Secetă, foto simbol

Guvernul a alocat 200 000 000 de lei pentru agricultori: Când vor putea fi ridicați banii

78
(reînnoit 20:46 31.07.2020)
Guvernul, întrunit astăzi în ședință a aprobat regulamentul care stabilește mecanismul de acordare a ajutoarelor pentru agricultorii care au rămas fără recoltă din cauza secet4ei și a grindinei din anul acesta.

CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Din cele aproape 415 000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200 000 au fost afectate de secetă în proporție mai mare de 60%, iar 20 000 au fost însămânțate din nou. Pentru această suprafață s-au alocat 200 de milioane de lei - 100 de milioane de lei din Fondul de Subvenționare a Agriculturii și 100 de milioane din Fondul de Intervenție a Guvernului – pentru a acorda suport agricultorilor.  

După ce Regulamentul va fi publicat în Monitorul Oficial, deja săptămâna viitoare, agricultorii vor putea să depună dosarele și să beneficieze de aceste mijloace financiare.

Potrivit Regulamentului pentru un hectar reeînsămânțat agricultorii vor primi vom primi 1080 de lei, pentru un hectar de grâu de toamnă – 1000 de lei, pentru un hectar de orz de toamnă – 1020 de lei, pentru rapița de toamnă 1400 de lei.

Anteriori Ion Chicu a afrmat că, din cauză că și în luna iulie a fost secetă, vor fi afectate și culturile cerealiere din grupa a doua, în special din regiunea de centru și de sud. Așa că, spune premierul, Guvernul va trebuie să venă cu alocații financiare suplementare pentru a-i ajuta pe agricultori. Pentru acest culturi Executivul va mai aloca din Fondul de Intervenții  estimativ 100 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
secetă, ajutoare sociale, bani, Agricultori, agricultor, agricol
трактор вспахивает землю

Când reiau protestele agricultorii Astăzi a expirat termenul dat Guvernului Chicu

189
(reînnoit 16:30 03.08.2020)
Astăzi a expirat termenul dat autorităților de agricultorii care au protestat acum o săptămână în sud-estul țării ca să intervină cu despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă. Astăzi premierul Ion Chicu a spus că Guvernul urmează să vină cu noi ajutoare.

După ședința din această dimineață pe care a avut-o cu șeful statului, Igor Dodon, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a ieșit în fața presei și a amintit ce au întreprins autoritățile pentru a-i ajuta pe agricultori.   

Guvernul, cu angajamentul realizat în termen: 200 de milioane de lei pentru agricultori

El a amintit că vineri, 31 iulie, a fost aprobat regulamentul de repartizare a suportului financiar pentru acoperirea parțială a pagubelor generate de secetă, acele 100 de milioane de lei care vor fi oferite din Fondul de Subvenționare a Agriculturii. În paralel cu aceste 100 de milioane, din Fondul de Intervenție vor mai fi alocate alte 100 de milioane de lei.

Premierul a declarat că într-o săptămână agricultorii vor putea să-și ridice banii din primul ajutor de 100 de milioane de lei.  

"Noi sperăm ca maximum într-o săptămână agricultorii să înceapă a primi acești bani, conform actelor prezentate", a spus el.

El a precizat că Ministerul Agriculturii și secțiile agricole raionale, precum și comisiile pentru situații excepționale din teritoriu, cât și cea centrală, sunt acum în plin proces de pregătire actelor pentru a oferi producătorilor agricoli ajutoarele din celelalte 100 de milioane de lei.

Guvernul promite noi ajutoare – pentru semănăturile de primăvară compromise de secetă

Și asta nu este tot. Chicu spune că Guvernul va oferi ajutoare și agricultorilor care au suferit pierderi la cultivarea cerealelor din grupa a doua, cele care au fost însămânțate primăvara.

"În paralel, colegii de la Ministerul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale lansează deja evaluarea pierderilor legate de grupa a doua de cereale. Pentru că este clar că pe mari suprafețe și porumbul, și floarea soarelui, și alte culturi semănate în primăvară sunt, o parte, compromise total, o altă parte - esențial afectate.  Se face evaluarea pentru ceastă grupă pentru ca ulterior Guvernul să facă alocări suplimentare pentru a acoperi și acest prejudiciu", a declarant premierul.

Chicu îi îndeamnă pe agricultori să-și asigure plantațiile

El însă i-a atenționat pe agricultori că Guvernul nu le poate acoperi toate pierderile provocate de secetă și grindină și că ei ar trebui să-și asigure plantațiile și culturilor. În acest sens, Guvernul este gata să majoreze subvenționarea primei de asigurare din bugetul de stat pentru agricultori de la 50 la 70 la sută.

"Este clar că nu pot fi acoperite toate pierderile agricultorilor, de aceea noi am venit cu propunerea de a majora subvenționarea primei de asigurare din bugetul de stat de la 50 la 70 la sută. Sperăm ca agricultorii să facă uz de acest instrument, or, în condiții de riscuri climaterice crescânde, agricultorii trebuie să se orienteze la piața asigurărilor, să se asigure și, în caz de calamitate, să poată să-și recupereze daunele de la asiguratori", a declarant el.

Agricultorii s-au împăcat cu situația: astăzi în câmp, dar nu în stradă

Potrivit unui calcul estimativ făcut de Sputnik Moldova, ajutorul acordat de Guvern acoperă doar a patra – a cincea parte din pierderile suportate de agricultori.  

Vom preciza că după ce autoritățile au anunțat ce suport sunt în măsură să le acorde agricultorilor, aceștia au declarat că ajutorul dat de Guvern este unul mul mai mic decât pierderile suportate de ei. Agricultorii au fixat atunci un terme de o săptămână – până astăzi - ca autoritățile să vină cu propuneri concrete. Iată că vineri Guvernul a aprobat regulamentul cu privire la repartizarea ajutoarelor agricultorilor, iar aceștia, până în acest moment, nu au spus nici da, nici ba. Cel mai probabil, agricultorii nu vor mai relua acțiunile de protest, așa cum au anunțat într-o vreme. Și asta pentru că Guvernul nici nu este dispus și nici nu are de unde să le dea mai mult pe timp de pandemie și criză economică severă provocată de aceasta.

189
Tagurile:
Recoltă, recoltă, ajutoare sociale, proteste, agricultori


Загрузка...
 Lan de porumb compromis de secetă, în apropiere de Capitală

Pierderile agricultorilor, de câteva ori mai mari decât ajutoarele acordate de Guvern

407
(reînnoit 17:05 30.07.2020)
Mâine Guvernul Chicu urmează să se întrunească în ședință ca să aprobe regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă și grindină.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Guvernul a anunțat că va oferi 100 de milioane de lei din Fondul Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (așa-zisul Fond de Subvenționare), pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale din prima grupă (care au fost semănate în toamnă) și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, vița de vie). Alte 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru același scop din Fondul de Intervenții a Guvernului.

Astfel ajutorul acordat agricultorilor cu terenuri afectate de secetă va fi următorul: pentru un hectar reînsămânțat în primăvară agricultorii vor primi 1080 de lei, pentru un hectar de grâu de toamnă – 1000 de lei, pentru un hectar de orz de toamnă – 1020 de lei, pentru rapița de toamnă 1400 de lei.

Agricultorii afirmă însă că aceste ajutoare sunt mult prea mici raportate la cheltuielile pe care le-au făcut la lucratul unui hectar e pământ, cheltuieli care acum se transformă în pierderi, dat fiind că recolta este total compromisă.

Cât costă lucrarea unui hectar de pământ însămânțat cu grâu de toamnă

Pentru a vedea care este, de fapt, raportul dintre ajutorul pe care statul intenționează să-l acorde și pierderile suportate de agricultori, am făcut un calcul prin care am adunat costurile aferente lucrării unui hectar de pământ în sud-estul țării, acolo unde agricultorii au protestat. 

Perioada în care am calculat aceste costuri este din toamnă, când s-a semănat grâul de toamnă, și până în data de 20 aprilie, când comisia de stare excepțională din agricultură a constat că terenurile semănate cu porumb sunt compromise în proporție de 80 la sută și agricultorii trebuie să înceteze să le mai îngrijească pentru a nu majora și mai mult pierderile.

  • Aratul de toamnă – 800 de lei (34 de kg de motorină la hectar, consumul a fost mare dat fiind că pământul era uscat), plus amortizarea tehnicii și plata tractoriștilor
  • Cultivatul – 400 de lei
  • Semănatul - 300 de lei
  • Costul seminții: 280 kg la hectar x 5 lei/kg  = 1400 de lei
  • Îngrășăminte minerală administrate în toamnă – 1000 de lei
  • Îngrășăminte minerală administrate în februarie – 1000 de lei
  • Îngrășăminte minerală administrate în martie – 1000 de lei
  • În total, avem o sumă de 5 900 de lei – cheltuieli pentru un hectar însămânțat cu grâu de toamnă.
  • Agricultorii acuză pierderi de 5 000 – 6 000 de lei la cultivarea unui hectar de porumb

Calcule sunt aproximative și nu e neapărat că toți agricultorii au avut aceleași cheltuieli, este posibil ca unii să fi investit mai puțini bani, spre exemplu, unii nu au mai administrat îngrășăminte minerale în luna martie, respectiv cheltuielile se cifrează la 5 000 de lei.

Dar, chiar și așa, pierderile la hectar vor fi de aproape 4 000 de lei, dat fiind că ajutorul acordat de Guvern nu va depăși 1 000 de lei.

Dar ține oare de obligațiunea Guvernului de a acoperi toate pierderile fermierilor sau de a le acorda ajutoare, odată ce aceștia sunt agenți economici care activează pe cont propriu în vederea obținerii profitului?  

Autoritățile, cu un alt punct de vedere: Acordăm anual agriculturii peste un miliard de lei

Președintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului, Nicolae Ciubuc, spune că statul poate să-i ajute pe agricultori, dar nu are obligațiunea să o facă. Iar cele 250 de milioane de lei pe care mâine Guvernul le va oferi agricultorilor constituie un ajutor substanțial, mai ales în condițiile în care statul se confruntă cu pandemia de coronavirus și cu criza economică provocată de aceasta.

În cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, Nicolae Ciubuc a declarat că în ultima perioadă autoritățile au acordat un suport substanțial sectorului agricol.

"Trebuie să lăsăm la o parte populismul și să vedem ce s-a făcut de-a lungul timpului pentru acest sector, mă refer la Fondul de Subvenționare, proiecte finanțate de partenerii de dezvoltare. Amintesc că noi dăm anual peste un miliard de lei din Fondul de Subvenționare a Agriculturii pentru implementarea tehnologiilor pentru irigare, bazine, sisteme de irigare. Noi subvenționăm dobânda la credite pentru agricultorii care nu au surse suficiente", a declarat președintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului.

Ciubuc: Agricultorii aveau obligația să-și asigure terenurile  

Totodată el le reproșează agricultorilor că nu au avut grijă să-și asigure plantațiile la companiile de asigurare.

"Este prima de asigurări în agricultură care le oferă agricultorilor șansa de a asigura și a transfera acest risc nu pe seama Guvernului și a face proteste în fața Guvernului sau de a bloca străzile, ci de a merge la o companie de asigurări pentru a-și recupera acele pierderi", a declarat Ciubuc în studioul Sputnik Moldova.

Totodată el le reproșează producătorilor agricoli că, în anii în care le merg bine afacerile, ei nu se grăbesc să plătească impozitele și taxele la stat.

"Eu aș vrea mai multă abordare să văd și din partea fermierilor atunci când vorbim de contribuții, impozite și taxe. Și nu o singură dată am discutat, aprins pe alocuri, legat de aceste angajamente ale fermierilor ce țin de onorarea obligațiunilor lor față de stat. La ziua de astăzi o pondere semnificativă în economie o ocupă agricultura, dar agricultura nu vine cu același randament prin impozite și taxe. Aici avem foarte multă economice tenebră, nu se achită impozite, lucrează mulți la negru", a declarat Ciubuc.

Ciubuc: Au beneficiat de subvenții de milioane de lei, dar nu au plătit niciun leu impozite

El spune că mulți producători agricoli au beneficiat de subvenții de milioane de la Agenția de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar nu plătea practic niciun impozit. 

"Pe vremea când lucram la AIPA, am făcut foarte multe studii, analize privind beneficiarii de subvenții care primeau milioane, dar în bugetul statului achitau zero impozite sau foarte puțin, sume infime față de veniturile pe care, de fapt, le aveau. Atunci punem întrebarea: statul să vină cu suport?", a mai spus fostul director al AIPA.   

Calculul făcut de Ciubuc: Pierderi de 2 500 - 4 000 de lei la hectar

Și Nicolae Ciubuc a făcut un calcul al despăgubirilor acordate de stat, dar și a cheltuielilor pe care le-au avut agricultorii pentru a lucra un hectar de pământ însămânțat în toamnă cu grâu.  

"Suma care va fi alocată pentru un hectar va depăși o mie de lei la hectarul de grâu compromis. În timp ce cheltuielile se ridică, în funcție de tehnologii aplicate de un agricultor sau altul, de costuri, la 3 5000 – 5 000 de lei la hectar", a spus el.

Respectiv, potrivit calculelor președintelui Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului, Nicolae Ciubuc, pierderile suportate de agricultori la lucrarea unui hectar de grâu de toamnă vor varia între 2 500 și 4 000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

407
Tagurile:
Nicolae Ciubuc, subvenții, subventii, subvenție, ajutor, grâu, agricultori, Pierderi


Загрузка...
Vacanță

Persoanele angajate care revin din vacanță se vor autoizola din cont propriu

0
(reînnoit 11:22 04.08.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări despre respectarea regimului de autoizolare pentru cetățenii care revin în țară după ce au fost în vacanță.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Regimul de autoizolarea pentru moldovenii care revin în țară după vacanță este obligatoriu și se face din cont propriu. O dispoziție în acest sens a fost emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit documentului, certificat de concediu medical pentru carantină vor putea obține doar persoanele care prezintă dovada contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv.

„În conformitate cu prevederile pct. 31 al Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului pentru carantină se eliberează salariaților care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase. Astfel, regimul de autoizolare la intrarea în țară, în cazul în care persoana nu prezintă dovada a contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv, nu intră sub incidența prevederilor punctului 31 al Instrucțiunii menționate, fapt care nu permite eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantină. Respectiv, autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”, este precizat în circulara MSMPS.

De asemenea, potrivit prevederilor Hotărârilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile în locurile determinate.

Amintim, Republica Moldova a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică până la 31 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vacanță, izolare, sat izolat


Загрузка...