CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a avut luni, 2 decembrie, o întâlnire cu un grup de producători de cereale care practică agricultura ecologică pe segmentul de producție de semințe ecologice, mijloace de protecţie a plantelor, tehnică agricolă şi consultanţă agronomică în Republica Moldova.
Pentru următorii cinci ani, acești producători își propun să mărească suprafața de teren agricol certificat eco cultivat până la 5.000 de hectare, potrivit lui Ion Perju.
În cadrul unui proiect pilot, ei sunt gata să asigure cu hrană bio pentru copii instituțiile preșcolare din Republica Moldova, a anunțat ministrul Agriculturii pe Facebook.
„Au o viziune clară despre dezvoltarea întregului lanț valoric, însă au nevoie și de mulți bani. Au solicitat suportul MADRM în vederea facilitării accesului la subvenții”, a scris Ion Perju.
Ministrul Agriculturii informează că va convoca „o ședință lărgită, pentru a discuta cu toți responsabilii despre prevederile legislației în acest sens” și despre cum pot fi susținute de către stat asemenea inițiative și proiecte-pilot.
Precizăm că Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, potrivit Cadastrului funciar. Numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1,89 milioane de hectare, care se află în proprietate a 1 milion 282 de mii de deținători.
Numărul persoanelor fizice și juridice care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai mulți moldoveni au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.
În premieră, în anul 2020, numeroase persoane juridice și-au rezolvat cu ajutorul mediatorului litigiile din domeniul agriculturii cu creditorii.
"Părțile au ajuns la un numitor comun privind eșalonarea achitării datoriei, s-au înțeles asupra unui grafic de achitare sau au ajuns la alte compromisuri. Pe fondul secetei și pandemiei, rezolvarea acestor cazuri prin mediere este o premieră pentru țara noastră", a remarcat interlocutoarea.
Aurelia Irodoi a atenționat însă că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, discuțiile axându-se pe problemele din agricultură, distribuirea subvențiilor și gestionarea resurselor din anumite fonduri de dezvoltare.
În speță, șeful statului a menționat că au fost semnalate mai multe încălcări în legătură cu activitatea Fondului Ecologic Național și cea a Fondului Național de Dezvoltare Regională. Sandu a cerut în context realizarea unor evaluări externe a modului în care au fost alocate resursele din aceste fonduri în ultimii ani.
Totodată, președintele i-a solicitat ministrului Agriculturii să se consulte cu reprezentanții fermierilor și să elaboreze criteriile și mecanismul de repartizare a ajutorului sub formă de motorină, anunțat de România săptămâna trecută. Maia Sandu a subliniat că ajutoarele trebuie să ajungă la cât mai mulți fermieri, în deosebi către cei care au cea mai mare nevoie de ele, pentru a-i ajuta să-și salveze afacerile în această perioadă grea.
Șeful statului i-a cerut de asemenea ministrului Perju să găsească soluții pentru reanimarea serviciilor de consultanță în agricultură din teritoriu pentru ca micii fermieri să poată beneficia rapid de sfaturile specialiștilor. O altă necesitate stringentă este urgentarea lansării mecanismului de subvenționare în sectorul zootehnic, care se află în situație critică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab.
Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.
În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova