Agricultură

Intenție de milioane: Producători moldoveni doresc livreze hrană bio grădinițelor

103
(reînnoit 09:59 03.12.2019)
Intenție salutară: un grup de producători ce practică agricultura ecologică și-ar dori să asigure cu hrană bio copiii din instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Ei au solicitat suportul statului pentru un proiect-pilot.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a avut luni, 2 decembrie, o întâlnire cu un grup de producători de cereale care practică agricultura ecologică pe segmentul de producție de semințe ecologice, mijloace de protecţie a plantelor, tehnică agricolă şi consultanţă agronomică în Republica Moldova.

Salată „Olivie” cu cartofi
© Sputnik / Алексей Куденко

Pentru următorii cinci ani, acești producători își propun să mărească suprafața de teren agricol certificat eco cultivat până la 5.000 de hectare, potrivit lui Ion Perju.

În cadrul unui proiect pilot, ei sunt gata să asigure cu hrană bio pentru copii instituțiile preșcolare din Republica Moldova, a anunțat ministrul Agriculturii pe Facebook.

„Au o viziune clară despre dezvoltarea întregului lanț valoric, însă au nevoie și de mulți bani. Au solicitat suportul MADRM în vederea facilitării accesului la subvenții”, a scris Ion Perju.

Ministrul Agriculturii informează că va convoca „o ședință lărgită, pentru a discuta cu toți responsabilii despre prevederile legislației în acest sens” și despre cum pot fi susținute de către stat asemenea inițiative și proiecte-pilot.

Precizăm că Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, potrivit Cadastrului funciar. Numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1,89 milioane de hectare, care se află în proprietate a 1 milion 282 de mii de deținători.

103
Tagurile:
Producători moldoveni, producători agricoli, grădinițe, Produse BIO, Agricultură ecologică
Tematic
Ministrului Agriculturii spulberă mitul: Câte mere exportă Moldova în UE în realitate
Aurelia Irodoi

Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

39
(reînnoit 18:47 18.02.2021)
Cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Ce factori au declanșat majorarea interesului față de serviciile de mediere și ce cazuri au fost soluționate în premieră grație acestei practici am aflat de la mediatoarea Aurelia Irodoi.
Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

Numărul persoanelor fizice și juridice care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai mulți moldoveni au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

"Acestea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict între două sau mai multe persoane, într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. Principalele avantaje ale medierii sunt perioada scurtă de soluționare a litigiului, economisirea resurselor financiare și satisfacerea intereselor ambelor persoane aflate în conflict. Persoanele care recurg la medierea conflictelor nu au cheltuieli exorbitante, achitând doar onorariul mediatorului", a explicat Aurelia Irodoi.

În premieră, în anul 2020, numeroase persoane juridice și-au rezolvat cu ajutorul mediatorului litigiile din domeniul agriculturii cu creditorii.

"Părțile au ajuns la un numitor comun privind eșalonarea achitării datoriei, s-au înțeles asupra unui grafic de achitare sau au ajuns la alte compromisuri. Pe fondul secetei și pandemiei, rezolvarea acestor cazuri prin mediere este o premieră pentru țara noastră", a remarcat interlocutoarea.

Aurelia Irodoi a atenționat însă că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
litigii, Mediere
Tematic
Medierea litigiilor în loc de judecată – o practică tot mai populară la moldoveni


Загрузка...
Președinția

Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul interimar și ministrul Agriculturii

151
(reînnoit 08:31 13.02.2021)
Șeful statului a cerut să fie efectuată o evaluare externă a modului în care au fost alocate resursele din fondurile Ecologic și de Dezvoltare Regională.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, discuțiile axându-se pe problemele din agricultură, distribuirea subvențiilor și gestionarea resurselor din anumite fonduri de dezvoltare.

În speță, șeful statului a menționat că au fost semnalate mai multe încălcări în legătură cu activitatea Fondului Ecologic Național și cea a Fondului Național de Dezvoltare Regională. Sandu a cerut în context  realizarea unor evaluări externe a modului în care au fost alocate resursele din aceste fonduri în ultimii ani.

Totodată, președintele i-a solicitat ministrului Agriculturii să se consulte cu reprezentanții fermierilor și să elaboreze criteriile și mecanismul de repartizare a ajutorului sub formă de motorină, anunțat de România săptămâna trecută. Maia Sandu a subliniat că ajutoarele trebuie să ajungă la cât mai mulți fermieri, în deosebi către cei care au cea mai mare nevoie de ele, pentru a-i ajuta să-și salveze afacerile în această perioadă grea.

Șeful statului i-a cerut de asemenea ministrului Perju să găsească soluții pentru reanimarea serviciilor de consultanță în agricultură din teritoriu pentru ca micii fermieri să poată beneficia rapid de sfaturile specialiștilor. O altă necesitate stringentă este urgentarea lansării mecanismului de subvenționare în sectorul zootehnic, care se află în situație critică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
fermieri, subvenții, Ion Perju, Aureliu Ciocoi, Maia Sandu
Tematic
Agricultorii moldoveni vor primi 6 mii de tone de motorină din partea României


Загрузка...
Chișinău

Cum va fi vremea joi: Ce maxime anunță meteorologii

0
(reînnoit 21:22 24.02.2021)
Maxime de până la 13 grade Celsius se așteaptă pe parcursul zilei de joi, 25 februarie. Meteorologii prognozează cer variabil și fără precipitații.

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab. 

Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.

Prognoza meteo pentru 25 februarie - 03 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 25 februarie - 03 martie 2021

În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SHS, februarie, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...