Protestul agricultorilor Căușeni

Mâine Guvernul decide câți bani va oferi agricultorilor Iată cine sunt beneficiarii

89
(reînnoit 20:14 28.07.2020)
Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi într-un briefing că Guvernul se va întruni mâine în ședință și va aproba regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor cu terenurile afectate de secetă și grindină.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Premierul a anunțat că Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 de milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale din prima grupă (care au fost semănate în toamnă) și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, vița de vie).

Banii vor fi alocați din Fondul Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (așa-zisul Fond de Subvenționare).

Regulamentul de distribuire a acestor mijloace va fi aprobat mâine în ședința Guvernului.

Potrivit acestui regulament, compensația parțială a pierderilor va fi oferită pentru acele circa 180 de mii de hectare semănate cu cereale din prima grupă afectate în proporție mai mult de 60%, dar și cele 19 mii de hectare reînsămânțate (în primăvară). De asemenea din aceste 100 de milioane de lei vom acoperi parțial și prejudiciile pentru agricultorii care au suferit în urma ploilor cu grindină.

Ion Chicu a prezentat mecanismul prin care vor fi calculate ajutoarele financiare.

La fiecare hectar însămânțat din nou (dat fiind că semănăturile de toamnă au fost total compromise de secetă) vor fi alocate 540 de lei, pentru fiecare hectar de grâu de toamnă afectat în proporție mai mare de 60 la sută se vor aloca 500 de lei, pentru orz de toamnă – 510 lei și pentru rapiță de toamnă – 700 de lei.

Chicu a precizat că compensațiile vor fi efectuate prin intermediu Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Încă 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenții a Guvernului

Premierul a menționat că suplimentar s-a luat decizia de a aloca din Fondul de Intervenții a Guvernului altele 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe agricultori.

Respectiv sumele anunțate mai sus vor fi dublate. Adică pentru un hectar reeînsămânțat agricultorii vor primi vom primi 1080 de lei, pentru un hectar de grâu de toamnă – 1000 de lei, pentru un hectar de orz de toamnă – 1020 de lei, pentru rapița de toamnă 1400 de lei.

Ion Chicu afirmă că, din cauză că și în luna iulie a fost secetă, vor fi afectate și culturile cerealiere din grupa a doua, în special din regiunea de centru și de sud. Așa că, spune premierul, Guvernul va trebuie să venă cu alocații financiare suplementare pentru a-i ajuta pe agricultori. Pentru acest culturi Executivul va mai aloca din Fondul de Intervenții  estimativ 100 de milioane de lei.

350 de milioane de lei – ajutoare pentru agricultori

Premierul a făcut și un total al ajutoarelor pe care autoritățile le vor oferi agricultorilor în anul acesta pentru pierderile suportate din cauza secetei.

"Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori din cauza secetei și a grindini Guvernul alocă la această etapă 300 de milioane de lei, iar împreună cu creșterea de 50 de milioane de lei din ianuarie 2020, suma constituie 350 de milioane de lei, efort financiar al societății, al Guvernului pentru a acorda ajutor agriculturii. Asta în condițiile unei crize pandemice și economice semnificative, când deficitul bugetului public național depășește 17 miliarde de lei", a constat premierul.

Bilanțul pierderilor cauzate de secetă

Ion Chicu a făcut și bilanțul pierderilor suportate de agricultori din cauza secetei din acest an.

El a spus că seceta hidrologică înregistrată în Republica Moldova în perioada septembrie 2019 – aprilie 2020 a provocat pierderi esențiale pentru aproape tot sectorul agricol, iar culturile cerealiere de prima grupă au suferit cel mai mult. De menționat că suprafața totală însămânțată cu culturi de toamnă (prima grupă) a constituit circa 415 mii de hectare.

Vom avea grâu de export, chiar dacă productivitatea este extrem de mică

Din cele 415 mii de hectare însămânțate cu culturi de toamnă, 322 au fost însămânțate cu grâu în toamna anului 2019.

Din acestea, 215 mii de hectare au fost afectate de la 25% în partea sudică a regiunii de nord până la 60-100% în centrul și sudul țării. Este mai mult de două treimi din suprafață, a precizat premierul.

Din acestea 215 mii de hectare semănate cu grâu, 140 de mii au fost afectate mai mult de 60%.

Productivitatea suprafețelor de grâu afectate de secetă este un foarte mică, fiind înregistrate valori de la 0,3 la 1,2 tone la hectar la grâu și orz în cele mai multe regiunii.

Producția globală de grâu va constitui în acest 600-650 de mii de tone, consumul intern constituind 350 de mii de tone, deci putem vorbi și de un potențial de export de 300 de mii de tone, afirmă Ion Chicu.

Din 65 de mii de hectare semănate cu orz de toamnă, 22 de mii de hectare au fost afectate în proporție mai mare de 60 la sută.

Totodată, din 36 de mii de hectare însămânțate cu rapiță, 15 hectare au fost afectate în proporție mai mare de 60%.

Aproape 43% din terenurile însămânțate în toamnă cu culturi cerealiere sunt afectate în proporție mai mare de 60%

Astfel, în total, din acele 415 mii de hectare însămânțate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz și rapiță sunt afectate în proporție mai mare de 60%. Raportat la suprafața totală, aproape 43 de procente din terenuri sunt afectate în proporție mai mare de 60 la sută.

Suplimentar, circa 19 mii de hectare de semănături au fost totalmente compromise și au fost însămânțate din nou în această primăvară.

Prejudiciul cauzat agricultorilor în cazul semănăturilor cu grâu depășește 700 de milioane de lei, prejudiciul pentru semănăturile cu orz depășește 100 de milioane de lei și pentru cele cu rapiță 100 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Regulament, Ion Chicu, agricultură, Despăgubiri, Ajutoare materiale, ajutor, Subvenții, guvern
Ardei dulci

Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier

86
(reînnoit 21:13 22.09.2020)
Micii producători agricoli sunt mâhniți că intermediarii, care cumpără de la marii producători, obțin venituri mai mari decât ei. Un fermier i-a vorbit reporterului Sputnik despre cât de importantă este fidelitatea clienților pentru supraviețuirea micilor producători.  

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O familie dintr-o suburbie a Chișinăului, tatăl și doi fii căsătoriți și având copii, dețin o afacere în agricultură în care investesc pe durata întregului an, iar câștigul le vine doar toamna.

Cultivarea ardeilor dulci este afacerea lor, pe care o dețin din 1997.

Din aceasta se întrețin cu toții, împreună cu soțiile și copii. Angajează și oameni din localitate pentru plantarea și îngrijirea răsadului, recoltarea ardeilor, prelucrarea terenului. Dar ardeii îi vând doar ei la piețe agroalimentare din Chișinău – tatăl și fiii, nu încredințează nimănui comercializarea legumelor, nu doresc să apeleze la intermediari.

Familia deține în proprietate în total 10 hectare de pământ, dar ardei cultivă în fiecare an doar pe un hectar și jumătate.

„Numai pe un hectar și jumătate din cele 10 hectare creștem ardei și în fiecare an le mutăm locul, pentru ca să crească mai bine”, a povestit pentru Sputnik unul dintre cei doi fii, Ion.

Deja de vreo 10 ani îi văd toamnă de toamnă la una și aceeași piață agroalimentară din sectorul Botanica al Capitalei. Au reușit să aibă clienți fideli. Locatarii blocurilor din preajmă le cunosc produsul și au încredere în calitatea acestuia. Ardeii dulci pe care-i cultivă sunt un soi deosebit – roșii, cu pereți cărnoși, consistenți, potriviți pentru consum în stare proaspătă și pentru toată gama de rețete la care recurg moldovenii.

Prețul pe care-l cer pentru ardeii cei mai frumoși este de 16 lei kilogramul – au păstrat costul din ultimii ani. Totuși, aspectul ardeilor este mai puțin impresionant decât în anii trecuți – condițiile meteo din acest an au afectat dezvoltarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Ardeii cu formă neregulată, de dimensiune mai mică, cu porțiuni deshidratate sau care n-au reușit să se coloreze în roșu până la perioada culesului îi sortează separat și-i vând cu 8-10 lei kilogramul. Dar și aceștia mai ieftini sunt solicitați de clienții fideli, pentru că practic nu cedează în privința calităților gustative și merg perfect pentru rețetele ce presupun umplerea, murarea și fragmentarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Un pic mai la deal în aceeași piață, mai mulți intermediari vând ardei dulci, roșii, galbeni sau verzi, din alte soiuri, cu pulpă mai puțin consistentă. Prețul cerut de aceștia pentru ardeii lor de calitate superioară este în medie de 12 lei.

„Vedeți?, întreabă Ion. Ei cumpără ardeii de la mari producători, de la baza angro, cu 5-6 lei kilogramul și-i vând cu 12 lei aici. Practic, fără să facă nimic, intermediarii câștigă până la 7 lei de la un kilogram vândut. Noi însă avem o sumedenie de griji – de la prelucrarea pământului și cumpărarea semințelor în fiecare an până la cules și grija pentru transportare și vânzare. Și la fiecare pas avem cheltuieli. În plus, le dăm și altora de lucru.”.

L-am întrebat pe producătorul agricol în ce măsură recolta de ardei le-a fost afectată de condițiile meteo anul acesta.

„Aș zice că recolta este mai slabă în proporție de vreo 25-30%. Ne-au afectat primele ploi din primăvară. Nu seceta. Ardeilor nu le place multă apă. De la multe ploi ei devin acizi”, a povestit fermierul.  

Seceta nu a avut consecințe dramatice pentru afacerea lor – dispun și de sistem de irigare. Potrivit lui Ion, inițial au avut pentru afacerea lor de familie un sistem de irigare sovietic, în care apa era pulverizată de sus către plante. Acum câțiva ani și-au cumpărat un sistem de irigare modern, prin picurare – apa este turnată direct la rădăcină. Fermierul mi-a demonstrat pe telefon fotografii realizate pe plantație, din care devine clar cum sunt irigate plantele, din ape subterane.     

Acum, agricultorul contează pe fidelitatea clienților vechi, pe faptul că, în pofida pandemiei cu noul coronavirus, aceștia n-au fost nevoiți să renunțe la planurile lor de cumpărare a ardeilor pentru consum curent, pentru congelare și diverse conserve pentru iarnă.

În cadrul concurenței cu marii producători, succesul micilor producători, capacitatea lor de a rezista depinde foarte mult de măsura în care reușesc să-și fidelizeze clienții, să le câștige și să le păstreze încrederea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
producători, Concurență
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi


Загрузка...
Secetă

Savant, despre adevărata cauză a secetei din Moldova și efectelor ei

724
(reînnoit 13:25 22.09.2020)
O secetă hidrologică de asemenea proporții ca în anul 2020 țara nu a mai cunoscut din 1947 în coace: Doctorul habilitat Boris Boincean a vorbit despre cauzele dezastrului natural.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În acest an, țara noastră s-a ciocnit cu o adevărată catastrofă naturală, când după o iarnă fără de zăpadă a urmat primăvara și vara secetoasă, când deficitul lunar de precipitații pe metru pătrat a constituit 180 de milimetri, comparativ cu ​​anii precedenți și când soarele a ars fără milă pământul moldovenesc. Despre acest lucru a vorbit directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"De îndată ce apare secetă în țară, toată lumea începe să vorbească despre necesitatea irigării artificiale. Acest lucru este greșit. De ce? Pentru că seceta este o consecință și trebuie să stabilim cauza acesteia. În cazul Moldovei, este incapacitatea solului de a absorbi și a utiliza rațional umiditatea. Solurile noastre nu au suficient humus deoarece sunt uzate”, a declarat expertul.

În anul trecut, după o lungă perioadă de secetă, a urmat încă o perioadă de ploi prelungite, care a dus la eroziunea structurii solului supra-compactat. Acest lucru a agravat calitatea cernoziomurilor noastre, care și așa sunt epuizate de rotația incorectă a culturilor, cultivarea pe aceleași terenuri, timp de mai mulți ani, doar a culturilor industriale - floarea soarelui, porumb și rapiță.

"Astăzi este necesar să luăm în studiem în mod serios calitatea și gradul de deteriorare a solurilor noastre. Oamenii de știință, inclusiv Doсuceav și Kosîceov, au susținut că seceta poate fi parțial cauzată de incapacitatea solului de a absorbi umezeala. Cernoziomul moldovenesc are nevoie astăzi nu doar de chimizare și îngrășăminte minerale, cât de îmbunătățirea structurii, de revigorarea sa”, spune Boinchan.

Multe terenuri agricole din Moldova au nevoie ca cel puțin 4-5 ani ca să fie cultivate cu culturi furajere - lucernă, care îmbogățește solul. Pe viitor, aceste măsuri vor da roade - cernoziomurile din Moldova vor deveni din nou fertile și bogat în humus, a concluzionat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

724
Tagurile:
Moldova, secetă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...