CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik, Maxim Topal. Șeful autonomiei găgăuze a votat la secția de votare nr. 36/8 din orașul Comrat. Irina Vlah le-a mulțumit tuturor care au ieșit la vot, menționând că ziua de astăzi este una hotărâtoare.
"Este foarte important ca fiecare să facă uz de dreptul său, să meargă la secțiade votare și8 să-și dea votul pentru candidatul lui. Locuitorii Găgăuziei au fost foarte activi întotdeauna și vreau să-i chem pe locuitorii întregii țări să fie la fel de activi. Trebuie să fim responsabili de viitorul nostru. Luând în mâini buletinul de vot, noi putem influența viitorul țării", a declarat Irina Vlah.Bașcanul de la Comrat a venit la secție de votare împreună cu nepoțica Irina. Ambele au votat "pentru stabilitate, dezvoltare socială și economică, pentru ca Găgăuzia și Republica Moldova să se dezvoltate și toți să trăiască în pace și înțelegere".
"Noi am votat pentru ca copii noștri să se mândrească că trăiesc în Republica Moldova și să-și vadă viitorul doar aici, în țara noastră", a conchis Irina Vlah.
Astăzi are loc cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. Primul tur s-a desfășurat pe 1 noiembrie, iar prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,3% de alegători din numărul celor înscriși în listele electorale, însă niciun candidat nu a reușit să acumuleze peste 50 la sută din voturi.
Pe primele două locuri s-au clasat fostul premier, candidatul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, pentru care au votat 35,16% dintre alegători, și actualul președinte, candidatul independent Igor Dodon, cu 32,61% de voturi. Cei doi se confrunta în turul doi de scrutin. Votarea a început la ora 07:00, iar secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele turul doi al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 15 noiembrie.
CEC a declarat-o învingătoare pe liderul PAS Maia Sandu, care a acumulat 57,75% sau 943.006 voturi.
Pe locul doi se poziționează Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, care a obținut 42,25% sau 690.615 voturi.
În total au fost exprimate peste 1,6 milioane de voturi, iar peste 1,9 milioane de buletine tipărite nu au fost fost utilizate și, respectiv, au fost anulate.
CEC precizează că în registrul alegătorilor figurează 2.789.010 cetățeni. Pe listele suplimentare au votat 346.464 de cetățeni.
În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.
Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.
Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 de milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.
Hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale urmează să fie expediată la Curtea Constituțională pentru examinare. Înalta Curte va valida sau invalida alegerile prezidențiale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Republica Moldova este deja de câteva decenii exportator de forță de muncă pentru țările din Europa, de aceea votul diasporei devine un argument extrem de puternic în lupta electorală. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Victor Juc.
”Îi vedem pe cetățenii moldoveni care stau la coadă pentru a vota mai ales atunci când au loc alegeri prezidențiale. Polonezii, de exemplu, care muncesc de asemenea în număr mare în țările UE, nu sunt atât de activi la alegerile care se desfășoară în țară”, a menționat Juc.
Potrivit politologului, cetățenii percep prea în serios promisiunile făcute de candidați în ajunul turului doi al alegerilor, în contextul în care împuternicirile președintelui Moldovei sunt limitate foarte mult de prevederile constituționale. În 2016, țara a revenit la procedura de alegere a șefului statului de către întregul popor, deputații au modificat Constituția, însă așa și nu i-au oferit președintelui pârghii suplimentare ale puterii.
”În Moldova ar trebui să se facă claritate: sau să i se ofere șefului statului și funcții suplimentare ale puterii executive, creând o formă de guvernământ semiprezidențială, sau să se revină la alegerea acestuia în Parlament”, a concluzionat expertul.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cerul va fi noros și vremea se răcește marți cu câteva grade, comparativ cu ziua de luni. Meteorologii an anunțat precipitații sub formă de lapoviță în toate raioanele. Odată cu scăderea temperaturilor, lapovița se va transforma în ninsoare.
Atenție mare la drum! Pe drumuri, izolat, va fi ghețuș.
Valorile termice ale aerului vor fi cuprinse ziua între 0..+5 grade Celsius, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS)
În raioanele de nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
În Chișinău vor fi temperaturi de +1..+3°С la orele prânzului.
Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă.
În noaptea spre miercuri se va răci până la -3..-6 grade Celsius în nord și -1..-4 grade în sud.
Vremea va fi schimbătoare până pe 31 ianuarie - vom trece de la cald la frig și înapoi la cald. În noaptea spre vineri ar urma să fie cel mai frig.
Miercuri, 27 ianuarie va ninge în toate regiunile țării. Temperaturile vor fi negative pe mai tot parcursul zilei în raioanele de nord. Sunt anunțate -2..+1 grade în nord, -1..+2 grade în centru și 0..+3 grade în sud.
Joi, temperaturile vor rămâne la același nivel și vor continua și ninsorile.
În noapte spre vineri, 29 ianuarie, ne vom apropia de pragul de ger. În nord sunt așteptate -6..-9 grade Celsius, iar în sud vor fi -4..-7 grade.
Vineri însă se arată Soarele de după nori, precipitațiile vor înceta și temperaturile vor crește.
Sâmbătă vom avea din nou valori termice pozitive în toate regiunile, cu maxime de 3 grade Celsius în nord și 5 grade Celsius în sud.
Temperaturile vor rămâne aproximativ la acest nivel, iar Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile, inclusiv luni, 1 februarie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova