Agricultură

Încă o ramură a agriculturii care va suporta pagube mari în acest an - Expert

84
(reînnoit 10:38 05.09.2020)
Recolta proastă și probabila scădere a prețului nucilor pe piața mondială nu vor permite producătorilor din Moldova să obțină profituri mari în acest an.

CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. În rândul țărilor exportatoare de nuci, Moldova ocupă locul trei în lume în ceea ce privește volumul livrărilor pe piața UE, fiind depășită doar de SUA și Chile. Dar anul acesta această ramură profitabilă se va confrunta cu vremuri grele - este posibil ca prețurile la miez decojit să scadă.

Asta a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, Oleg Tîrsînă. 

El afirmă că în acest sezon, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, producătorii autohtoni ai acestei culturi vor avea o recoltă cu 50 la sută mai mică decât anul trecut. Dar pentru că suntem dependenți de prețurile de pe piața mondială și este probabil ca acestea să scadă anul acesta, nu putem miza pe un profit bun.

„Am auzit câteva opinii că, dacă se așteaptă o recolta cu 50% mai mică, atunci prețurile ar trebui să se dubleze. Acest lucru ar fi corect, dacă Moldova ar avea propria sa planetă, dar noi trăim într-o lume în care Moldova nu stabilește nivelul prețurilor. Acesta depinde de principalii furnizori: America, Chile, Turcia, Iran, China", a explicat expertul.

Prețurile nucilor de pe piața mondială, potrivit lui Tîrsînă, anul acesta vor fi la fel ca cele de trecut sau chiar mai mici. Dacă vorbim despre prețurile din interiorul țării, jumătățile miezurilor vor costa între 80 și 110 lei un kilogram.

Anul acesta există cerere nu numai pentru miezurile curățate, ci și pentru nuci în coji. După cum a subliniat expertul, Italia și Spania s-au arătat interesate de astfel de produse. În prezent, Moldova exportă aproximativ 13 mii tone de miez de nucă către țările UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Pagube, nuci, agricultură
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (108)
Tematic
Cine a instituit monopolul asupra exportului de nuci: Iată ce spune Maia Sandu
Expert: Republica Moldova, printre primii exportatori de nuci din lume
Vladimir Putin și Igor Dodon

Putin: Rusia va sprijini financiar fermierii moldoveni

81
(reînnoit 18:44 28.09.2020)
Federația Rusă este gata să aloce până la 500 de milioane de ruble pentru a-i sprijini pe agricultorii moldoveni. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin.

CHIȘINĂIU, 28 sept - Sputnik. Rusia este gata să aloce până la jumătate de miliard de ruble pentru a sprijini întreprinderile agricole din Moldova, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul discuțiilor cu omologul său moldovean Igor Dodon, informează RIA Novosti. În Moldova acest sprijin va ajunge în formă de combustibil. 

"Agricultura țării este nevoită să combată consecințele secetei. La cererea dumneavoastră, am generat fondurile necesare sub formă de ajutor umanitar în valoare totală de până la jumătate de miliard de ruble pentru a vă furniza combustibil diesel pentru întreprinderile agricole care au suferit cel mai mult", a spus Putin în timpul discuțiilor purtate cu Igor Dodon în cadrul unei conferințe video.

Președintele Federației Ruse a adăugat că o prima tranșă în valoare de jumătate din sumă a fost deja pregătită, subliniind că așteaptă ”o listă de întreprinderi care au nevoie în primul rând de acest sprijin".

Tot astăzi liderul de la Kremlin i-a urat lui Igor Dodon succes la alegerile prezidențiale și și-a exprimat speranța că după scrutin va continua dezvoltarea relațiilor dintre Moscova și Chișinău.

”Sper foarte mult ca după alegerile prezidențiale, care urmează să aibă loc în aproximativ o lună - și, apropo, vreau să vă doresc succes în aceste alegeri - vom putea continua munca pe care ați început-o pentru a restabili legăturile noastre interstatale și a le dezvolta” a spus Putin în timpul discuțiilor sale cu Dodon în cadrul videoconferinței.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Fermieri moldoveni, Dodon, Putin
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă
Tematic
Igor Dodon a purtat discuții cu Vladimir Putin - Video


Загрузка...
Diana Crudu

Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

57
(reînnoit 18:05 27.09.2020)
Anul 2020 este unul complicat pentru agricultori, atât pentru cei care cultivă cereale, cât și pentru cei care cresc fructe și legume.
Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, activista civică și producătoarea Diana Crudu a remarcat că anul curent este unul foarte dificil pentru fermierii noștri.

Este anul supraviețuirii în care agricultorii trebuie să se foxeze și să nu falimenteze.

Drept exemplu, Diana Crudu a relatat o situație tristă cu care s-a confruntat un producător de prune, însă cu asemenea situații se confruntă zeci de agricultori din țara noastră.

"Un producător de prune a relatat că de pe16 hectare a recoltat doar trei pomi. Nu a avut niciodată în activitatea lui o roadă compromisă practic în totalitate precum în acest an. Este un an extrem de dificil", a spus interlocutoarea.

Cât privește subvențiile oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru culturile agricole compromise de secetă, Diana Crudu susține că acestea nu acoperă toate necesitățile agricultorilor. Cu toate acestea, orice ajutor din partea statului este binevenit la moment.

"Subvențiile nu acoperă nici măcar 50 la sută din costurile care le-au avut, dar orice ajutor este binevenit. Agricultorii au nevoie să-și cumpere motorină, fertilizanți, semințe ș.a.", a subliniat ea.

Amintim că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a oferit, în baza dosarelor prezentate de către agricultori, 1500 de lei pentru un hectar de grâu compromis, 1530 pentru un hectar de orz de toamnă sau 1620 de lei pentru terenurile reînsămânțate. În cazul rapiței compensația este de 2100 de lei. Dosarele la AIPA pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de grupa I au putut fi depuse până pe 18 septembrie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
roadă, producător, 2020, agricultură, Agricultori


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...