Nuc, imagine de arhivă

Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult

305
(reînnoit 15:34 12.09.2020)
Din cauza înghețurilor din aprilie și a secetei care a urmat, producătorii moldoveni de nuci ar putea înregistra pierderi semnificative a recoltei, toate acestea afectând prețul miezului, care ar putea crește considerabil pe piața internă.

CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. După intrarea pe rod, nucul devine foarte profitabil pentru fermieri, o cultură rentabilă, spre deosebire, de exemplu, de grâu, floarea soarelui sau porumb. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Cu o îngrijire adecvată și condiții meteorologice favorabile, nucile produc până la 3-4 tone de miez la hectar. Acesta este randamentul maxim. Dacă calculăm la ce preț se vinde un kilogram de nuci decojite sau în coajă, aceasta este o afacere interesantă", consideră Tîrsînă.

Potrivit expertului, țara are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

O cantitate mare de minerale din soluri permite fermierilor să folosească mai puține pesticide și alte îngrășăminte dăunătoare pentru cultivarea acestei culturi, ceea ce face ca nucile moldovenești să fie cele mai competitive pe piețele mondiale. Nucile moldovenești se află pe pozițiile de lider în lume în ceea ce privește calitatea miezului, iar în ceea ce privește producția, fermierii noștri al doilea sunt devansați doar de colegii lor din SUA și Chile.

Plantațiile de nuci din Moldova ocupă aproximativ 16-17 mii de hectare, iar aproximativ 13 mii de hectare sunt plantate de-a lungul drumurilor și în păduri.

Tîrsînă a risipit temerile multor cetățeni ai țării că nucile recoltate din copacii plantați de-a lungul majorității drumurilor moldovenești în anii 70 și 80 ai secolului trecut sunt periculoși pentru sănătate și conțin un număr mare de substanțe nocive, inclusiv metale grele.

”Recent, a fost efectuat un studiu al nucilor colectate la diferite secțiuni din apropierea drumurilor din țară. S-a dovedit că în conținutul lor aceste nuci nu diferă de cele culese în livezi. Nucile sunt o cultură care, spre deosebire de fructe, nu absoarbe atât de mult substanțe nocive pentru organism”, a precizat Tîrsînă.

Agricultorii moldoveni sunt într-o poziție avantajoasă, deoarece avem propriile noastre soiuri de nuci în țară, care permit obținerea unei recolte bune chiar și în condiții meteorologice nefavorabile care au predominat anul acesta. Mai mult, mulți cultivatori autohtoni de nuci folosesc metode moderne de combatere a dăunătorilor și bolilor care afectează acești copaci.

Dacă în anii 60 ai secolului trecut au apărut în țară soiuri precum „Cazacu”, „Costiujeni”, „Schinoasa” și alte 8 soiuri, care la acea vreme erau cele mai productive. În prezent, în țară, cultivatorii de nuci preferă să folosească soiuri mai moderne, precum „Chandler” american sau „California”. Dar cu adevărat mândria creșterii nucilor moldovenești poate fi numită soiuri precum „Pescianski” și „Kogălniceanu”.

În acest sezon, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de nuci din țară ar putea fi afectată în proporție de până la 40-45% comparativ cu ceea ce se așteptau agricultorii în primăvară. Acest lucru poate afecta prețurile de pe piața internă (pentru un kilogram de miez, va trebui să plătiți cu 10-12 la sută mai mult). Cu toate acestea, în ceea ce privește livrările de export de nuci, creșterea prețurilor de aici va fi destul de nesemnificativă, deoarece în țările din America Latină și în SUA situația cu recolta este mai bună decât în ​​Moldova.

Spre deosebire de livezile de nuci, plantațiile de migdale (În Moldova sunt peste 2 mii de hectare) sunt situate relativ compact - în nordul și sudul țării, în ferme relativ mari - de la câteva zeci la sute de hectare. În plus, în ultimii ani, producătorii de migdale din Moldova au cooperat destul de activ - creează grupuri de marketing pentru a primi subvenții de la donatori și subvenții de stat suplimentare.

Dar, în același timp, doar câțiva dintre aceștia exportă produse în cantități semnificative (în principal în Italia). Majoritatea migdalelor moldovenești sunt vândute pe piața internă - producătorilor de bomboane și cofetărie și supermarketurilor. Problema este că în Uniunea Europeană și cu atât mai mult în Moldova este puțin probabil ca consumatorii să cumpere mai mult și să plătească mai mult pentru un produs neesențial.

Nutriționiștii subliniază că nucile conțin o cantitate mare de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, mangan, molibden, nichel, cobalt, vitaminele B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar nu merită uitați că, în pofida deficitului de aminoacizi în proteina din nuci, acesta este un produs bogat în calorii.

Persoanele care consumă cu regularitate nuci, riscul de a dezvolta boli coronariene este redus, deasemenea scade și  concentrația colesterolului din sânge. În plus, li se recomandă să fie incluși în dieta persoanelor cu diabet.

În același timp, nucile ajută la întărirea vaselor sangvine, iar aminoacizii din alune ajută la lupta împotriva îmbătrânirii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

305
Tagurile:
Moldova, Nuci
Тема:
Viața în Moldova (315)
Tematic
Guvernul a aprobat mărimea compensațiilor pentru agricultorii afectați de secetă
Încă o ramură a agriculturii care va suporta pagube mari în acest an - Expert
Recoltare

În premieră, Festivalul ruso-moldovenesc "Ziua câmpului"

79
(reînnoit 14:24 23.09.2020)
Programul include demonstrații de tehnică agricolă, concerte în cadrul cărora vor evolua diverse colective artistice.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, în Moldova se va desfășura primul festival moldo-rus „Ziua câmpului”. După cum au menționat organizatorii, evenimentul va avea loc într-un format modern de agrofestival al utilajelor agricole fabricate de producători ruși, cu organizarea unor prezentări ale acestora.

„Locul de desfășurare: câmpul experimental al Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni”, au precizat organizatorii.

Evenimentul include de asemenea un program cultural extins în cadrul căruia vor evolua colective artistice și formații muzicale.

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul rus al Industriei și Comerțului, cu sprijinul Misiunii Comerciale a Rusiei în Republica Moldova și Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Rusia, Moldova, festival
Тема:
Viața în Moldova (315)
Tematic
Declararea stării excepționale în agricultură: Ce spune Guvernul


Загрузка...
Ardei dulci

Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier

133
(reînnoit 21:13 22.09.2020)
Micii producători agricoli sunt mâhniți că intermediarii, care cumpără de la marii producători, obțin venituri mai mari decât ei. Un fermier i-a vorbit reporterului Sputnik despre cât de importantă este fidelitatea clienților pentru supraviețuirea micilor producători.  

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O familie dintr-o suburbie a Chișinăului, tatăl și doi fii căsătoriți și având copii, dețin o afacere în agricultură în care investesc pe durata întregului an, iar câștigul le vine doar toamna.

Cultivarea ardeilor dulci este afacerea lor, pe care o dețin din 1997.

Din aceasta se întrețin cu toții, împreună cu soțiile și copii. Angajează și oameni din localitate pentru plantarea și îngrijirea răsadului, recoltarea ardeilor, prelucrarea terenului. Dar ardeii îi vând doar ei la piețe agroalimentare din Chișinău – tatăl și fiii, nu încredințează nimănui comercializarea legumelor, nu doresc să apeleze la intermediari.

Familia deține în proprietate în total 10 hectare de pământ, dar ardei cultivă în fiecare an doar pe un hectar și jumătate.

„Numai pe un hectar și jumătate din cele 10 hectare creștem ardei și în fiecare an le mutăm locul, pentru ca să crească mai bine”, a povestit pentru Sputnik unul dintre cei doi fii, Ion.

Deja de vreo 10 ani îi văd toamnă de toamnă la una și aceeași piață agroalimentară din sectorul Botanica al Capitalei. Au reușit să aibă clienți fideli. Locatarii blocurilor din preajmă le cunosc produsul și au încredere în calitatea acestuia. Ardeii dulci pe care-i cultivă sunt un soi deosebit – roșii, cu pereți cărnoși, consistenți, potriviți pentru consum în stare proaspătă și pentru toată gama de rețete la care recurg moldovenii.

Prețul pe care-l cer pentru ardeii cei mai frumoși este de 16 lei kilogramul – au păstrat costul din ultimii ani. Totuși, aspectul ardeilor este mai puțin impresionant decât în anii trecuți – condițiile meteo din acest an au afectat dezvoltarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Ardeii cu formă neregulată, de dimensiune mai mică, cu porțiuni deshidratate sau care n-au reușit să se coloreze în roșu până la perioada culesului îi sortează separat și-i vând cu 8-10 lei kilogramul. Dar și aceștia mai ieftini sunt solicitați de clienții fideli, pentru că practic nu cedează în privința calităților gustative și merg perfect pentru rețetele ce presupun umplerea, murarea și fragmentarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Un pic mai la deal în aceeași piață, mai mulți intermediari vând ardei dulci, roșii, galbeni sau verzi, din alte soiuri, cu pulpă mai puțin consistentă. Prețul cerut de aceștia pentru ardeii lor de calitate superioară este în medie de 12 lei.

„Vedeți?, întreabă Ion. Ei cumpără ardeii de la mari producători, de la baza angro, cu 5-6 lei kilogramul și-i vând cu 12 lei aici. Practic, fără să facă nimic, intermediarii câștigă până la 7 lei de la un kilogram vândut. Noi însă avem o sumedenie de griji – de la prelucrarea pământului și cumpărarea semințelor în fiecare an până la cules și grija pentru transportare și vânzare. Și la fiecare pas avem cheltuieli. În plus, le dăm și altora de lucru.”.

L-am întrebat pe producătorul agricol în ce măsură recolta de ardei le-a fost afectată de condițiile meteo anul acesta.

„Aș zice că recolta este mai slabă în proporție de vreo 25-30%. Ne-au afectat primele ploi din primăvară. Nu seceta. Ardeilor nu le place multă apă. De la multe ploi ei devin acizi”, a povestit fermierul.  

Seceta nu a avut consecințe dramatice pentru afacerea lor – dispun și de sistem de irigare. Potrivit lui Ion, inițial au avut pentru afacerea lor de familie un sistem de irigare sovietic, în care apa era pulverizată de sus către plante. Acum câțiva ani și-au cumpărat un sistem de irigare modern, prin picurare – apa este turnată direct la rădăcină. Fermierul mi-a demonstrat pe telefon fotografii realizate pe plantație, din care devine clar cum sunt irigate plantele, din ape subterane.     

Acum, agricultorul contează pe fidelitatea clienților vechi, pe faptul că, în pofida pandemiei cu noul coronavirus, aceștia n-au fost nevoiți să renunțe la planurile lor de cumpărare a ardeilor pentru consum curent, pentru congelare și diverse conserve pentru iarnă.

În cadrul concurenței cu marii producători, succesul micilor producători, capacitatea lor de a rezista depinde foarte mult de măsura în care reușesc să-și fidelizeze clienții, să le câștige și să le păstreze încrederea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
producători, Concurență
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi


Загрузка...
Avion

Video-Tragedie aviatică: 21 de studenți au murit

0
Peste 20 de persoane au decedat după ce avionul de model AN-26 în care se aflau a luat foc la aterizare.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Tragedie aviatică cu 22 de victime. Totul s-a întâmplat aseară în apropierea unui aerodrom din regiunea Harkov din Ucraina. Presa ucraineană scrie că la bordul avionului se aflau studenți ai Academiei Forțelor Aeriene. În total, la bordul aparatului de zbor se aflau 28 de persoane, dintre care 7 membri ai echipajului și 21 de studenți. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Oleg Țulea a transmis un mesaj de compasiune omologului său ucrainean Dmytro Kuleba. Într-o postare pe pagina sa de twitter, șeful diplomației moldovene a exprimat solidaritate cu poporul ucrainean și a transmis cele mai profunde condoleanțe familiilor îndoliate.

​Potrivit informațiilor apărute în presa din țara vecină era vorba de un zbor de antrenament la care luau parte studenții Universității Naționale a Forțelor Aeriene ale Ucrainei. De asemenea, aparatul ar fi căzut la aproximativ 2 kilometri distanță de aerodromul Chihuiv, iar la locul tragediei a izbucnit un incendiu masiv. Accidentul s-a produs în apropierea unui drum foarte circulat, iar primele îngrijiri medicale ar fi fost acordate de unii şoferi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
avion prăbușit, prăbușit, Aviatică, Avion


Загрузка...