astfel ca în viitoarele scrutine să fie evitate asemenea situații.

Vladimir Șarban a vorbit și despre necesitatea modificării Codului Electoral, astfel încât procesul de vot să se desfășoare în condiții mult mai bune pentru cetățeni. Vicepreședintele CEC a mai spus că există lacune și la întocmirea listelor electorale: „Am avut adresări din partea cetățenilor, unii au venit cu copiile certificatelor de deces ale rudelor. Uite că de 20 de ani, persoana decedată se mai regăsește în listă. Probabil că este și vina noastră, dar ar trebui cu toții, cu toată societatea, odată și odată să lichidăm acest neajuns”, a conchis Vladimir Șarban. 

Procesele verbale procesate oferă în prezent informației un caracter preliminar, până când la Comisia Electorală Centrală (CEC), vor fi prezentate documentele electorale în original.

Codul Electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Totuși, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

264
Tagurile:
rezultate preliminare, alegători, CEC, alegeri prezidențiale Moldova
Comisia Electorală Centrală

CEC a aprobat rezultatele turului doi al prezidențialelor

194
(reînnoit 17:14 20.11.2020)
Comisia Electorală Centrală a aprobat în cadrul ședinței de astăzi rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Acum scrutinul urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele turul doi al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 15 noiembrie. 

CEC a declarat-o învingătoare pe liderul PAS Maia Sandu, care a acumulat 57,75% sau 943.006 voturi. 

Pe locul doi se poziționează Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, care a obținut 42,25% sau 690.615 voturi. 

În total au fost exprimate peste 1,6 milioane de voturi, iar peste 1,9 milioane de buletine tipărite nu au fost fost utilizate și, respectiv, au fost anulate.

CEC precizează că în registrul alegătorilor figurează 2.789.010 cetățeni. Pe listele suplimentare au votat 346.464 de cetățeni. 

În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 de milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale urmează să fie expediată la Curtea Constituțională pentru examinare. Înalta Curte va valida sau invalida alegerile prezidențiale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
Alegeri prezidentiale, validare, CEC
Tematic
CEC: După prezidențiale Parlamentul este obligat să introducă votul prin corespondență


Загрузка...
Moldovenii din străinătate au votat masiv la prezidențiale

De ce politica moldovenească depinde atât de mult de moldovenii aflați în străinătate

120
Votul diasporei moldovenești peste hotare devine un factor tot mai important care influențează viața politică a țării – experții analizează de ce se întâmplă acest lucru.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Republica Moldova este deja de câteva decenii exportator de forță de muncă pentru țările din Europa, de aceea votul diasporei devine un argument extrem de puternic în lupta electorală. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Victor Juc.

”Îi vedem pe cetățenii moldoveni care stau la coadă pentru a vota mai ales atunci când au loc alegeri prezidențiale. Polonezii, de exemplu, care muncesc de asemenea în număr mare în țările UE, nu sunt atât de activi la alegerile care se desfășoară în țară”, a menționat Juc.

Potrivit politologului, cetățenii percep prea în serios promisiunile făcute de candidați în ajunul turului doi al alegerilor, în contextul în care împuternicirile președintelui Moldovei sunt limitate foarte mult de prevederile constituționale. În 2016, țara a revenit la procedura de alegere a șefului statului de către întregul popor, deputații au modificat Constituția,  însă așa și nu i-au oferit președintelui pârghii suplimentare ale puterii.

”În Moldova ar trebui să se facă claritate: sau să i se ofere șefului statului și funcții suplimentare ale puterii executive, creând o formă de guvernământ semiprezidențială, sau să se revină la alegerea acestuia în Parlament”, a concluzionat expertul.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.  După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
gastarbeiteri, diaspora, politica, alegeri, moldoveni
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții
Cu ce probleme se va confrunta președintele țării după alegeri - expert


Загрузка...
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

18
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...