Alegeri

Cum vor putea vota elevii și studenții la alegerile anticipate: Precizările CEC

83
(reînnoit 16:09 24.05.2021)
Pentru că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc vara, în timpul vacanței, Comisia Electorală Centrală vine cu precizări despre cum vor putea vota elevii și studenții la scrutinul din 11 iulie. 

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Elevii și studenții, care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea unde își au viza de reședință, au posibilitatea să declare noul loc de ședere pentru a vota. Cererea va fi depusă cel târziu pe 10 iunie la organul administrației publice locale pentru a putea fi înscriși în lista electorală de la secția de votare unde își au locul de ședere.

Potrivit CEC, declarația se va depune personal și se va prezenta originalul și copia la buletinul și fișa de însoțire. După depunerea declarației, persoana va fi înscrisă în lista electorală de bază a secției de votare în care urmează să voteze. 

Totodată, aceștia pot să-și ia și un certificat care le va permite să voteze în oricare altă secție de votare din țară.

"Certificatul poate fi obținut de la biroul electoral al secției de votare corespunzător domiciliului precedent, în perioada 21 iunie – 10 iulie. În baza acestuia, în ziua alegerilor, cetățenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul electoral al secției de votare și se anexează la lista suplimentară", se arată în comunicatul de presă al Comisiei Electorale Centrale. 

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Până acum, șase partide au fost înregistrate de CEC în cursa pentru anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
elevi, studenți, alegeri parlamentare anticipate, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (54)
Misiune preelectorala a APCE în Republica Moldova

Misiunea preelectorală a APCE la Chișinău: Confruntări, zvonuri și diviziuni

50
(reînnoit 15:23 12.06.2021)
Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europe și-a încheiat vizita de lucru în Republica Moldova. Care sunt concluziile.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Majoritatea forțelor politice de la Chișinău par să se concentreze mai degrabă pe confruntări, zvonuri și diviziuni, decât să încerce să reunească societatea în jurul unor probleme strategice cheie. Aceasta este una dintre concluziile misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE), care a întreprins o vizită de lucru în țara noastră în perdioada 10-11 iunie. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Consiliului Europei, experții din delegația care a evaluat campania electorală și pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate au remarcat că, la o lună de la lansarea campaniei electorale, partidele politice și candidații au reușit în general să facă campanie liberă.

„Delegația Adunării împărtășește îngrijorarea exprimată de majoritatea actorilor din domeniul electoral cu privire la lipsa implementării transparente a criteriilor de deschidere a secțiilor de votare suplimentare în străinătate, care a provocat anumite tensiuni cu CEC și pe care Delegația o observă că este una dintre cele mai disputate probleme ale campaniei. Delegația reamintește că rolul CEC este de a asigura dreptul tuturor cetățenilor de a participa eficient la alegeri. Numărul și locația secțiilor de votare trebuie să fie proporționale cu cele ale alegătorilor care trăiesc în diferite țări”, este precizat în comunicat.

O altă problemă care generează îngrijorare este decizia CEC de a înființa secții de votare în municipiul Bender și în satul Corjova, care sunt în afara controlului efectiv al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Reprezentanții misiunii sunt de părere că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, care au dreptul la vot, ar trebui să poată exercita acest drept în locații în care există condiții adecvate de securitate și unde accesul observatorilor naționali și internaționali poate fi asigurat fără a le compromite siguranța sau a crea precedente periculoase.

În ceea ce privește finanțarea campaniei, în timp ce reglementările legale privind finanțarea campaniei și a partidelor s-au îmbunătățit în general și rapoartele privind cheltuielile electorale ale partidelor sunt furnizate în formă corespunzătoare, CEC a recunoscut incapacitatea sa de a controla în mod eficient finanțarea campaniilor partidelor politice, în special din cauza finanțării deghizată prin reclame ascunse, sondaje de opinie manipulate și donații false, printre altele.

„Delegația a fost informată cu privire la o serie de preocupări mai vechi care persistă, în special cazuri de intimidare și discurs de ură, inclusiv împotriva femeilor candidate și a grupurilor minoritare; cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative; acuzații de intenții de cumpărare a voturilor și preocupări cu privire la posibilul transport organizat pe scară largă al alegătorilor în ziua alegerilor; și lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei. Delegația APCE deplânge astfel de practici în campania electorală și solicită autorităților relevante să ia toate măsurile necesare pentru a le elimina”, mai este precizat în comunicatul misiunii pre-electorale a APCE

Delegația a avut întâlniri cu președintele Republicii Moldova, prim-ministrul interimar, președintele Parlamentului, liderii partidelor politice parlamentare și extraparlamentare care participă la alegeri sau reprezentanții acestora, președintele și membrii Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator a Audiovizualului, președintele Autorității Naționale de Integritate, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media și reprezentanți ai comunității internaționale. O delegație APCE de 22 de membri va observa alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
delegația Republicii Moldova la APCE, APCE, rezoluția APCE
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (54)
Tematic
Câte secții de votare vor fi deschise la alegerile parlamentare
Referendum în ziua alegerilor parlamentare anticipate - Detalii
Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie să urmeze țara după alegeri?


Загрузка...
 Comisia Electorală Centrală

Ultima zi de înregistrare: Câți concurenți am putea avea la anticipate