Guvernul Republicii Moldova

Guvernul urmează ia decizii importante în cazul ajutorului pentru agricultori

103
(reînnoit 08:47 29.07.2020)
Guvernul ar urma să se întrunească astăzi în ședință pentru a aproba regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă și grindină. Cel puțin așa a anunțat ieri premierul Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat marți că Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 de milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori în urma secetei și a ploilor cu grindină din acest an.

Banii vor fi alocați din Fondul Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (așa-zisul Fond de Subvenționare).

Regulamentul de distribuire a acestor mijloace va fi aprobat astăzi în ședința Guvernului.

Potrivit acestui regulament, compensația parțială a pierderilor va fi oferită pentru acele circa 180 de mii de hectare semănate cu cereale din prima grupă afectate în proporție mai mult de 60%, dar și cele 19 mii de hectare reînsămânțate (în primăvară). De asemenea din aceste 100 de milioane de lei vom acoperi parțial și prejudiciile pentru agricultorii care au suferit în urma ploilor cu grindină.

Chicu a precizat că compensațiile vor fi efectuate prin intermediu Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Premierul a menționat că suplimentar s-a luat decizia de a aloca din Fondul de Intervenții a Guvernului altele 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe agricultori.

Ion Chicu: Au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură>>>

Ion Chicu afirmă că, din cauză că și în luna iulie a fost secetă, vor fi afectate și culturile cerealiere din grupa a doua, în special din regiunea de centru și de sud. Așa că, spune premierul, Guvernul va trebuie să venă cu alocații financiare suplementare pentru a-i ajuta pe agricultori. Pentru acest culturi Executivul va mai aloca din Fondul de Intervenții  estimativ 100 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
agricultură, givern, ședință
Tematic
Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor
Livezi, agricultură

Agricultorii moldoveni pot câștiga până la 3 tone de aur pe an

88
(reînnoit 10:27 17.09.2020)
Întreprinzătorii care vor conștientiza necesitatea reprofilării gospodăriilor lor și vor planta livezi de nuci ar putea obține venituri considerabile, a afirmat șeful asociației agricole de profil.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Nucile crescute în Moldova se bucură de o cerere sporită pe piețele europene, câștigând nu doar la preț, ci și la calitate, deoarece la cultivarea sunt utilizate cantități nesemnificative de îngrășăminte chimice. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.  

Potrivit expertului, dacă facem o analiză a ultimilor ani,constatăm că anume în 2018 Moldova a înregistrat indicatori record în ceea ce privește vânzarea nucilor peste hotare. În total, agricultorii moldoveni au exportat pe piețele țărilor europene producție în valoare de peste 150 de milioane de dolari.

”Când am convertit această sumă în aur, au ieșit peste 3 tone. Așa că nucile sunt aurul adevărat al Moldovei. Toți partenerii care importă miez de nucă din țara noastră știu despre calitățile lui nutritive excelente. Nucile din țara noastră sunt atât de solicitate pentru că sunt produse fără îngrășăminte chimice, spre deosebire de cele americane sau chiliene”, a menționat Tîrsînă.

Interlocutorul a amintit că rodnicia nucilor în țara noastră nu este la fel de mare ca pe continentul american, însă cererea de producție ecologică este acum pe un trend ascendent în Europa. În Moldova, îngrășămintele chimice practic nu sunt utilizate din cauza că sunt scumpe, ceea ce și face nucile crescute în livezile autohtone atât de competitive pe piețele externe.

Tîrsînă spune că țara noastră are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

Numărul mare de microelemente și substanțe minerale care se conțin în solurile moldovenești le conferă nucilor cultivate în țara noastră calități nutritive deosebite, fiind de mare folos pentru organismul uman.

Dietologii menționează că nucile conțin cantități mari de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, selenium, mangan, nichel, cobalt, vitamine B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar trebuie să ținem cont însă de faptul că acesta este un produs foarte caloric.

Persoanele care consumă nucile cu regularitate înregistrează o reducere a concentrației de colesterol în sânge. De asemenea, scade riscul de insuficiență coronariană. Este benefică includerea lor în meniul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
aur, nuci, agricultori
Tematic
Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult


Загрузка...
Nuc, imagine de arhivă

Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult

301
(reînnoit 15:34 12.09.2020)
Din cauza înghețurilor din aprilie și a secetei care a urmat, producătorii moldoveni de nuci ar putea înregistra pierderi semnificative a recoltei, toate acestea afectând prețul miezului, care ar putea crește considerabil pe piața internă.

CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. După intrarea pe rod, nucul devine foarte profitabil pentru fermieri, o cultură rentabilă, spre deosebire, de exemplu, de grâu, floarea soarelui sau porumb. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Cu o îngrijire adecvată și condiții meteorologice favorabile, nucile produc până la 3-4 tone de miez la hectar. Acesta este randamentul maxim. Dacă calculăm la ce preț se vinde un kilogram de nuci decojite sau în coajă, aceasta este o afacere interesantă", consideră Tîrsînă.

Potrivit expertului, țara are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

O cantitate mare de minerale din soluri permite fermierilor să folosească mai puține pesticide și alte îngrășăminte dăunătoare pentru cultivarea acestei culturi, ceea ce face ca nucile moldovenești să fie cele mai competitive pe piețele mondiale. Nucile moldovenești se află pe pozițiile de lider în lume în ceea ce privește calitatea miezului, iar în ceea ce privește producția, fermierii noștri al doilea sunt devansați doar de colegii lor din SUA și Chile.

Plantațiile de nuci din Moldova ocupă aproximativ 16-17 mii de hectare, iar aproximativ 13 mii de hectare sunt plantate de-a lungul drumurilor și în păduri.

Tîrsînă a risipit temerile multor cetățeni ai țării că nucile recoltate din copacii plantați de-a lungul majorității drumurilor moldovenești în anii 70 și 80 ai secolului trecut sunt periculoși pentru sănătate și conțin un număr mare de substanțe nocive, inclusiv metale grele.

”Recent, a fost efectuat un studiu al nucilor colectate la diferite secțiuni din apropierea drumurilor din țară. S-a dovedit că în conținutul lor aceste nuci nu diferă de cele culese în livezi. Nucile sunt o cultură care, spre deosebire de fructe, nu absoarbe atât de mult substanțe nocive pentru organism”, a precizat Tîrsînă.

Agricultorii moldoveni sunt într-o poziție avantajoasă, deoarece avem propriile noastre soiuri de nuci în țară, care permit obținerea unei recolte bune chiar și în condiții meteorologice nefavorabile care au predominat anul acesta. Mai mult, mulți cultivatori autohtoni de nuci folosesc metode moderne de combatere a dăunătorilor și bolilor care afectează acești copaci.

Dacă în anii 60 ai secolului trecut au apărut în țară soiuri precum „Cazacu”, „Costiujeni”, „Schinoasa” și alte 8 soiuri, care la acea vreme erau cele mai productive. În prezent, în țară, cultivatorii de nuci preferă să folosească soiuri mai moderne, precum „Chandler” american sau „California”. Dar cu adevărat mândria creșterii nucilor moldovenești poate fi numită soiuri precum „Pescianski” și „Kogălniceanu”.

În acest sezon, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de nuci din țară ar putea fi afectată în proporție de până la 40-45% comparativ cu ceea ce se așteptau agricultorii în primăvară. Acest lucru poate afecta prețurile de pe piața internă (pentru un kilogram de miez, va trebui să plătiți cu 10-12 la sută mai mult). Cu toate acestea, în ceea ce privește livrările de export de nuci, creșterea prețurilor de aici va fi destul de nesemnificativă, deoarece în țările din America Latină și în SUA situația cu recolta este mai bună decât în ​​Moldova.

Spre deosebire de livezile de nuci, plantațiile de migdale (În Moldova sunt peste 2 mii de hectare) sunt situate relativ compact - în nordul și sudul țării, în ferme relativ mari - de la câteva zeci la sute de hectare. În plus, în ultimii ani, producătorii de migdale din Moldova au cooperat destul de activ - creează grupuri de marketing pentru a primi subvenții de la donatori și subvenții de stat suplimentare.

Dar, în același timp, doar câțiva dintre aceștia exportă produse în cantități semnificative (în principal în Italia). Majoritatea migdalelor moldovenești sunt vândute pe piața internă - producătorilor de bomboane și cofetărie și supermarketurilor. Problema este că în Uniunea Europeană și cu atât mai mult în Moldova este puțin probabil ca consumatorii să cumpere mai mult și să plătească mai mult pentru un produs neesențial.

Nutriționiștii subliniază că nucile conțin o cantitate mare de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, mangan, molibden, nichel, cobalt, vitaminele B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar nu merită uitați că, în pofida deficitului de aminoacizi în proteina din nuci, acesta este un produs bogat în calorii.

Persoanele care consumă cu regularitate nuci, riscul de a dezvolta boli coronariene este redus, deasemenea scade și  concentrația colesterolului din sânge. În plus, li se recomandă să fie incluși în dieta persoanelor cu diabet.

În același timp, nucile ajută la întărirea vaselor sangvine, iar aminoacizii din alune ajută la lupta împotriva îmbătrânirii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

301
Tagurile:
Moldova, Nuci
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Guvernul a aprobat mărimea compensațiilor pentru agricultorii afectați de secetă
Încă o ramură a agriculturii care va suporta pagube mari în acest an - Expert


Загрузка...
Donald Trump la tribuna Asambleei Generale a ONU, imagine de arhivă

Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU

0
(reînnoit 11:43 18.09.2020)
Donald Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU, acest lucru a fost anunțat șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Liderul american Donald Trump nu va participa personal la Adunarea Generală a ONU. Despre acest lucru informează RIA Novosti cu referire la șeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows.

Meadows a menționat că Donald Trump se va adresa Adunării Generale a ONU de la distanță... de la Casa Albă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că președintele rus Vladimir Putin intenționează să transmită un mesaj video la Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, Donald Trump
Tematic
Trump a spus că la cuvântul „Rusia” deconectează televizorul


Загрузка...