Sat

Moldova se confruntă cu o problemă extrem de gravă, pe lângă cea a coronavirusului

737
(reînnoit 11:22 28.04.2020)
Lipsa precipitațiilor în iarnă și seceta prelungită din această primăvară riscă să compromită în totalitate recolta de cereale din acest an și chiar să pună în pericol securitatea alimentară a țării.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Criza generată de răspândirea noului coronavirus nu este singura problemă cu care se confruntă Moldova în acest an. Aceasta se suprapune peste o seceta severă prelungită, care ar putea avea efecte negative de durată. Producătorii agricoli trag deja un semnal de alarmă, iar autoritățile sunt în căutarea soluțiilor privind securitatea alimentară.

În acest context, la ministerul de resort a fost convocată o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare, scopul fiind de a discuta situația curentă a culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, în contextul secetei hidrologice înregistrate pe întreg teritoriul țări.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a dispus să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili care este situația în momentul de față, a analiza gradul în care au fost afectate de secetă și a efectua măsuri  agrotehnice diferențiate. 

„Am dispus ca în termen de 7 zile, direcțiile agricole din raioane, împreună cu gospodăriile agricole să efectueze inventarierea tuturor suprafețelor semănate pentru a cunoaște cu exactitate situația culturilor cerealiere, în fiecare raion. Împreună cu mediul academic să analizăm și să decidem ce acțiuni, măsuri agrotehnice întreprindem pentru asigurarea unei producții stabile și pentru redresarea situației în agricultură”, a subliniat ministrul Ion Perju. 

Reprezentanții instituțiilor științifice de cercetare au prezentat informații cu privire la cantitatea precipitațiilor în ultimele șase luni, rezerva de apă în sol, temperaturile înalte în timpul iernii și impactul negativ al acestora asupra procesului de vegetație.

Potrivit reprezentanților Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „ Selecția”, în ultimele șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice  a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decât media multianuală.

„Stresul hidric și stresul termic a compromis semănăturile grânelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii târzii așa ca: floarea soarelui și porumbul la boabe. Situație similară s-a creat și la hrănirea cu doze exagerate de azot a grânelor în primăvară. O situație mai favorabilă se atestă acolo unde grâul de toamnă a fost semănat după rapița de toamnă, mazăre și alte culturi cu termen de recoltare timpuriu” a menționat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al  ICCC „ Selecția”.

El a îndemnat totuși la multă precauție în cazul luării deciziei finale cu privire la reînsămânțarea suprafețelor cu grâu, criteriile de bază fiind numărul de plante viabile la 1 metru, uniform repartizate și viabilitatea nodului de înfrățire.

”Dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava pe suprafețele unde grâul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui și porumb. În această situație nu este târziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă, dar trebuie să fie respectate normele de însămânțare și de utilizare a erbicidelor”, a mai îndemnat specialistul..

Totodată, Boincean a spus că, dacă vor cădea precipitații, trebuie păstrate suprafețele unde există șansa de a recolta cel puțin 1,5-2 tone, ce vor putea fi utilizate pentru însămânțarea loturilor și de a evita importul semințelor din străinătate.

Și Șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu, a remarcat luni în cadrul unui briefing că numeroase culturi agricole ar putea fi compromise de seceta severă din acest an.

”Vom discuta serios în ceea ce privește situația din agricultură și securitatea alimentară. Din păcate, ne confruntăm cu o secetă severă. Nu știm ce va urma din punct de vedere meteorologic în următoarea săptămână, dar este pericol mare pentru anul agricol. De aceea, în aceste zile vom avea mai multe discuții cu reprezentanții sectorului, astfel încât să venim cu suport suplimentar și acțiuni care ar diminua riscul pentru securitatea alimentară a țării în condițiile acestei secete”, a declarat premierul. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua parte a acestei săptămâni ar putea să cadă precipitații în toată țara. Însă cât de importante cantitativ vor fi acestea și în ce măsură va fi suplinită lipsa de umiditate în sol, este greu de spus. Mai ales că și prognozele ar putea să se modifice, așa cum s-a mai întâmplat.

Totodată, ieri a fost extinsă avertizarea Cod Galben de secetă hidrologică, până pe data de 5 mai 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

737
Tagurile:
cereale, producători, grâu, secetă
Tematic
Meteorologii bat alarma: Secetă hidrologică - prognoza pentru următoarele 7 zile
Diana Crudu

Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

110
(reînnoit 21:52 22.11.2020)
În a patra zi de duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua lucrătorului din agricultură şi a industriei prelucrătoare. Cu acest prilej, organziatoarea mai multor târguri agricole, Diana Crudu a vorbit despre activitatea și speranțele agricultorilor moldoveni.
Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

Anul acesta din cauza secetei, grindinei și nu în ultimul rând pandemiei,  ziua agricultorului este una mai tristă. De obicei, în această zi erau organizate târguri agricole unde fermierii puteau să-și vândă marfa, iar cumpărătorii să procure produse proapspete și ecologice. Potrivit Dianei Crudu, anul 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultorii moldoveni.

Cert este faptul că aceștia nu-și pierd speranța și așteaptă vremuri mai bune pentru a-și putea continua meseria.

"Avem o rază de speranță. Cei care au semănat culturile de toamnă spun că nivelul hidrologic în pământ este suficient de bun penru ca să putenm avea în 2021 culturi cerealiere sămănate în 2020 foarte bune. Avem speranța că situația din anul curent nu se va mai repeta", a declarat interlocutoarea.

Mai mult, Diana Crudu susține că agricultorii vor încerca să-și realizeze marfa în regim online, întrucât organizarea târgurilor, care mai erau o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, nu vor mai avea loc până la sfărșitul acestui an. Mulți dintre ei au depozitele pline cu fructe uscate, ceaiuri, miere ș.a. pe care trebuie să le vândă.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, susține Crudu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
2020, agricultură
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Capre

Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova detalii

119
(reînnoit 11:34 22.11.2020)
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Regulament care prevede acordarea plăților directe crescătorilor de animale.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Crescătorii autorizați de animale din Republica Moldova vor primi bani de la stat. Un regulament care prevede acordarea plăților directe per cap de animal a fost aprobat de Guvern. Prin aprobarea acestui Regulament, statul urmărește să crească numărul de exploatații zootehnice autorizate, ca urmare a înregistrării fermelor din rândurile deținătorilor casnici.

La fel se dorește creșterea numărului de animale exploatate, ca urmare a stopării sacrificării animalelor și a interesului de a deține un număr mai mare de animale, dar și creșterea productivității medii a șeptelului de animale.

Aprobarea Regulamentului va duce și la creșterea volumelor de producție animalieră, asigurarea unităților de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă.

Mai mult, documentul prevede că deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi între 5000 – 7000 de lei per cap de animal. Pentru deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine statul va oferi între 500-300 de lei per cap.  În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăților directe va crește cu 50%.

Depunerea dosarelor de solicitare a plăților directe per cap de animal, se va face în cadrul apelurilor anunțate de Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
creșterea animalelor, populație de animale, fură animale, ferma de animale, produse animale
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme
Tematic
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Pedepse dure: Ce ar putea păți moldovenii care vor schimba aspectul fizic al unui animal


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...