Mere în livadă

Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele Foto

235
(reînnoit 08:29 08.07.2020)
Grădinile oamenilor și plantațiile agricole au fost invadate vara aceasta de un dăunător rapace: buha fructificaţiilor. Cum dăunează culturilor și cum poate fi combătut.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Condițiile meteo din acest an au favorizat dezvoltarea și răspândirea buhei fructificaţiilor (Heliothis armigera), care este un dăunător periculos al multor culturi agricole, semnalează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Este vorba de o omidă verde-gălbuie cu o lungime de până la 4 centimetri, cu trei dungi late dispuse longitudinal, pe care, cu siguranță, am văzut-o cu toții și în anii anteriori.

Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole
© Photo : ANSA
Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole

La capătul metamorfozei, buha fructificațiilor este un fluture destul de simpatic, cu trunchi pufos, care poate avea aripile de mai multe nuanțe – de la alb-gri-gălbui până la brun închis. Fluturii au anvergura aripilor de 30-40 de milimetri și o lungime a corpului de 12-18 milimetri.

La mijlocul verii, omizile fac ravagii în culturile agricole. Mai degrabă te poți întreba ce culturi nu-i plac acestui dăunător, pentru că devorează cam tot ce-i stă în cale.  

Buha fructificaţiilor atacă, potrivit specialiștilor de la ANSA, peste 120 de specii de plante cultivate şi spontane: tomatele, porumbul, tutunul, ardeiul, vânăta, soia, fasolea, mazărea, năutul etc..

Omizile acestea atacă toate organele verzi ale plantelor - frunzele, lăstarii, tulpinile și, în special, florile, fructele și seminţele.

Larvele omizii, în dezvoltarea lor, trec prin cinci stadii larvare, până ajung să aibă o lungime de 4 centimentri. La porumb, larvele buhei fructificaţiilor compromit mai întâi mătasea.

Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole
© Photo : ANSA
Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole

Ulterior, sfredelesc boabele aflate „în faza de lapte” de la vârful ştiuletelui. După care pătrund sub  pănuși, lăsând perforații în zona superioară și pătrund în interiorul știuleților. În perioada hrănirii, larvele elimină excrementele la exterior - sunt vizibile și ajută la identificarea dăunătorului.

Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole
© Photo : ANSA
Buha fructificaţiilor - un dăunător periculos al multor culturi agricole

La culturile legumicole sau leguminoase, larvele pătrund în interiorul fructelor sau păstăilor și sfredelesc galerii mari, sub formă de cavităţi neregulate. Ele consumă și seminţele în formare. Legumele și fructele atacate de acestea nu mai sunt bune pentru consum.

Cum poate fi combătută buha fructificaţiilor

ANSA precizează care sunt măsuri de combatere a buhei fructificaţiilor. În scopul diminuării nocivității larvelor, la începutul şi la depunerea în masă a ouălor, se recomandă de efectuat lansarea trichogramei, cu normele recomandate de laboratoarele biologice.

În perioada de vegetaţie, când larvele se retrag în sol pentru împupare, se recomandă prelucrarea repetată a solului dintre rândurile plantelor cu cultivatorul pentru distrugerea acestei rezerve biologice.

În reducerea densității dăunătorului un rol important are lupta cu buruienile, pentru că dăunătorul depune ouă pe acestea.

Pot fi efectuate tratamente chimice, utilizând unul dintre insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Potrivit ANSA, la efectuarea tratamentelor chimice în cultura porumbului împotriva buhei fructificațiilor (Heliothis armigera), concomitent, se va reduce densitatea și nocivitatea sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
cereale, Legume, Fructe, dăunători
Tematic
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto
Ample controale ale inspectorilor ANSA în piețe și magazine: Iată ce au găsit
Două tone de zemoși cu o cantitate dublă de nitrați: ANSA i-a lichidat – Foto
Ardei dulci

Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier

86
(reînnoit 21:13 22.09.2020)
Micii producători agricoli sunt mâhniți că intermediarii, care cumpără de la marii producători, obțin venituri mai mari decât ei. Un fermier i-a vorbit reporterului Sputnik despre cât de importantă este fidelitatea clienților pentru supraviețuirea micilor producători.  

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O familie dintr-o suburbie a Chișinăului, tatăl și doi fii căsătoriți și având copii, dețin o afacere în agricultură în care investesc pe durata întregului an, iar câștigul le vine doar toamna.

Cultivarea ardeilor dulci este afacerea lor, pe care o dețin din 1997.

Din aceasta se întrețin cu toții, împreună cu soțiile și copii. Angajează și oameni din localitate pentru plantarea și îngrijirea răsadului, recoltarea ardeilor, prelucrarea terenului. Dar ardeii îi vând doar ei la piețe agroalimentare din Chișinău – tatăl și fiii, nu încredințează nimănui comercializarea legumelor, nu doresc să apeleze la intermediari.

Familia deține în proprietate în total 10 hectare de pământ, dar ardei cultivă în fiecare an doar pe un hectar și jumătate.

„Numai pe un hectar și jumătate din cele 10 hectare creștem ardei și în fiecare an le mutăm locul, pentru ca să crească mai bine”, a povestit pentru Sputnik unul dintre cei doi fii, Ion.

Deja de vreo 10 ani îi văd toamnă de toamnă la una și aceeași piață agroalimentară din sectorul Botanica al Capitalei. Au reușit să aibă clienți fideli. Locatarii blocurilor din preajmă le cunosc produsul și au încredere în calitatea acestuia. Ardeii dulci pe care-i cultivă sunt un soi deosebit – roșii, cu pereți cărnoși, consistenți, potriviți pentru consum în stare proaspătă și pentru toată gama de rețete la care recurg moldovenii.

Prețul pe care-l cer pentru ardeii cei mai frumoși este de 16 lei kilogramul – au păstrat costul din ultimii ani. Totuși, aspectul ardeilor este mai puțin impresionant decât în anii trecuți – condițiile meteo din acest an au afectat dezvoltarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Ardeii cu formă neregulată, de dimensiune mai mică, cu porțiuni deshidratate sau care n-au reușit să se coloreze în roșu până la perioada culesului îi sortează separat și-i vând cu 8-10 lei kilogramul. Dar și aceștia mai ieftini sunt solicitați de clienții fideli, pentru că practic nu cedează în privința calităților gustative și merg perfect pentru rețetele ce presupun umplerea, murarea și fragmentarea lor.

Ardei dulci vânduți de fermier la piață
© Sputnik / Eleonora Lisnic
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Un pic mai la deal în aceeași piață, mai mulți intermediari vând ardei dulci, roșii, galbeni sau verzi, din alte soiuri, cu pulpă mai puțin consistentă. Prețul cerut de aceștia pentru ardeii lor de calitate superioară este în medie de 12 lei.

„Vedeți?, întreabă Ion. Ei cumpără ardeii de la mari producători, de la baza angro, cu 5-6 lei kilogramul și-i vând cu 12 lei aici. Practic, fără să facă nimic, intermediarii câștigă până la 7 lei de la un kilogram vândut. Noi însă avem o sumedenie de griji – de la prelucrarea pământului și cumpărarea semințelor în fiecare an până la cules și grija pentru transportare și vânzare. Și la fiecare pas avem cheltuieli. În plus, le dăm și altora de lucru.”.

L-am întrebat pe producătorul agricol în ce măsură recolta de ardei le-a fost afectată de condițiile meteo anul acesta.

„Aș zice că recolta este mai slabă în proporție de vreo 25-30%. Ne-au afectat primele ploi din primăvară. Nu seceta. Ardeilor nu le place multă apă. De la multe ploi ei devin acizi”, a povestit fermierul.  

Seceta nu a avut consecințe dramatice pentru afacerea lor – dispun și de sistem de irigare. Potrivit lui Ion, inițial au avut pentru afacerea lor de familie un sistem de irigare sovietic, în care apa era pulverizată de sus către plante. Acum câțiva ani și-au cumpărat un sistem de irigare modern, prin picurare – apa este turnată direct la rădăcină. Fermierul mi-a demonstrat pe telefon fotografii realizate pe plantație, din care devine clar cum sunt irigate plantele, din ape subterane.     

Acum, agricultorul contează pe fidelitatea clienților vechi, pe faptul că, în pofida pandemiei cu noul coronavirus, aceștia n-au fost nevoiți să renunțe la planurile lor de cumpărare a ardeilor pentru consum curent, pentru congelare și diverse conserve pentru iarnă.

În cadrul concurenței cu marii producători, succesul micilor producători, capacitatea lor de a rezista depinde foarte mult de măsura în care reușesc să-și fidelizeze clienții, să le câștige și să le păstreze încrederea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
producători, Concurență
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi


Загрузка...
Secetă

Savant, despre adevărata cauză a secetei din Moldova și efectelor ei

725
(reînnoit 13:25 22.09.2020)
O secetă hidrologică de asemenea proporții ca în anul 2020 țara nu a mai cunoscut din 1947 în coace: Doctorul habilitat Boris Boincean a vorbit despre cauzele dezastrului natural.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În acest an, țara noastră s-a ciocnit cu o adevărată catastrofă naturală, când după o iarnă fără de zăpadă a urmat primăvara și vara secetoasă, când deficitul lunar de precipitații pe metru pătrat a constituit 180 de milimetri, comparativ cu ​​anii precedenți și când soarele a ars fără milă pământul moldovenesc. Despre acest lucru a vorbit directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"De îndată ce apare secetă în țară, toată lumea începe să vorbească despre necesitatea irigării artificiale. Acest lucru este greșit. De ce? Pentru că seceta este o consecință și trebuie să stabilim cauza acesteia. În cazul Moldovei, este incapacitatea solului de a absorbi și a utiliza rațional umiditatea. Solurile noastre nu au suficient humus deoarece sunt uzate”, a declarat expertul.

În anul trecut, după o lungă perioadă de secetă, a urmat încă o perioadă de ploi prelungite, care a dus la eroziunea structurii solului supra-compactat. Acest lucru a agravat calitatea cernoziomurilor noastre, care și așa sunt epuizate de rotația incorectă a culturilor, cultivarea pe aceleași terenuri, timp de mai mulți ani, doar a culturilor industriale - floarea soarelui, porumb și rapiță.

"Astăzi este necesar să luăm în studiem în mod serios calitatea și gradul de deteriorare a solurilor noastre. Oamenii de știință, inclusiv Doсuceav și Kosîceov, au susținut că seceta poate fi parțial cauzată de incapacitatea solului de a absorbi umezeala. Cernoziomul moldovenesc are nevoie astăzi nu doar de chimizare și îngrășăminte minerale, cât de îmbunătățirea structurii, de revigorarea sa”, spune Boinchan.

Multe terenuri agricole din Moldova au nevoie ca cel puțin 4-5 ani ca să fie cultivate cu culturi furajere - lucernă, care îmbogățește solul. Pe viitor, aceste măsuri vor da roade - cernoziomurile din Moldova vor deveni din nou fertile și bogat în humus, a concluzionat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

725
Tagurile:
Moldova, secetă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...