Alegeri 2016

Fost vicepreședinte CEC: "În Moldova morții continuă voteze"

136
Fostul vicepreședinte al CEC Ștefan Urâtu susține că în Republica Moldova continuă falsificările în timpul exercițiilor electorale. Pomenile electorale, dar și morții care încă votează duc la fraudarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale Ștefan Urâtu este de părere că, în 30 de ani de independență, Republica Moldova nu s-a învățat să organizeze corect și cinstit un scrutin electoral. Declarațiile au fost făcute pentru Sputnik Moldova.

"Sunt foarte multe dovezi care pot argumenta părerea mea cu privire la corectitudinea în procesul scrutinului electoral. Eu sunt sigur că vor fi încercări ca să fie fraudate și alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cel puțin așa au fost la scrutinele anterioare după calculele pe care le-am făcut eu. La alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 poate au fost mai puține fraudări, căci în trecut, oligarhul care ținea Moldova în buzunar lui, Plahotniuc, mergea la fraudări nu doar în avantajul lui, dar și al partidelor pe care el le mai susținea", a declarat Ștefan Urâtu, fost vicepreședinte CEC. 

Ștefan Urâtu mai spune că nu toți observatorii numiți de partidele politice să monitorizeze cum decurg alegerile în ziua scrutinului, sunt atenți la ceea ce se întâmplă în secția de votare. 

"Ei știu că oricum vor primi bani pentru această zi. De asta semnează protocoalele, dar nici nu se uită atent ce scrie acolo pe foaie. A fost caz chiar la Rezina, toți au semnat, dar nici măcar nu au indicat cifrele. Foarte rar se pune întrebarea unde se fac falsificări. Foarte multe drepturi au reprezentanții ambasadelor Republicii Moldova în raport cu secțiile de votare deschise peste hotare. Și acolo riscul falsificărilor este destul de mare", a mai spus Urâtu. 

Fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale a mai dezvăluit că în continuare, în Moldova, "votează și morții". Ștefan Urâtu susține că anterior, în urma unei anchete, s-a stabilit că peste 200 de mii de alegători figurau în câteva secții de votare concomitent. Mai mult, o persoană ar fi fost înregistrată în 116 liste.

"Când făceam parte din componența CEC, am fost nevoit să merg în țară, la nord și sud, iar primarii nu știau oamenii. Spuneau că nu înțeleg de unde s-au luat așa persoane în liste. Erau oameni în listă care aveau viza de reședință într-o localitate sau alta încă dinaintea căderii Uniunii Sovietice și i-au restabilit la 7 aprilie 2009 și de atunci nu i-au înlăturat. M-am uitat în Registrul Alegătorului și am depistat că este interes de a majora numărul alegătorilor, în special, în suburbiile orașelor, vizele temporare care sunt valabile pe trei luni și acum sunt active", susține Urâtu.

Și pomenile electorale sunt un impediment pentru organizarea alegerilor corecte și democratice. 

"Sunt oameni care așteaptă cu nerăbdare organizarea alegerilor știind că vor primi în această perioadă niște pachete cu paste. Eu știu că într-un sat din Găgăuzia, un concurent electoral a achitat câte 400 de euro pentru fiecare alegător - el planifica să obțină astfel 400 de voturi, dar a adunat doar 40. Nu sunt instrumente și dovezi clare ca aceste cazuri să ajungă în instanța de judecată și să fie pedepsiți cei implicați", a declarat Urâtu.

Până în prezent, CEC a înregistrat 16 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba despre Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, PDM, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Politic „Democrația Acasă”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR, Partidul Politic „NOI”, Partidul Verde Ecologist și Partidul Legii și Dreptății.

De asemenea, alte trei dosare se află în proces de examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136
Tagurile:
scrutin parlamentar, scrutin electoral, scrutin, Alegeri
Tematic
Ce crede Dumitru Diacov despre crearea blocului PSRM-PCRM și șansele în alegeri
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
Alegeri 2016

Scăpăm de un scrutin și avem altul: Când și unde vor fi organizate următoarele alegeri

63
(reînnoit 20:10 17.06.2021)
În toamnă vom avea din nou alegeri. De această dată, scrutinul va fi organizat doar în șapte localități din țară, care au rămas fără primari.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Comisia Electorală Centrală a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, că în data de 21 noiembrie vor fi organizat alegeri locale noi pentru funcția de primar, în șapte localități.

Alegerile vor avea loc în comuna Ucrainca, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, comuna Ișcălău, raionul Fălești, comuna Pârlița, raionul Fălești, comuna Camenca, raionul Glodeni și comuna Negurenii Vechi din raionul Ungheni.

În comuna Hârtop, raionul Cimișlia, funcției a devenit vacantă după ce alesul local și-a anunțat demisia, iar în celelalte localități primarii au decedat. 

De precizat că în data de 11 iulie vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Până în prezent, CEC a înregistrat 21 concurenți electorali. Este vorba despre Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, PDM, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Politic „Democrația Acasă” și altele.

În același timp, alte trei dosare se află în proces de examinare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
scrutin electoral, scrutin parlamentar, scrutin, alegeri
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei
Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie să urmeze țara după alegeri?


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Alte două partide au fost înregistrate în cursa electorală: Câte sunt în total