CEC

Mobilizare în diasporă: Câți cetățeni s-au înregistrat deja pentru a participa la alegeri

90
(reînnoit 12:44 27.05.2021)
Comisia Electorală Centrală a prezentat informații despre numărul cetățenilor moldoveni din străinătate și din stânga Nistrului care s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Potrivit CEC, până în prezent peste 100 mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate și din localitățile din stânga Nistrului s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate programate pentru 11 iulie 2021. 

Comisia Electorală nu specifică numărul celor din diasporă și al celor din regiunea transnistreană, dar pe 25 mai premierul și ministrul interimar al afacerilor externe Aureliu Ciocoi a declarat că în afara țării s-au înregistrat deja peste 91 de mii de cetățeni. Asta în timp ce la alegerile prezidențiale s-au înregistrat prealabil 60 de mii de cetățeni. 

„Ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova care vor să-și exercite în străinătate dreptul constituțional de vot să o poată face în siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică di țările de reședință”, a declarat Aureliu Ciocoi. 

Oficialul a precizat că majoritatea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare au solicitat acceptul preliminar al statelor gazdă și al statelor de acreditare pentru permisiunea de a desfășura alegerile anticipate parlamentare din 11 iulie. Ciocoi nu a anunțat numărul de secții care va fi deschis peste hotare, dar a spus că acesta nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 5 iunie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Conducerea CEC s-a întâlnit cu ambasadorul SUA

Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul

106
(reînnoit 15:36 23.06.2021)
Conducerea Comisiei Electorale Centrale s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Dereсk J. Hogan. 

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

Totodată, aceștia au discutat despre organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

"Alte subiecte de interes s-au referit la asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, acțiunile întreprinse de CEC pentru contracararea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, dar și realizările, de comun cu alte instituții ale statului, în vederea prevenirii răspândirii și infectării cu virusul COVID-19 în procesul de organizare a alegerilor", se arată într-un comunicat emis de CEC.

Amintim că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Oamenii sunt așteptați la urnele de vot pentru ași alege deputații care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Dereck J. Hogan, alegeri, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC
CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate
CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Buletine de vot

CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate

48
Modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate au fost aprobate de către Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Modelul şi textul buletinului de vot, precum şi ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletin pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost aprobate. 

Potrivit hotărârii aprobate, lungimea buletinului de vot va fi de 580 de milimetri, iar lățimea de 140 de milimetri. Partea de sus va conține inscripția „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării.

Mai jos se aplică două numere, în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare.
Buletinul de vot va fi divizat în 23 de patrulatere. În partea stângă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral, în centrul patrulaterului se va înscrie denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”.

Comisia Electorală Centrală a stabilit și ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot. Astfel, cei 23 de concurenți electorali sunt înscriși după cum urmează:   

 • Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
 • Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
 • Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
 • Partidul Politic „Șor”;
 • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
 • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
 • Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ;
 • Partidul Democrat din Moldova;
 • Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
 • Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
 • Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
 • Partidul Politic „NOI”;
 • Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
 • Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
 • Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
 • Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
 • Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
 • Partidul Regiunilor din Moldova;
 • Partidul „Patrioții Moldovei”;
 • Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
 • PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
 • Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
 • Veaceslav Valico (candidat independent).

 

Concurenţii electorali se vor înscrie în buletinul de vot cu litere majuscule în ordinea stabilită de CEC. Buletinul de vot se va tipări pe hârtie opacă de culoare gri afumat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
buletin de vot, Membru CEC, CEC


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă.

0
(reînnoit 08:35 24.06.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: Elena Pintilei, director general BNRM, Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul și Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

Și-a încheiat lucrarile cea de a X-a ediție a Proectului "Лики памяти", care s-a desfășurat în or. Erevan, Armenia.  În cadrul evenimentelor, s-a vorbit despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații, dar și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee, ahive. Detalii despre cele 5 zile de conferinta ne spune Elena Pintilei,  director general BNRM.  ADMITEREA 2021. Ce oportunităţi oferă tinerilor care își doresc să facă studii de calitate la Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul. Disacutăm cu rectorul instittuției, Sergiu Cornea.    Proiectul Seri de Cronograf revine. Discutăm cu Virgiliu Mărgineanu, președintele Festivalului Internațional Cronograf, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

0


Загрузка...