Cereale, cocostârc, combain, agricultură

Producția agricolă a Moldovei scădere dramatică în 2020

97
(reînnoit 17:58 27.10.2020)
Impactul secetei a fost devastator pentru producția agricolă – aceasta este în scădere cu peste 30% față de anul 2019. Pandemia COVID-19 este al doilea factor care a redus productivitatea.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. La sfârșitul lunii septembrie curent, producția agricolă a Republicii Moldova era în scădere cu 31,3%, comparativ cu situația de la finalul trimestrului trei din 2019.

Prune
© Sputnik / Владимир Иванов

Producția vegetală a scăzut cu 36%, iar cea animală – cu 9,3%, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Fitotehnia a fost afectată puternic de secetă. La majoritatea culturilor agricole principale, în majoritatea întreprinderilor agricole, recolta medie la hectar a fost considerabil mai redusă decât cea obținută în anul trecut.

Recolta anului 2020 se caracterizează prin reducerea „recoltei globale a majorității culturilor agricole, îndeosebi a culturilor cerealiere”, constată BNS.

Conform estimărilor prealabile, în ianuarie-septembrie 2020, „recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 700 de mii de tone”, aceasta însemnând cu 50,7% mai puțin față de intervalul corespunzător din anul 2019.

Recolta de orz a constituit 105 mii de tone - cu 37,2% mai puțin decât în 2019. Recolta de leguminoase boabe a fost de 26 de mii de tone - cu 49,2 % mai puțin decât în 2019. Recolta de grâu a constituit 557 de mii de tone - cu 51,4% mai puțin decât în 2019.

Mai puțin afectată de secetă a fost regiunea de dezvoltare Nord, unde recolta medie la hectar a depășit cu 31% recolta medie pe țară în cazul cerealelor și leguminoaselor boabe.

„Cei mai înalţi indicatori la majoritatea culturilor agricole au fost înregistraţi în regiunea de dezvoltare Nord”, unde a fost obținută o recoltă medie la culturile cerealiere şi leguminoase boabe de 22,7 chintale la un hectar, ceea ce înseamnă „cu 31% mai mult decât în medie pe ţară”, precizează BNS.

În noul său raport referitor la producția agricolă, BNS arată că producţia de lapte a scăzut cu 13,1%, iar cea de ouă s-a diminuat cu 7,1% în ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.

În total, în țară s-au produs în intervalul menționat 269,3 mii de tone de lapte și 535,6 milioane de bucăți de ouă.

De rând cu seceta, pandemia COVID-19 a afectat sectorul agroindustrial – multe planuri ale fermierilor, inclusiv cele de desfacere a mărfurilor, au fost date peste cap de restricțiile instituite din cauza virusului.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
Moldova, productie agricola
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
Exportul produselor zootehnice: Ce "oportunități" au producătorii moldoveni
Diana Crudu

Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

134
(reînnoit 21:52 22.11.2020)
În a patra zi de duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua lucrătorului din agricultură şi a industriei prelucrătoare. Cu acest prilej, organziatoarea mai multor târguri agricole, Diana Crudu a vorbit despre activitatea și speranțele agricultorilor moldoveni.
Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

Anul acesta din cauza secetei, grindinei și nu în ultimul rând pandemiei,  ziua agricultorului este una mai tristă. De obicei, în această zi erau organizate târguri agricole unde fermierii puteau să-și vândă marfa, iar cumpărătorii să procure produse proapspete și ecologice. Potrivit Dianei Crudu, anul 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultorii moldoveni.

Cert este faptul că aceștia nu-și pierd speranța și așteaptă vremuri mai bune pentru a-și putea continua meseria.

"Avem o rază de speranță. Cei care au semănat culturile de toamnă spun că nivelul hidrologic în pământ este suficient de bun penru ca să putenm avea în 2021 culturi cerealiere sămănate în 2020 foarte bune. Avem speranța că situația din anul curent nu se va mai repeta", a declarat interlocutoarea.

Mai mult, Diana Crudu susține că agricultorii vor încerca să-și realizeze marfa în regim online, întrucât organizarea târgurilor, care mai erau o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, nu vor mai avea loc până la sfărșitul acestui an. Mulți dintre ei au depozitele pline cu fructe uscate, ceaiuri, miere ș.a. pe care trebuie să le vândă.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, susține Crudu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
2020, agricultură
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Capre

Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova detalii

127
(reînnoit 11:34 22.11.2020)
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Regulament care prevede acordarea plăților directe crescătorilor de animale.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Crescătorii autorizați de animale din Republica Moldova vor primi bani de la stat. Un regulament care prevede acordarea plăților directe per cap de animal a fost aprobat de Guvern. Prin aprobarea acestui Regulament, statul urmărește să crească numărul de exploatații zootehnice autorizate, ca urmare a înregistrării fermelor din rândurile deținătorilor casnici.

La fel se dorește creșterea numărului de animale exploatate, ca urmare a stopării sacrificării animalelor și a interesului de a deține un număr mai mare de animale, dar și creșterea productivității medii a șeptelului de animale.

Aprobarea Regulamentului va duce și la creșterea volumelor de producție animalieră, asigurarea unităților de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă.

Mai mult, documentul prevede că deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi între 5000 – 7000 de lei per cap de animal. Pentru deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine statul va oferi între 500-300 de lei per cap.  În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăților directe va crește cu 50%.

Depunerea dosarelor de solicitare a plăților directe per cap de animal, se va face în cadrul apelurilor anunțate de Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
creșterea animalelor, populație de animale, fură animale, ferma de animale, produse animale
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme
Tematic
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Pedepse dure: Ce ar putea păți moldovenii care vor schimba aspectul fizic al unui animal


Загрузка...

Spital mobil în Stepanakert: A fost amenajat de armata rusă

0
(reînnoit 22:23 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a amenajat un spital mobil în Nagorno-Karabakh, relatează corespondentul RIA Novosti.

Spitalul este dotat cu unități de terapie intensivă, de diagnostic funcțional și de laborator, o sală de operații, un cabinet stomatologic și un cabinet oftalmologic. Există aparate pentru ventilare artificială, aparate cu ultrasunete și raze X.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabakh în conformitate cu un acord semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților care au durat până pe 27 septembrie. Armenia ar trebui, de asemenea, să întoarcă regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam Azerbaidjanului.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru Azerbaidjan: acum, potrivit acestuia, etapa militară a fost încheiată și este posibil să se treacă la probleme de ordin politic.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a recunoscut că decizia privind pacea a fost una dificilă, dar i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste în Erevan, în care a fost cerută demisia prim-ministrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus asamblează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități ale tehnicii medicale speciale din districtul militar estic au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus fixează o copertină pe un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militari ruși pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus instalează echipamente în cadrul spitalului mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus pe teritoriul spitalului mobil de câmp lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus descarcă echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

Tagurile:
spital, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?


Загрузка...