Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Ce funcționari trebuie renunțe la fotoliu pe perioada campaniei electorale

76
Miniștrii, președinții și vicepreședinții de raioane, primarii și viceprimarii, conducătorii autorităților publice centrale, dar și alți funcționari care candidează la funcția de deputat, trebuie să-și suspendeze activitatea pe perioada campaniei electorale.

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a precizat că funcționarii publici care candidează pentru fotoliul de deputat sunt nevoiți să-și suspendeze activitatea pe perioada campaniei electorale.

Astfel, din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, persoanele care dețin funcția de: viceprim-ministru, ministru și membru din oficiu al Guvernului, conducător al autorității publice centrale, președinte și vicepreședinte de raion, primar și viceprimar, pretor și vicepretor, își vor suspenda activitatea.

CEC a mai menționat că termenul de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova expiră pe 11 iunie curent.

Precizăm că vineri, 21 mai, membrii Comisiei Electorale Centrale din Moldova au înregistrat primii șase concurenți la alegerile parlamentare anticipate, care sunt programate pentru 11 iulie. Este vorba despre: 

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 102 candidați
Partidul Acasă Construim Europa (PACE) - 70 de candidați
Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic” - 101 candidați
Bloc electoral „Renato Usatîi” - 103 candidați
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) - 102 candidați
Partidul „Șor” - 101 candidați.

Vineri, 14 mai, s-a dat startul înscrierii în cursă a candidaților. Amintim că toți candidații la alegeri pot depune actele la sediul CEC până în data de 11 iunie 2021. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai. Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, suspendare din funcție, candidați electorali, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (56)
Alegeri 2016

Decis: Cum vor vota moldovenii cu buletinul de identitate expirat

65
(reînnoit 18:34 16.06.2021)
La scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie, moldovenii vor avea posibilitatea să-și ridice buletinul de identitate în ziua alegerilor sau chiar să-și perfecteze unul provizoriu. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Așa cum a fost la alegerile anterioare, și la scrutinul parlamentare din 11 iulie moldovenii cu actele expirate vor putea să le perfecteze într-un timp mai scurt. Mai exact, Guvernul a decis că, două zile înainte de alegeri, cetățenii vor putea solicita perfectarea buletinului de identitate fără a achita suplimentar pentru urgentarea procedurii. La fel, reprezentanții Executivului au precizat că moldovenii cu actele expirate vor avea dreptul să solicite buletine de identitate provizorii în ziua scrutinului.

Eliberarea buletinelor de identitate provizorii se va efectua conform principiului teritorial:

  • La centrul multifuncțional în a cărui rază de competență teritorială solicitantul are înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară, care este valabilă.
  • În cazul în care solicitantul are înregistrare şi la domiciliu şi la reşedinţa temporară, iar cea din urmă este valabilă, buletinul de identitate provizoriu se va elibera numai la Centrul multifuncțional în a cărui rază de competenţă teritorială acesta îşi are reşedinţa temporară valabilă.
  • Cetățenilor cu drept de vot care anterior nu au deținut acte de identitate buletinul de identitate provizoriu li se va elibera la subdiviziunea ASP în a cărei rază de competență teritorială solicitantul concomitent se va înregistra la domiciliu sau la reședința temporară.
  • Cetățenilor cu drept de vot radiați din evidență - la Centrul multifuncțional în rază de competență teritorială a căruia se află ultimul domiciliu al sau, după caz, ultima reședință temporară, sau la subdiviziunea respectivă în a cărei rază de competență teritorială solicitantul se va înregistra concomitent la domiciliu sau la reședința temporară.

De precizat că la scrutinul anterior din noiembrie 2020, peste o două mii de moldoveni care nu dețineau acte de identitate valabile au solicitat buletine de identitate provizorii sau și le-au ridicat pe cele perfectate anterior pentru a putea merge la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
buletin de identitate, buletin
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (56)
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei
Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie să urmeze țara după alegeri?


Загрузка...
Alegeri 2016

CEC a anulat trei secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului: Detalii