Livezi, agricultură

Agricultorii moldoveni pot câștiga până la 3 tone de aur pe an

94
(reînnoit 10:27 17.09.2020)
Întreprinzătorii care vor conștientiza necesitatea reprofilării gospodăriilor lor și vor planta livezi de nuci ar putea obține venituri considerabile, a afirmat șeful asociației agricole de profil.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Nucile crescute în Moldova se bucură de o cerere sporită pe piețele europene, câștigând nu doar la preț, ci și la calitate, deoarece la cultivarea sunt utilizate cantități nesemnificative de îngrășăminte chimice. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.  

Potrivit expertului, dacă facem o analiză a ultimilor ani,constatăm că anume în 2018 Moldova a înregistrat indicatori record în ceea ce privește vânzarea nucilor peste hotare. În total, agricultorii moldoveni au exportat pe piețele țărilor europene producție în valoare de peste 150 de milioane de dolari.

”Când am convertit această sumă în aur, au ieșit peste 3 tone. Așa că nucile sunt aurul adevărat al Moldovei. Toți partenerii care importă miez de nucă din țara noastră știu despre calitățile lui nutritive excelente. Nucile din țara noastră sunt atât de solicitate pentru că sunt produse fără îngrășăminte chimice, spre deosebire de cele americane sau chiliene”, a menționat Tîrsînă.

Interlocutorul a amintit că rodnicia nucilor în țara noastră nu este la fel de mare ca pe continentul american, însă cererea de producție ecologică este acum pe un trend ascendent în Europa. În Moldova, îngrășămintele chimice practic nu sunt utilizate din cauza că sunt scumpe, ceea ce și face nucile crescute în livezile autohtone atât de competitive pe piețele externe.

Tîrsînă spune că țara noastră are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

Numărul mare de microelemente și substanțe minerale care se conțin în solurile moldovenești le conferă nucilor cultivate în țara noastră calități nutritive deosebite, fiind de mare folos pentru organismul uman.

Dietologii menționează că nucile conțin cantități mari de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, selenium, mangan, nichel, cobalt, vitamine B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar trebuie să ținem cont însă de faptul că acesta este un produs foarte caloric.

Persoanele care consumă nucile cu regularitate înregistrează o reducere a concentrației de colesterol în sânge. De asemenea, scade riscul de insuficiență coronariană. Este benefică includerea lor în meniul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
aur, nuci, agricultori
Tematic
Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult
Recoltare

În premieră, Festivalul ruso-moldovenesc "Ziua câmpului"

67
(reînnoit 14:24 23.09.2020)
Programul include demonstrații de tehnică agricolă, concerte în cadrul cărora vor evolua diverse colective artistice.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, în Moldova se va desfășura primul festival moldo-rus „Ziua câmpului”. După cum au menționat organizatorii, evenimentul va avea loc într-un format modern de agrofestival al utilajelor agricole fabricate de producători ruși, cu organizarea unor prezentări ale acestora.

„Locul de desfășurare: câmpul experimental al Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni”, au precizat organizatorii.

Evenimentul include de asemenea un program cultural extins în cadrul căruia vor evolua colective artistice și formații muzicale.

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul rus al Industriei și Comerțului, cu sprijinul Misiunii Comerciale a Rusiei în Republica Moldova și Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
Rusia, Moldova, festival
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Declararea stării excepționale în agricultură: Ce spune Guvernul


Загрузка...
Ardei dulci

Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier

127
(reînnoit 21:13 22.09.2020)
Micii producători agricoli sunt mâhniți că intermediarii, care cumpără de la marii producători, obțin venituri mai mari decât ei. Un fermier i-a vorbit reporterului Sputnik despre cât de importantă este fidelitatea clienților pentru supraviețuirea micilor producători.  

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O familie dintr-o suburbie a Chișinăului, tatăl și doi fii căsătoriți și având copii, dețin o afacere în agricultură în care investesc pe durata întregului an, iar câștigul le vine doar toamna.

Cultivarea ardeilor dulci este afacerea lor, pe care o dețin din 1997.

Din aceasta se întrețin cu toții, împreună cu soțiile și copii. Angajează și oameni din localitate pentru plantarea și îngrijirea răsadului, recoltarea ardeilor, prelucrarea terenului. Dar ardeii îi vând doar ei la piețe agroalimentare din Chișinău – tatăl și fiii, nu încredințează nimănui comercializarea legumelor, nu doresc să apeleze la intermediari.

Familia deține în proprietate în total 10 hectare de pământ, dar ardei cultivă în fiecare an doar pe un hectar și jumătate.

„Numai pe un hectar și jumătate din cele 10 hectare creștem ardei și în fiecare an le mutăm locul, pentru ca să crească mai bine”, a povestit pentru Sputnik unul dintre cei doi fii, Ion.

Deja de vreo 10 ani îi văd toamnă de toamnă la una și aceeași piață agroalimentară din sectorul Botanica al Capitalei. Au reușit să aibă clienți fideli. Locatarii blocurilor din preajmă le cunosc produsul și au încredere în calitatea acestuia. Ardeii dulci pe care-i cultivă sunt un soi deosebit – roșii, cu pereți cărnoși, consistenți, potriviți pentru consum în stare proaspătă și pentru toată gama de rețete la care recurg moldovenii.

Prețul pe care-l cer pentru ardeii cei mai frumoși este de 16 lei kilogramul – au păstrat costul din ultimii ani. Totuși, aspectul ardeilor este mai puțin impresionant decât în anii trecuți – condițiile meteo din acest an au afectat dezvoltarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Ardeii cu formă neregulată, de dimensiune mai mică, cu porțiuni deshidratate sau care n-au reușit să se coloreze în roșu până la perioada culesului îi sortează separat și-i vând cu 8-10 lei kilogramul. Dar și aceștia mai ieftini sunt solicitați de clienții fideli, pentru că practic nu cedează în privința calităților gustative și merg perfect pentru rețetele ce presupun umplerea, murarea și fragmentarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Un pic mai la deal în aceeași piață, mai mulți intermediari vând ardei dulci, roșii, galbeni sau verzi, din alte soiuri, cu pulpă mai puțin consistentă. Prețul cerut de aceștia pentru ardeii lor de calitate superioară este în medie de 12 lei.

„Vedeți?, întreabă Ion. Ei cumpără ardeii de la mari producători, de la baza angro, cu 5-6 lei kilogramul și-i vând cu 12 lei aici. Practic, fără să facă nimic, intermediarii câștigă până la 7 lei de la un kilogram vândut. Noi însă avem o sumedenie de griji – de la prelucrarea pământului și cumpărarea semințelor în fiecare an până la cules și grija pentru transportare și vânzare. Și la fiecare pas avem cheltuieli. În plus, le dăm și altora de lucru.”.

L-am întrebat pe producătorul agricol în ce măsură recolta de ardei le-a fost afectată de condițiile meteo anul acesta.

„Aș zice că recolta este mai slabă în proporție de vreo 25-30%. Ne-au afectat primele ploi din primăvară. Nu seceta. Ardeilor nu le place multă apă. De la multe ploi ei devin acizi”, a povestit fermierul.  

Seceta nu a avut consecințe dramatice pentru afacerea lor – dispun și de sistem de irigare. Potrivit lui Ion, inițial au avut pentru afacerea lor de familie un sistem de irigare sovietic, în care apa era pulverizată de sus către plante. Acum câțiva ani și-au cumpărat un sistem de irigare modern, prin picurare – apa este turnată direct la rădăcină. Fermierul mi-a demonstrat pe telefon fotografii realizate pe plantație, din care devine clar cum sunt irigate plantele, din ape subterane.     

Acum, agricultorul contează pe fidelitatea clienților vechi, pe faptul că, în pofida pandemiei cu noul coronavirus, aceștia n-au fost nevoiți să renunțe la planurile lor de cumpărare a ardeilor pentru consum curent, pentru congelare și diverse conserve pentru iarnă.

În cadrul concurenței cu marii producători, succesul micilor producători, capacitatea lor de a rezista depinde foarte mult de măsura în care reușesc să-și fidelizeze clienții, să le câștige și să le păstreze încrederea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
producători, Concurență
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi


Загрузка...
Diana Crudu

Târg cu produse autohtone: Unde și când va fi organizat

0
(reînnoit 18:45 24.09.2020)
În data de 14 octombrie, va avea loc redeschiderea parcului "Alunelul" din Chișinău, după o perioadă în care au fost efectuate diverse lucrări de reamenajare. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize.
Târg cu produse autohtone: Unde și când va fi organizat

Veste bună pentru chișinăuieni. În ziua în care este sărbătorit Hramul Orașului, în sectorul Buiucani al Capitalei, va fi organizat un târg de produse și obiecte de artizanat deosebite ale producătorilor locali. Evenimentul se va desfășura în parcul "Alunelul", a cărui inaugurare se va petrece în aceeași zi.

"În acest an, multe târguri au fost anulate din cauza pandemiei. Plus agricultorii s-au confruntat cu o serie de probleme din cauza condițiilor meteorologice nefaste. Chiar dacă este un an foarte dificil, noi nu ne descurajăm să promovăm producătorii locali. Profităm de orice eveniment la care putem participa", a declarat pentru Sputnik producătorul și activistul civic Diana Crudu.

Potrivit ei, la eveniment vor fi prezenți zeci de producători, care-și vor expune cele mai naturale și gustoase produse. Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să cumpere fructe, legume și produse apicole sută la sută naturale și foarte gustoase. Și cel mai important, la prețuri foarte mici. Totodată, la acest târg, oamenii vor putea găsi diferite uleiuri, nuci și semințe.

Diana Crudu a mai adăugat că, în mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai des și că ar trebui să avem o piață agricolă care să întrunească doar produsele autohtone.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producători, Buiucani, Parc, Târg


Загрузка...