Legume la piață - foto de arhivă

Scandalul cartofilor: Belarus a expediat ANSA o listă cu producători marcați cu roșu

917
(reînnoit 12:31 09.11.2019)
O listă a producătorilor belaruși de cartofi alimentari a fost expediată la Chișinău de autoritățile fitosanitare de la Minsk. Producătorii cu probleme sunt marcați cu roșu de partea belarusă. Autoritatea de la Chișinău subliniază că va efectua verificări proprii.

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Autoritățile fitosanitare de la Minsk i-au expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă a producătorilor de cartofi alimentari din Belarus.

Pe listă se regăsesc producătorii declarați de partea belarusă „liberi de bacteria Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus”, dar și producătorii ale căror loturi anterioare erau infestate – numele acestora aceștia sunt marcate cu roșu.

ANSA anunță că „va continua prelevarea de probe de la toate loturile de cartofi importați” din Belarus și „își rezervă dreptul de a exclude din Listă producătorii la care va fi depistată bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus”.

ANSA a fost acuzată, pe 23 octombrie, de Consiliului Concurenței (CC) că a provocat, prin acțiunile sale, scumpirea cu 82% a cartofilor în aprilie-mai 2019.  

Concluzia CC este că ANSA „a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import”.

Ca „urmare a acțiunilor ANSA”, pe piață a apărut un deficit de cartofi, explică CC. 

În 2018, Republica Moldova a importat 54 de mii de tone de cartofi – pentru material săditor și pentru consum.

Moldovenii consumă câte 93 de kg de cartofi pe an

Potrivit statisticilor oficiale, în Republicii Moldova se consumă anual o cantitate de peste 330 de mii de tone de cartofi – aproximativ 93 de kg pe cap de locuitor.

Producătorii moldoveni de cartofi nu au capacitatea de a produce asemenea cantități - maximul posibilității lor este estimat la 200 de mii de tone.

În 2018, producătorii moldoveni au recoltat în total 175 de mii de tone de cartofi (de pe o suprafață de 19 mii de hectare), cu 13% în scădere față de 2017. De asemenea, o cantitate de 130-140 de mii de tone ar fi produsă anual în gospodăriile casnice ale moldovenilor, au estimat responsabilii din domeniul agriculturii.

La începutul anului 2019, 80% dintre cartofii importați în Republica Moldova au provenit din Belarus, cantitatea lunară fiind de aproximativ 5,9 mii de tone.

Republica Moldova a mai importat în 2019 cartofi din Ucraina, Rusia, Polonia și Turcia.

917
Tagurile:
ANSA, producători, Belarus, import cartofi, cartofi
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Ploșnița din Asia a atacat în octombrie mai multe raioane: Precizările ANSA - Foto
Din vina cui s-au scumpit cartofii în Moldova: Acuzații grave ale Consiliului Concurenței
Diana Crudu

Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

102
(reînnoit 21:52 22.11.2020)
În a patra zi de duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua lucrătorului din agricultură şi a industriei prelucrătoare. Cu acest prilej, organziatoarea mai multor târguri agricole, Diana Crudu a vorbit despre activitatea și speranțele agricultorilor moldoveni.
Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii

Anul acesta din cauza secetei, grindinei și nu în ultimul rând pandemiei,  ziua agricultorului este una mai tristă. De obicei, în această zi erau organizate târguri agricole unde fermierii puteau să-și vândă marfa, iar cumpărătorii să procure produse proapspete și ecologice. Potrivit Dianei Crudu, anul 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultorii moldoveni.

Cert este faptul că aceștia nu-și pierd speranța și așteaptă vremuri mai bune pentru a-și putea continua meseria.

"Avem o rază de speranță. Cei care au semănat culturile de toamnă spun că nivelul hidrologic în pământ este suficient de bun penru ca să putenm avea în 2021 culturi cerealiere sămănate în 2020 foarte bune. Avem speranța că situația din anul curent nu se va mai repeta", a declarat interlocutoarea.

Mai mult, Diana Crudu susține că agricultorii vor încerca să-și realizeze marfa în regim online, întrucât organizarea târgurilor, care mai erau o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, nu vor mai avea loc până la sfărșitul acestui an. Mulți dintre ei au depozitele pline cu fructe uscate, ceaiuri, miere ș.a. pe care trebuie să le vândă.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, susține Crudu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
2020, agricultură
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Capre

Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova detalii

119
(reînnoit 11:34 22.11.2020)
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Regulament care prevede acordarea plăților directe crescătorilor de animale.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Crescătorii autorizați de animale din Republica Moldova vor primi bani de la stat. Un regulament care prevede acordarea plăților directe per cap de animal a fost aprobat de Guvern. Prin aprobarea acestui Regulament, statul urmărește să crească numărul de exploatații zootehnice autorizate, ca urmare a înregistrării fermelor din rândurile deținătorilor casnici.

La fel se dorește creșterea numărului de animale exploatate, ca urmare a stopării sacrificării animalelor și a interesului de a deține un număr mai mare de animale, dar și creșterea productivității medii a șeptelului de animale.

Aprobarea Regulamentului va duce și la creșterea volumelor de producție animalieră, asigurarea unităților de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă.

Mai mult, documentul prevede că deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi între 5000 – 7000 de lei per cap de animal. Pentru deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine statul va oferi între 500-300 de lei per cap.  În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăților directe va crește cu 50%.

Depunerea dosarelor de solicitare a plăților directe per cap de animal, se va face în cadrul apelurilor anunțate de Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
creșterea animalelor, populație de animale, fură animale, ferma de animale, produse animale
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme
Tematic
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Pedepse dure: Ce ar putea păți moldovenii care vor schimba aspectul fizic al unui animal


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

0
(reînnoit 17:34 24.11.2020)
Cazurile de vandalism în cimitirele din Republica Moldova sunt întâlnite tot mai frecvent. Autoritățile își propun să înăsprească sancțiunile pentru profanarea mormintelor. Iată ce părere au preoții ortodocși cu referire la acest subiect.
Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu, parohul Bisericii „Arhanghelul Mihail din satul Cruglic, raionul Criuleni, și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care au ajuns cimitirele din țara noastră din cauza actelor de vandalism ce continuă să persiste.

"Cimitirul este locul de odihnă a părinților și strămoșilor noștri. Profanarea este atunci când batjocorim mormintele, lăsăm mesaje urâte. Chiar și faptul că lăsăm mormintele neîngrijite ar putea fi considerat un păcat, după părerea mea. Cimitirele au ajuns într-un dezastru total – un lucru foarte dureros și neplăcut", a declarat pentru Sputnik preotul ortodox.

Mai mult, Nicolae Ciobanu susține că amenzile pentru cei care comit acte de vandalism în cimitire trebuie să fie cât mai aspre. Totodată, părintele a venit cu un mesaj către întreaga societate: "aveți grijă de morminte nu doar în ajunul Paștelui Blajinilor, ci pe parcursul întregului an. Amintiți-vă și rugați-vă pentru cei adormiți în fiecare zi".

De menționat este că Comisia Juridică, Numiri și Imunități va propune plenului Parlamentului un proiect de modificarea a Codului Penal și Codului Contravențional, care se referă la actele de vandalism și profanare a mormintelor, iar făptașii ar putea să stea și după gratii pentru comiterea acestei infracțiuni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
profanarea mormintelor, morminte, profanare, vandalism, cimitire


Загрузка...