Ion Chicu într-o vizită la Ștefan Vodă

Asigurările în agricultură sunt la un nivel foarte slab: Ion Chicu a convocat o ședință

94
(reînnoit 09:48 22.02.2020)
Asigurările în agricultură se află la un nivel foarte slab, iar riscurile sunt mari în domeniu. Premierul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a vedea cum poate fi îmbunătățită această stare de lucruri.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. „Progresul nesatisfăcător în aplicarea mecanismului de asigurare de către agricultori” a fost subiectul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu vineri, 21 februarie.

La discuții a fost invitat ministrul ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (ADRM), Ion Perju, conducerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan, alți responsabili.

În ședință a fost examinat cadrul normativ național din domeniul asigurărilor în agricultură și a fost constatată „experiența insuficientă pe această dimensiune”, potrivit unui comunicat de presă de la Guvern.

Ion Perju l-a informat pe premier că echipa ministerului pe care-l conduce definitivează acum un proiect de lege menit să reglementeze clar activitatea de asigurare în agricultură și a propus ca instrumentul de subvenționare gestionat de AIPA să fie folosit „ca element stimulator”.

Ion Chicu le-a solicitat responsabililor să definitiveze urgent proiectul de lege menționat și să prezinte o foaie de parcurs pentru aplicarea lui.

Menționăm că, de multe ori, agricultorii nu-și asigură afacerile din cauza costurilor polițelor de asigurare care, potrivit lor, le depășesc posibilitățile financiare.

Pentru anul 2020, Banca Națională a Moldovei prevede „riscuri meteo cu efect proinflaționist”. Aceasta ar însemna riscuri ca productivitatea unor culturi agricole să fie diminuată de fenomene meteo precum seceta, ploi torențiale etc..

Mai notăm și faptul că vineri, 21 februarie, președintele Igor Dodon l-a avertizat pe Ion Perju că-și poate pierde portofoliul de ministru. Șeful statului este nemulțumit că Ministerul Agriculturii n-a reușit să pună capăt tăierilor ilicite de păduri și a afirmat că a discutat despre demiterea lui Ion Perju și cu premierul Ion Chicu.

94
Tagurile:
Ion Chicu, asigurări, agricultură
Tematic
Putin: Agricultura și mediul rural necesită o atenție sporită
Chișinăul, invadat de gândaci periculoși din Asia: Daune mari pentru economie - Video
Ploșnița din Asia a atacat în octombrie mai multe raioane: Precizările ANSA - Foto
Cum vrea Igor Dodon să revoluționeze agricultura: Soluțiile propuse de președinte
Alexandru Gâscă

Ce i-a făcut poliția bărbatului care a provocat scandalul din supermarket

6720
(reînnoit 13:50 07.03.2021)
Lumea se întreabă cine este bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri sâmbătă, într-un supermarket din Capitală, pentru că aceștia erau de proastă calitate? Și ce i-a făcut poliția care a venit la fața locului?

Bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri într-un supermarket din Capitală pentru că erau de proastă calitate, asta în timp ce producătorii autohtoni au marfă bună și nu o pot comercializa, este cunoscutul activist civic, care militează pentru drepturile producătorilor autohtoni, Alexandru Gâscă.

Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.

Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.

Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.

Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.

Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.

Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.

În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6720
Tagurile:
Supermarket, Scandal


Загрузка...
Diana Crudu

Târg cu produse locale în ajun de 8 Martie - detalii

86
În ajunul zilei de 8 Martie, în Capitală va fi organizat un târg dedicat femeilor implicate în afaceri agro-industriale. Detalii am aflat de la activistul civic și organizatoarea târgului, Diana Crudu.
Târg cu produse moldovenești: Unde și când va fi organizat

Amatorii de produse locale proaspete și gustoase sunt așteptați în data de 6 și 7 martie, în Parcul "Alunelul" din sectorul Buiucani al Capitalei, la un târg deosebit. Zeci de femei din țara noastră își vor expune producția la vânzare - miere, prune, struguri, migdale, alune, fructe, pomușoare proaspete și uscate, ceaiuri din plante naturale ș.a.

"Până la 95 la sută din cei prezenți vor fi femei producătoare, iar pentru ele va fi un adevărat cadou dacă produsele pentru care depun tot efortul vor fi apreciate de către vizitatori. Vom avea producători de cașcavaluri de la Drochia, din Slobozia Mare, producători de vinuri, de pâine fără conservanți. Va fi o adevărată sărbătoare", a declarat pentru Sputnik Diana Crudu.

Potrivit organizatoarei, târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Anterior, Diana Crudu a remarcat că, în mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și că ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tematic
Premieră: Catalog impresionant al producătorilor autohtoni


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...