Alegeri

Alegeri locale odată cu cele prezidențiale iată unde

168
(reînnoit 09:55 31.10.2020)
În patru localități oamenii urmează să-și aleagă și noii primari pe 1 noiembrie, concomitent cu alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Pe 1 noiembrie, concomitent cu alegerile prezidențiale, în patru localități vor avea loc și alegeri locale noi. Alți primari urmează să fie aleși în satul Dubna, raionul Soroca, în comuna Chetriș, raionul Fălești, în comuna Piatra, raionul Orhei, și în satul Corlăteni, raionul Râșcani.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a difuzat astăzi informații despre candidații la funcțiile de primar din cele patru localități.

Astfel, pentru funcția de primar în satul Dubna, raionul Soroca, au fost înscriși în cursa electorală următorii candidați:

Sochirca Elena - Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;

Țîmbaliuc Valentin - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

Gadibadi Pavel – Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;

Sochirca Liubovi - Partidul Politic „Partidul Popular Românesc”.

Pavel Postică, Promo-Lex
© Sputnik / фото пресс-службы Promo-LEX

Pentru funcția de primar al comunei Chetriș, raionul Fălești au fost înscriși 6 candidați la funcția de primar:

Cumpanici Viorel - Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”;

Ivanov Rodica - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

Mamai Alesea - Partidul Politic „Partidul Nostru”; 

Rotari Ivan - Partidul Comuniştilor din Republica Moldova;

Diac Ion - Partidul Politic „PRO MOLDOVA”;

Condru Constantin - Partidul Democrat din Moldova.

Pentru funcția de primar al comunei Piatra, raionul Orhei au fost înscriși 4 candidați la funcția de primar:

Bodiu Viorica - Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;

Mădrăguna Victor - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

Bușila Radu - Partidul Politic „Șor”;

Rotari Ion - Partidul Democrat din Moldova.

Pentru funcția de primar al satului Corlăteni, raionul Râșcani, au fost înscriși 5 candidați la funcția de primar:

Baciu Mihail - Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”;

Pruteanu Svetlana - Partidul Politic „Partidul Nostru”;

Bold Veaceslav - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

Nemescu Alexandru - Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;

Baciu Victor - Partidul Liberal Democrat din Moldova.

31 octombrie – Ziua tăcerii

Astăzi este „Ziua tăcerii” înainte de alegerile prezidențiale din Moldova. Conform legislației actuale a țării, în ajunul alegerilor și în ziua votării este interzisă agitația electorală, precum și apariția candidaților în programe de televiziune și radio. Oricine va încălca legea va fi amendat.

Opt candidați concurează la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țicu și Dorin Chirtoacă. 

Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu.

Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
1 noiembrie, alegeri locale, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne
Comisia Electorală Centrală

CEC a aprobat rezultatele turului doi al prezidențialelor

156
(reînnoit 17:14 20.11.2020)
Comisia Electorală Centrală a aprobat în cadrul ședinței de astăzi rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Acum scrutinul urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele turul doi al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 15 noiembrie. 

CEC a declarat-o învingătoare pe liderul PAS Maia Sandu, care a acumulat 57,75% sau 943.006 voturi. 

Pe locul doi se poziționează Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, care a obținut 42,25% sau 690.615 voturi. 

În total au fost exprimate peste 1,6 milioane de voturi, iar peste 1,9 milioane de buletine tipărite nu au fost fost utilizate și, respectiv, au fost anulate.

CEC precizează că în registrul alegătorilor figurează 2.789.010 cetățeni. Pe listele suplimentare au votat 346.464 de cetățeni. 

În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 de milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale urmează să fie expediată la Curtea Constituțională pentru examinare. Înalta Curte va valida sau invalida alegerile prezidențiale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Alegeri prezidentiale, validare, CEC
Tematic
CEC: După prezidențiale Parlamentul este obligat să introducă votul prin corespondență


Загрузка...
Moldovenii din străinătate au votat masiv la prezidențiale

De ce politica moldovenească depinde atât de mult de moldovenii aflați în străinătate

112
Votul diasporei moldovenești peste hotare devine un factor tot mai important care influențează viața politică a țării – experții analizează de ce se întâmplă acest lucru.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Republica Moldova este deja de câteva decenii exportator de forță de muncă pentru țările din Europa, de aceea votul diasporei devine un argument extrem de puternic în lupta electorală. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Victor Juc.

”Îi vedem pe cetățenii moldoveni care stau la coadă pentru a vota mai ales atunci când au loc alegeri prezidențiale. Polonezii, de exemplu, care muncesc de asemenea în număr mare în țările UE, nu sunt atât de activi la alegerile care se desfășoară în țară”, a menționat Juc.

Potrivit politologului, cetățenii percep prea în serios promisiunile făcute de candidați în ajunul turului doi al alegerilor, în contextul în care împuternicirile președintelui Moldovei sunt limitate foarte mult de prevederile constituționale. În 2016, țara a revenit la procedura de alegere a șefului statului de către întregul popor, deputații au modificat Constituția,  însă așa și nu i-au oferit președintelui pârghii suplimentare ale puterii.

”În Moldova ar trebui să se facă claritate: sau să i se ofere șefului statului și funcții suplimentare ale puterii executive, creând o formă de guvernământ semiprezidențială, sau să se revină la alegerea acestuia în Parlament”, a concluzionat expertul.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.  După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
gastarbeiteri, diaspora, politica, alegeri, moldoveni
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții
Cu ce probleme se va confrunta președintele țării după alegeri - expert


Загрузка...
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

0
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...