CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. În Republica Moldova astăzi este marcată cea de-a 26-a aniversare a sărbătorii profesionale a agricultorului. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a adresat un mesaj întregii comunități agricole din țară.
Potrivit lui Perju, anul 2020 a rescris din temelie modul de elaborare și promovare a politicilor la nivel național.Acesta fiind influențat negativ de doi factori, pandemia generată de noul tip de coronavirus, dar și seceta, care a avut impact fără precedent asupra economiei, aprofundând problemele pe segmentul agroalimentar.
Chiar și în aceste condiții, ministrul spune că Guvernul a reușit să contribuie la susținerea sectorului agricol din țara noastră.
”Măsurile și politicile echilibrate, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, întreprinse de Guvern cu suportul statelor-partenere și a comunității donatorilor, au contribuit la stabilizarea situației existente, prin oferirea unui șir de facilități fiscale și subvenții”, scrie Ion Perju pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Agriculturii a reiterat importanța acestui domeniu pentru Republica Moldova, precizând că este mai mult decât o prioritate pe agenda guvernării și o verigă importantă a economiei naționale. Acesta a mulțumit tuturor pentru muncă, devotament, responsabilitate și efort zilnic depus la dezvoltarea economiei naționale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. După ce mai mulți agricultori au rămas fără subvenții în 2020 din cauza că s-au epuizat banii alocați, AIPA anunță că, odată cu intrarea în vigoare a legii bugetului pentru 2021, a fost reluat procesul de aprobare a solicitărilor rămase din anul trecut.
Astfel, în 2020, 7 448 de solicitări au fost depuse la AIPA pentru a se oferi subvenții la 4 392 de producători agricoli unici. Suma totală pentru acoperirea cererilor de solicitare a ajutorului constituie 1,2 miliarde de lei.
Pentru anul curent, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,1 miliarde de lei.
Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, în dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești, dar și altele.
Totodată, amintim că în anul 2020, agricultorii au fost afectați de secetă. În acest sens, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a li se oferi despăgubiri celor ce au avut de suferit. În vara anului trecut, fermierii au început depunerea dosarelor la AIPA. Tot în acea perioadă, mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de suma subvențiilor acordate și au ieșit masiv la proteste.
La începutul lunii decembrie, agricultorii au început să protesteze cu tractoarele pe drumurile naționale și la intrările în Capitală, apoi au intrat cu tehnica în centrul Chișinăului și preț de mai bine de două săptămâni au stat în fața Guvernului și Parlamentului. Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. După săptămâni de protest, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020. În ajun de Anul Nou, agricultorii și-au scos tractoarele din centrul Capitalei pe motiv că au ajuns la un consens cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În urma discuțiilor, fermierilor li s-a propus crearea unor credite preferențiale cu o dobândă mică și pe un termen mai lung pentru cei mai afectați de secetă. Totodată, s-a pus în discuție oferirea celor trei mii de lei pentru agricultori pentru fiecare hectar afectat de secetă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Obiectiv", deputatul Nicolae Pascaru a declarat faptul că protestele agricultorilor în Piața Marii Adunări Naționale și în fața Parlamentului au o conotație politică. Multe dintre revendicările fermierilor au fost îndeplinite, deși în acest an economia țării a s-a confruntat cu probleme economice majore.
Precizăm că tractoarele din fața Parlamentului și a Președinției, cu care fermierii au blocat circulația pe principala arteră din Capitală, au bătut în retragere, deblocând circulația rutieră.
Până în prezent, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
Președinții și-au exprimat satisfacția în legătură cu schimbul de note diplomatice realizat astăzi în privința prelungirii Tratatului cu privire la armelor ofensive strategice, menționează Kremlinul.
“În următoarele zile, părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, este menționat în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova