Legume

Avertisment ONU: COVID-19 ar putea declanșa o criză alimentară la nivel global

2046
(reînnoit 22:20 30.03.2020)
Chiar dacă acțiunile restrictive impuse de guverne vor avea efect și răspândirea coronavirusului de tip nou va fi oprită, o altă provocare pentru statele lumii ar putea fi criza alimentară la nivel global.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Dacă infecția cu COVID-19 nu vă afectează datorită măsurilor de prevenire întreprinse de guverne, dezavantajul este că acești pași restrictivi v-ar putea lipsi în viitor de alimente proaspete, inclusiv de fructe și legume.

În timp ce oamenii s-au grăbit să se aprovizioneze cu hârtie igienică și alte produse odată cu declanșarea crizei coronavirusului, unele țări au decis să aplice măsuri protecționiste, inclusiv interdicții la export pentru anumite produse, pentru a satisface cererea internă în creștere.

”Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este că guvernele restricționează fluxul de produse alimentare”, a declarat economistul principal al ONU pentru Alimentație și Agricultură Maximo Toreropentru, adăugând că în curând am putea să ne confruntăm cu consecințele acestor decizii, informează RT.

De exemplu, Rusia a oprit exporturile de hrișcă și alte cereale timp de 10 zile, începând cu 20 martie. Kazahstanul a procedat la fel și a impus restricții la livrările de făină de grâu, hrișcă, zahăr, dar și la mai multe tipuri de legume și ulei de floarea soarelui.

Oficialul ONU avertizează că măsurile protecționiste și barierele comerciale nu fac decât să înrăutățească situația, creând o „volatilitate extremă”.

O altă problemă este că unele țări acum duc lipsa forței de muncă pentru a strânge recolta, cauzată în mare parte de închiderea frontierelor și blocajelor interne. Pe măsură ce epidemia de coronavirus bântuie Europa, fermierii din Franța, Spania și Italia se plâng că fructele și legumele se coc rapid și vor fi lăsate să putrezească dacă situația nu se schimbă, potrivit Bloomberg.

Crescătorii de căpșuni și sparanghel nu sunt în stare să strângă recolta, asta în timp ce totul, de la salată verde și roșii, până la ceapă și mazăre, sunt cele care urmează.

”Coronavirusul afectează forța de muncă, iar problemele logistice devin foarte importante", a spus Torero, citat de Guardian. El a adăugat că ar trebui introduse politici speciale pentru menținerea lanțului de aprovizionare cu alimente.

Pentru a evita pierderi de tone din recoltă, Germania, care duce o lipsă de aproximativ 300 de mii de muncitori, a creat un site web special pentru a reuni fermierii ce s-au pomenit în dificultate și pe cei care pot ajuta. Studenții și cei obligați să renunțe la locul de muncă, de exemplu în sectorul serviciilor, sunt bineveniți să se alăture inițiativei. O platformă similară a fost lansată în Austria.

Cetățenii înșiși contribuie la apariția deficitului, procurând alimente în cantități pe care nici măcar nu le pot mânca înainte de expirare. Cumpărăturile în exces, cauzate de panică, contribuie doar la aprofundarea crizei, potrivit reprezentantului Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, care le recomandă oamenilor să nu facă risipă de alimente.

2046
Tagurile:
alimente, criză, COVID-19, avertisment, ONU
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1162)
Tematic
Hurduzeu: UE dezvoltă piața globală, nu cele locale (VIDEO)
Diana Crudu

Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

134
(reînnoit 21:52 22.11.2020)
În a patra zi de duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua lucrătorului din agricultură şi a industriei prelucrătoare. Cu acest prilej, organziatoarea mai multor târguri agricole, Diana Crudu a vorbit despre activitatea și speranțele agricultorilor moldoveni.
Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

Anul acesta din cauza secetei, grindinei și nu în ultimul rând pandemiei,  ziua agricultorului este una mai tristă. De obicei, în această zi erau organizate târguri agricole unde fermierii puteau să-și vândă marfa, iar cumpărătorii să procure produse proapspete și ecologice. Potrivit Dianei Crudu, anul 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultorii moldoveni.

Cert este faptul că aceștia nu-și pierd speranța și așteaptă vremuri mai bune pentru a-și putea continua meseria.

"Avem o rază de speranță. Cei care au semănat culturile de toamnă spun că nivelul hidrologic în pământ este suficient de bun penru ca să putenm avea în 2021 culturi cerealiere sămănate în 2020 foarte bune. Avem speranța că situația din anul curent nu se va mai repeta", a declarat interlocutoarea.

Mai mult, Diana Crudu susține că agricultorii vor încerca să-și realizeze marfa în regim online, întrucât organizarea târgurilor, care mai erau o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, nu vor mai avea loc până la sfărșitul acestui an. Mulți dintre ei au depozitele pline cu fructe uscate, ceaiuri, miere ș.a. pe care trebuie să le vândă.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, susține Crudu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
2020, agricultură
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Capre

Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova detalii

127
(reînnoit 11:34 22.11.2020)
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Regulament care prevede acordarea plăților directe crescătorilor de animale.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Crescătorii autorizați de animale din Republica Moldova vor primi bani de la stat. Un regulament care prevede acordarea plăților directe per cap de animal a fost aprobat de Guvern. Prin aprobarea acestui Regulament, statul urmărește să crească numărul de exploatații zootehnice autorizate, ca urmare a înregistrării fermelor din rândurile deținătorilor casnici.

La fel se dorește creșterea numărului de animale exploatate, ca urmare a stopării sacrificării animalelor și a interesului de a deține un număr mai mare de animale, dar și creșterea productivității medii a șeptelului de animale.

Aprobarea Regulamentului va duce și la creșterea volumelor de producție animalieră, asigurarea unităților de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă.

Mai mult, documentul prevede că deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi între 5000 – 7000 de lei per cap de animal. Pentru deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine statul va oferi între 500-300 de lei per cap.  În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăților directe va crește cu 50%.

Depunerea dosarelor de solicitare a plăților directe per cap de animal, se va face în cadrul apelurilor anunțate de Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
creșterea animalelor, populație de animale, fură animale, ferma de animale, produse animale
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme
Tematic
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Pedepse dure: Ce ar putea păți moldovenii care vor schimba aspectul fizic al unui animal


Загрузка...

Spital mobil în Stepanakert: A fost amenajat de armata rusă

0
(reînnoit 22:23 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a amenajat un spital mobil în Nagorno-Karabakh, relatează corespondentul RIA Novosti.

Spitalul este dotat cu unități de terapie intensivă, de diagnostic funcțional și de laborator, o sală de operații, un cabinet stomatologic și un cabinet oftalmologic. Există aparate pentru ventilare artificială, aparate cu ultrasunete și raze X.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabakh în conformitate cu un acord semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților care au durat până pe 27 septembrie. Armenia ar trebui, de asemenea, să întoarcă regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam Azerbaidjanului.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru Azerbaidjan: acum, potrivit acestuia, etapa militară a fost încheiată și este posibil să se treacă la probleme de ordin politic.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a recunoscut că decizia privind pacea a fost una dificilă, dar i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste în Erevan, în care a fost cerută demisia prim-ministrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus asamblează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități ale tehnicii medicale speciale din districtul militar estic au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus fixează o copertină pe un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militari ruși pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus instalează echipamente în cadrul spitalului mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus pe teritoriul spitalului mobil de câmp lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus descarcă echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

Tagurile:
spital, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?


Загрузка...