CHIȘINĂU, 3 octombrie - Sputnik. Este al 19-lea an consecutiv în care Moldova sărbătorește Ziua Națională a Vinului. Cu acest prilej, premierul Ion Chicu le-a transmis moldovenilor un mesaj de felicitare.
”Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Orice gospodar din țara noastră știe să sădească un butuc de viță de vie, știe să-l îngrijească până face roadă și știe să culeagă strugurii cu grijă pentru a face un vin gustos.
Așa răsplătește toamna bogată munca moldoveanului, care an de an transmite cu mândrie tradiția din tată-n fiu. Iată această tradiție moștenită se vede de peste mări și țări. Din numele Guvernului, aduc sincere mulțumiți tuturor vinificatorilor și viticultorilor, pentru că promovați cu mândrie imaginea Republicii Moldova pe întreg globul pământesc. Vă doresc cer senin, condiții climaterice favorabile, parteneri fideli și roadă bogată.”, este menționat în mesajul premierului.
Aproximativ 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate anume aici, pe meleagurile Moldovei. De asemenea, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume.
Potrivit premierului, producătorii autohtoni înregistrează rezultate îmbucurătoare, iar producția vinicolă națională continuă să cucerească, prin calitățile sale incomparabile, noi piețe de desfacere.
”Cea mai nobilă băutură, produsă în țara noastră a ajuns în Vest și în Est, în locuri unde nici nu speram să ajungă, la mii de kilometri - în China, Australia, Orientul Îndepărtat sau America”, a subliniat Chicu.
Chicu dă asigurări că Guvernul depune tot efortul ca lista celor aproximativ 70 de state, în care sunt exportate vinurile noastre să fie extinsă.
Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova, care asigură o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de cca 9% din cifra totală a exporturilor.
În anul 2019, producătorii din acest sector au exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane de Euro.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. După ce mai mulți agricultori au rămas fără subvenții în 2020 din cauza că s-au epuizat banii alocați, AIPA anunță că, odată cu intrarea în vigoare a legii bugetului pentru 2021, a fost reluat procesul de aprobare a solicitărilor rămase din anul trecut.
Astfel, în 2020, 7 448 de solicitări au fost depuse la AIPA pentru a se oferi subvenții la 4 392 de producători agricoli unici. Suma totală pentru acoperirea cererilor de solicitare a ajutorului constituie 1,2 miliarde de lei.
Pentru anul curent, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,1 miliarde de lei.
Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, în dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești, dar și altele.
Totodată, amintim că în anul 2020, agricultorii au fost afectați de secetă. În acest sens, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a li se oferi despăgubiri celor ce au avut de suferit. În vara anului trecut, fermierii au început depunerea dosarelor la AIPA. Tot în acea perioadă, mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de suma subvențiilor acordate și au ieșit masiv la proteste.
La începutul lunii decembrie, agricultorii au început să protesteze cu tractoarele pe drumurile naționale și la intrările în Capitală, apoi au intrat cu tehnica în centrul Chișinăului și preț de mai bine de două săptămâni au stat în fața Guvernului și Parlamentului. Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. După săptămâni de protest, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020. În ajun de Anul Nou, agricultorii și-au scos tractoarele din centrul Capitalei pe motiv că au ajuns la un consens cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În urma discuțiilor, fermierilor li s-a propus crearea unor credite preferențiale cu o dobândă mică și pe un termen mai lung pentru cei mai afectați de secetă. Totodată, s-a pus în discuție oferirea celor trei mii de lei pentru agricultori pentru fiecare hectar afectat de secetă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Obiectiv", deputatul Nicolae Pascaru a declarat faptul că protestele agricultorilor în Piața Marii Adunări Naționale și în fața Parlamentului au o conotație politică. Multe dintre revendicările fermierilor au fost îndeplinite, deși în acest an economia țării a s-a confruntat cu probleme economice majore.
Precizăm că tractoarele din fața Parlamentului și a Președinției, cu care fermierii au blocat circulația pe principala arteră din Capitală, au bătut în retragere, deblocând circulația rutieră.
Până în prezent, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Scopul controlului global este o viață liniștită și îndestulată pentru americani la ei acasă. Însă textul relevă și o agresiune deschisă împotriva altor țări. Ce au planificat amiralii de la Washington – în materialul corespondentului RIA Novosti Nicolai Protopopov.
Marina Statelor Unite este implicată într-o concurență îndelungată, care amenință siguranța și stilul de viață al cetățenilor americani, subliniază autorii documentului. Comandamentul Flotei Militare Maritime nu poate pierde nici un minut: trebuie să acționeze în mod efectiv pentru a menține echilibrul puterilor, nu numai în deceniul actual, ci și pe parcursul întregului secol XXI.
Principalii rivali și "violatori" ai păcii globale sunt Rusia și China. Aceste țări, potrivit amiralilor americani, subminează libertatea pe mare, care a adus mult timp beneficii întregii lumi.
Moscova și Beijing încearcă să "controleze pe nedrept" accesul la resursele marine valoroase în afara apelor teritoriale, "să-și intimideze vecinii", "impunându-le revendicările cu forța", "să îndrepte, în mod permanent, rachetele cu rază lungă de acțiune spre cele mai importante căi navigabile".
Americanilor nu le place dezvoltarea de către Rusia a navelor și submarinelor cu rachete moderne, a rachetelor hipersonice și a armelor nucleare tactice. Flota rusă, potrivit Pentagonului, intensifică activitatea în întreaga lume și își desfășoară forțele din ce în ce mai aproape de țărmurile Statelor Unite. Prin urmare, "Rusia trebuie controlată în mod fiabil".
Flota chineză, fiind în curs de dezvoltare rapidă și considerată de analiștii americani drept cea mai mare din lume, reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Beijingul ar provoca chipurile Washingtonul și aliații acestuia, devenind în acest mod cea mai acută și îndelungată amenințare.
În același timp, este remarcat faptul că Statele Unite sunt o putere maritimă, iar prosperitatea și securitatea acestora depinde de capacitatea lor de a menține avantajul pe mare. Pentru acest scop, este necesar să-și extindă puterea navală "în fiecare colț al Oceanului Planetar".
Americanii vor continua să navigheze și să zboare oriunde permite legea internațională, precum și să-și desfășoare forțele în diverse regiuni ale lumii pentru a contesta "ambițiile maritime excesive" ale concurenților și pentru a le contracara capacitățile de luptă.
Astfel, submarinele nucleare cu rachete balistice "protejează Statele Unite de un atac nuclear", iar forțele speciale "sunt gata să ia prin surprindere și cel mai puternic adversar”. Amiralii asigură că Marina SUA este capabilă să debarce trupe pe orice coastă, pentru a sprijini forțele terestre.
Forțele Militare Maritime ale SUA "dispune de toate mijloacele necesare pentru a putea descuraja agresiunea, inclusiv netradiționale". În particular, mijloacele includ tehnologiile informaționale și cibernetice, precum și alte tipuri de arme care permit atacul din largul mării, de sub apă și din aer.
Un rol semnificativ în confruntarea maritimă din următorii ani va fi acordat de către SUA inteligenței artificiale. Astfel de sisteme, asigură Marina, și-au dovedit eficacitatea și superioritatea în luptă, de aceea flota va fi modernizată cu utilizarea lor masivă.
Platformele maritime fără pilot sunt, de asemenea, "vitale". Acestea vor oferi un avantaj în recunoaștere, supraveghere și vor crește capacitățile ofensive ale flotei. Până la sfârșitul deceniului, personalul Marinei va trebui să poată lucra cu încredere și fără probleme în strânsă legătură cu aparatele robotizate.
Comandamentul Forțelor Militare Maritime ale SUA consideră că, pentru a pune în aplicare toate planurile, flota trebuie consolidată și extinsă. Sunt necesare mai multe submarine nucleare și nave de suprafață cu capacități ofensive mari. Mai mult, noile nave ar trebui să fie compacte, precum de exemplu promițătoarele fregate din clasa "Constellation".
Dar Pentagonul nu ignoră nici portavioanele. Acestea continuă să fie mândria Marinei și principalul instrument de manifestare a forței. Se remarcă semnificația specială a forțelor submarine ale flotei. Aici, prioritatea este acordată submarinelor strategice din clasa "Columbia", dar și submarinelor multi-rol din clasa "Virginia”.
Comandamentul Marinei recunoaște că doar tehnologia nu este suficientă. Personalul trebuie să fie instruit mai meticulos, inclusiv pentru a înțelege mai bine nuanțele comportamentului inamicului. Potrivit amiralilor, "marinarii nu trebuie numai să observe și să răspundă rapid la amenințări, ci să anticipeze instinctiv acțiunile părții adverse grație cunoașterii profunde a particularităților mentalității cetățenilor unei anumite țări”.
Scenariile "viitoarelor conflicte" vor fi testate cu ajutorul exercițiilor în întreaga lume – de la Nordul îndepărtat până la partea de vest a Oceanului Pacific. De exemplu, anul acesta, Marina SUA va desfășura manevre la scară largă cu mai multe grupuri de portavioane, inclusiv cu operațiuni de debarcare a trupelor.
Pentru prima dată, acolo vor fi implicate mici grupuri cibernetico-tactice, care vor folosi noi arme ofensive și resurse informaționale. Amiralul Gilday a spus mai anterior că amploarea acestor manevre va fi "fără precedent în istoria recentă".
Tehnologiile informaționale și digitale ocupă un loc central în strategia Marinei SUA. Operațiunile militare sunt acum imposibile fără ele. Tehnologiile digitale decid totul, permit desfășurarea rapidă și eficientă a luptelor pe mare și pe uscat.
Comandamentul Marinei presupune că "adversarii Statelor Unite mizează pe distrugerea apărării flotei cu un număr mare de rachete". Prin urmare, Pentagonul va folosi o varietate de sisteme fixe și mobile de detectare, radare de submarine și drone marine, dar va spori și capacitățile defensive ale navelor și ale avioanelor. În același timp, în lupta apropiată, este planificată utilizarea, alături de armele convenționale, a armelor energetice.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova