Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

CEC nu și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare peste hotare

72
(reînnoit 15:57 07.06.2021)
Membrii Comisiei Electorale Centrale au discutat în ședința de luni despre revizuirea deciziei adoptate sâmbătă privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, însă nu au ajuns la un numitor comun. Astfel, ei vor reveni la discuție marți.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Membrii CEC au revenit la discuții despre numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, după ce sâmbătă au decis că pentru diasporă vor fi organizate 139 de secții, exact câte au fost la scrutinul prezidențial din toamnă. Acest lucru a stârnit revoltă în societate.

"Ministerul de Externe nu are obiecții pentru a organiza alegeri peste hotare. Ministerul a propus constituirea a peste 190 de secții, iar CEC a venit cu decizia să fie 162 de secții, dar nu e clar de ce s-a repetat lista din toamnă, de 139 de secții? Ce ține de finanțare, Ministerul de Externe nu gestionează bani, dar am identificat surse pentru a acoperi unele secții de votare și putem acorda 7,5 milioane, dacă se dorește", a spus Eugeniu Revenco, secretarul general al Ministerului de Externe.

Membru CEC Sergiu Gurduza a propus să fie deschise 150 de secții de votare pentru diasporă. În același timp, vicepreședintele CEC a solicitat amânarea discutării subiectului.

"Propun să amânăm subiectul până mâine, la 15:00, să-i aducem pe toți colegii la ședință, căci teamă îmi este că azi nu vom avea voturi să adoptăm această hotărâre. Între timp să discutăm cu toți colegii și să ne întrunim azi ca să putem examina mai profund această chestiune căci și lumea așteaptă o decizie echilibrată", a spus Vasile Șarban, vicepreședintele CEC.

Inițial, unii membri ai CEC au propus reducerea secțiilor de votare în Federația Rusă.

"Acele 17 secții de votare propuse pentru Federația Rusă nu corespunde criteriilor. Toate asociațiile au declarat că trebuie redus acest număr", a declarat Dumitru Pavel, membru CEC.

De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că nu este cea mai bună decizie și a adus argumente în acest sens. 

"SUA - 3 700 de înregistrări prealabilă și 9 mii au votat. În România au votat 19 mii de oameni și s-au înregistrat în prealabil 6 682. Rusia - 14 mii de voturi și 7 300 de înregistrări prealabile, cifră mai mare decât la celelalte țări. Care este logica să reducem secțiile în Federația Rusă?", a spus Maxim Lebedinschi, secretarul CEC

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
scrutin parlamentar, scrutin electoral, scrutin, alegeri
Tematic
Ce crede Dumitru Diacov despre crearea blocului PSRM-PCRM și șansele în alegeri
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
Buletine de vot

CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate

32
Modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate au fost aprobate de către Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Modelul şi textul buletinului de vot, precum şi ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletin pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost aprobate. 

Potrivit hotărârii aprobate, lungimea buletinului de vot va fi de 580 de milimetri, iar lățimea de 140 de milimetri. Partea de sus va conține inscripția „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării.

Mai jos se aplică două numere, în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare.
Buletinul de vot va fi divizat în 23 de patrulatere. În partea stângă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral, în centrul patrulaterului se va înscrie denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”.

Comisia Electorală Centrală a stabilit și ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot. Astfel, cei 23 de concurenți electorali sunt înscriși după cum urmează:   

 • Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
 • Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
 • Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
 • Partidul Politic „Șor”;
 • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
 • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
 • Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ;
 • Partidul Democrat din Moldova;
 • Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
 • Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
 • Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
 • Partidul Politic „NOI”;
 • Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
 • Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
 • Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
 • Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
 • Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
 • Partidul Regiunilor din Moldova;
 • Partidul „Patrioții Moldovei”;
 • Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
 • PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
 • Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
 • Veaceslav Valico (candidat independent).

 

Concurenţii electorali se vor înscrie în buletinul de vot cu litere majuscule în ordinea stabilită de CEC. Buletinul de vot se va tipări pe hârtie opacă de culoare gri afumat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
buletin de vot, Membru CEC, CEC


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate