Alegeri 20216

Avocatul Poporului, despre numărul secțiilor de vot peste hotare

49
(reînnoit 10:11 08.06.2021)
Avocatul Poporului critică decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, motivând că hotărârea contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Avocatul Poporului Maia Bănărescu critică decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de votare peste hotare, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din toamnă.

"Experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot"

Avocatul Poporului i-a recomandat CEC-ului să mărească numărul de secțiilor de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, apreciind acțiunile întreprinse de autorități în acest sens.

Membrii Comisiei Electorale Centrală se vor întruni astăzi într-o nouă ședință pentru a revizui numărul secțiilor de votare din afara țării. Aureliu Ciocoi a precizat că Guvernul va face tot posibilul pentru a acoperi financiar buna organizare a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, premierul interimar a spus că Executivul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
secție electorală, scrutin, alegeri
Tematic
MAEIE nu susține deschiderea doar a 139 de secții de votare în străinătate
Secții de votare în corturi: Cum se va vota în unele sate
 Comisia Electorală Centrală

Ultima zi de înregistrare: Câți concurenți am putea avea la anticipate

78
(reînnoit 18:38 11.06.2021)
Astăzi a fost ultima zi când candidații electorali au putut depune actele pentru înregistrarea pentru scrutinul din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. La alegerile anticipate din 11 iulie nu vor concura mai mult de 24 de candidați. Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi, 11 iunie, s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 11 iulie 2021. În ultima zi, trei partide politice și doi candidați independenți au depus dosarele la CEC.

Este vorba de Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, Partidul Politic „Partidul Oamenilor Muncii”, PARTIDUL POLITIC „NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ” și candidații independenți Veaceslav Valico și Ion Stegărescu.

Procedura de tragere la sorți în vederea stabilirii ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a celor care au depus pe parcursul zilei de astăzi actele necesare va avea loc mâine, 12 iunie 2021, la ora 17:00.

Până la această oră 17 concurenți electorali au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală, iar alte 7 dosare se află în proces de examinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Ziua alegerilor, Alegeri noi, alegeri
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Sandu face din deget membrilor CEC - Ce li se poate întâmpla
Expert: Ce s-ar putea întâmpla dacă o parte din membrii CEC ar demisiona


Загрузка...
Misiune preelectorală a APCE în Republica Moldova

O misiune a APCE se află în vizită de lucru în Moldova - cu cine s-a întâlnit