Andrei Năstase

Cum redresăm situația din agricultură pe timp de secetă și pandemie: Propunerile PPDA

89
(reînnoit 12:16 28.04.2020)
Reprezentanții PPDA au venit cu un șir de propuneri pentru guvernații cu privire la redresarea situației din domeniul agriculturii.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr sunt îngrijorați de situația critică din domeniul agriculturii. Cei de la PPDA au precizat că seceta, înghețurile și criza pandemică a avut un impact negativ asupra sectorului agroalimentar. În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a venit cu un șir de propuneri pentru guvernanți, menite să atenueze problemele din acest sector:

- Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, împuternicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar.

- Să evalueze oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în țară sau, cel puțin, în cele mai afectate raioane, fără limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.

- Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră în condițiile stării de urgență. Ceea ce ar permite fermierilor să obțină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii.

- Să aprobe regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole. 

- Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală.

- Să suplinească fondul de dezvoltare a agriculturii cu minim 500 de milioane de lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole. 

- Să scutească întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit.

- Să amâne cu cel puțin șase luni achitarea în bugetul public național a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale de către întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor.

- Să publice informația exhaustivă privind stocurile cerealelor în Republica Moldova, ajustând exporturile necesităților interne ale țării noastre.

- Să procure pentru rezerva de stat minim 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb, la preț avantajos, pentru locuitori în vederea limitării exportului producției. 

Amintim că Ministerul Agriculturii a convocat anterior o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare, pentru a discuta situația curentă a culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, în contextul secetei hidrologice înregistrate pe întreg teritoriul țări.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a dispus să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili care este situația în momentul de față, a analizat gradul în care au fost afectate de secetă și a efectua măsuri agrotehnice diferențiate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
PPDA, pandemie, agricultura
Tematic
Ce spun exponenții PAS, PPDA și Pro-Moldova despre negocierile democraților cu socialiștii
Lei

Agricultorii pot primi din nou subvenții: AIPA autorizează cererile din 2020

55
(reînnoit 19:42 14.01.2021)
Agenția de Investiții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reluat procesul de autorizare a solicitărilor pentru subvenții pentru anul 2020, care au rămas fără acoperire financiară din cauza epuizării banilor alocați în acest sens anul trecut.

CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. După ce mai mulți agricultori au rămas fără subvenții în 2020 din cauza că s-au epuizat banii alocați, AIPA anunță că, odată cu intrarea în vigoare a legii bugetului pentru 2021, a fost reluat procesul de aprobare a solicitărilor rămase din anul trecut. 

Astfel, în 2020, 7 448 de solicitări au fost depuse la AIPA pentru a se oferi subvenții la 4 392 de producători agricoli unici. Suma totală pentru acoperirea cererilor de solicitare a ajutorului constituie 1,2 miliarde de lei. 

Pentru anul curent, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,1 miliarde de lei.  

Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, în dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești, dar și altele.

Totodată, amintim că în anul 2020, agricultorii au fost afectați de secetă. În acest sens, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a li se oferi despăgubiri celor ce au avut de suferit. În vara anului trecut, fermierii au început depunerea dosarelor la AIPA. Tot în acea perioadă, mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de suma subvențiilor acordate și au ieșit masiv la proteste.

La începutul lunii decembrie, agricultorii au început să protesteze cu tractoarele pe drumurile naționale și la intrările în Capitală, apoi au intrat cu tehnica în centrul Chișinăului și preț de mai bine de două săptămâni au stat în fața Guvernului și Parlamentului. Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. După săptămâni de protest, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020. În ajun de Anul Nou, agricultorii și-au scos tractoarele din centrul Capitalei pe motiv că au ajuns la un consens cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În urma discuțiilor, fermierilor li s-a propus crearea unor credite preferențiale cu o dobândă mică și pe un termen mai lung pentru cei mai afectați de secetă. Totodată, s-a pus în discuție oferirea celor trei mii de lei pentru agricultori pentru fiecare hectar afectat de secetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
subvenții în agricultură, subvenții de stat, AIPA, agricultori
Tematic
Noi reguli de subvenționare a sectorului agricol – Detalii


Загрузка...
Nicolae Pascaru

Ce spune deputatul Nicolae Pascaru despre protestul agricultorilor

402
(reînnoit 17:55 26.12.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, deputatul  Nicolae Pascaru a oferit câteva comentarii cu referire la protestele agricultorilor, desfășurate în centrul Capitalei.
Ce spune deputatul Nicolae Pascaru despre protestul agricultorilor

În cadrul emisiunii "Obiectiv", deputatul Nicolae Pascaru a declarat faptul că protestele agricultorilor în Piața Marii Adunări Naționale și în fața Parlamentului au o conotație politică. Multe dintre revendicările fermierilor au fost îndeplinite, deși în acest an economia țării a s-a confruntat cu probleme economice majore.

"Pentru prima dată în istoria țării agricultorii au primit asemenea compensații, chiar dacă a fost un an foarte dificil. Într-un an atât de complicat Guvernul Chicu a găsit ieșire din situație și a oferit ajutoare în măsura posibilităților, dar și cu ajutorul partenerilor externi precum este Federația Rusă. Este un protest politic. Prin votarea legilor în ședința Parlamentului ne-am propus să stimulăm domeniul agriculturii și fermierii, indiferent de faptul că cineva are mai mutle sau mai puține pământuri",  a relatat Nicolae Pascaru.

Precizăm că tractoarele din fața Parlamentului și a Președinției, cu care fermierii au blocat circulația pe principala arteră din Capitală, au bătut în retragere, deblocând circulația rutieră.

Până în prezent, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

402
Tagurile:
Nicolae Pascaru, agricultori, protest
Tematic
Transportatorii renunță la protest: Ce spun agricultorii


Загрузка...
Parc

Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce temperaturi ne așteaptă

0
(reînnoit 18:14 22.01.2021)
Vremea se încălzește simțitor în acest weekend. Maximele vor ajunge astăzi până la 11 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală. 

Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie
Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie

Noaptea vor fi temperaturi negative. În raioanele de nord se așteaptă -3..0 grade, în centru se vor înregistra -2..+1 grade, iar la sud vor fi -1..+2 grade Celsius. Duminică, pe timp de zi vor fi aceleași temperaturi, iar noaptea se încălzește și nu vor fi valori negative. Luni se așteaptă ninsori în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoze meteo, hidrometeo, meteo.md, Meteo
Tematic
Vremea schimbă foaia: Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie
Va ninge astăzi – iată unde: Prognoza meteo


Загрузка...