Fetiță, toamna lângă pădure. Imagine simbol

Ploșnița din Asia a atacat în octombrie mai multe raioane: Precizările ANSA - Foto

254
(reînnoit 22:20 01.11.2019)
Vremea caldă și secetoasă din octombrie a favorizat dezvoltarea mai multor specii de dăunători ai culturilor agricole. Pe lângă dăunătorii bine cunoscuți pe plan local, s-a înmulțit și a continuat să dăuneze culturilor ploșnița marmorată din Asia.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Ploșnița marmorată, Halyomorpha Halys, originară din Asia, a compromis și pe parcursul lunii octombrie culturile agricole din Republica Moldova, cele pe care le mai găsea pe câmpuri.

Atacul ploșniței marmorate a produs pagube preponderent în zona de sud și centru.

Acum, gândacul din Asia a trecut la starea de hibernare, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Ploșnița marmorată este o specie invazivă, un dăunător foarte periculos pentru plante, care atacă fructele, legumele, plantațiile de viță de vie și culturile cerealiere, pădurile.

Atunci când vremea s-a răcit și culturile de pe câmpuri au fost în bună parte recoltate, ploșnița marmorată din Asia a invadat și Chișinăul, încercând să se strecoare până și în casele oamenilor pentru a ierna.

Precizăm că acest dăunător, a cărui prezență în Europa a fost constatată prin anii 2007-2008, se hrănește practic cu toate fructele, legumele și cerealele care-i ies în cale.
Proliferarea unor specii de boli şi dăunători ai culturilor agricole a fost favorizată în luna octombrie de vremea caldă, cu deficit de precipitații, informează ANSA

Pe lângă ploșnița marmorată, și dăunătorii tradiționali pentru arealul nostru geografic s-au înmulțit și au atacat culturile agricole: gândacul ghebos, viermele vestic, larvele buhei semănăturilor, păduchele lânos, păduchele din San Jose, puricii cruciferelor, gândacul roșu al rapiței, viespea rapiţei.

Gândacul ghebos s-a înmulțit, prin depunerea oălor și eclozarea larvelor, mai ales pe câmpurile din municipiul Chișinău, în raioanele Leova, Cantemir, Ceadâr-Lunga. 

Temperatura medie a aerului a constituit +12,2..+14,7 grade Celsius în luna octombrie. Maximele termice au urcat până la +26ºС.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +2ºС.

Totodată, pe 12 și 17 octombrie, pe alocuri s-au semnalat înghețuri la suprafaţa solului şi la înălţimea de 2 centimetri de la suprafaţa solului, cu intensitatea de minus 2 grade Celsius.

Cantitatea de precipitaţii nu a depășit 1-6 mm pe parcursul lunii octombrie, mai precizează ANSA.

254
Tagurile:
raioane, Asia, ANSA
Tematic
Cartofi din Turcia cu viermi, returnați în țara de origine: Detalii de la ANSA – Foto
Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime
Merele fac rapăn și cireșele păduchi: Perioadă complicată pentru agricultura din Moldova
Merele și strugurii moldovenești: Producătorii dau faliment, dacă nu le vând în Rusia
Cartofi moldovenești pentru iarnă: Festivalul la care poți face provizii – Video
Vin

Două vinuri din Moldova au câștigat Marea Medalie de Aur

235
(reînnoit 12:03 30.10.2020)
Vinurile moldovenești au fost distinse cu 57 de medalii la concursul Asia Wine Trophy 2020. Două vinuri i-au cucerit cu desăvârșire pe experți și au obținut Marea Medalie de Aur.

CHIȘINĂU, 29 octombrie – Sputnik. Vinurile din Republica Moldova au obținut 57 de medalii la cel mai mare concurs de profil din Asia - Asia Wine Trophy 2020, a informat astăzi Oficiul Național al Viei și Vinului.

Două vinuri - „Cabernet Sauvignon Rose” de la vinăria Asconi și „Chateau Vartely Riesling” de la vinăria Chateau Vartely – au câștigat Marea Medalie de Aur.

Alte 32  de vinuri s-au învrednicit de medalii de aur, iar 23 – de medalii de argint la concursul desfășurat în perioada 11 – 14 octombrie, la Daejeon, Coreea de Sud.

„Succesul este unul foarte important, în condițiile în care țările asiatice, inclusiv Coreea de Sud, fac parte din categoria piețelor netradiționale de export pentru vinurile îmbuteliate, cu o valoare adăugată înaltă”, potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Prognozele din domeniu arată că în următorii 10 ani consumul de vinuri din Asia va înregistra creșteri considerabile, de aceea trebuie să continuăm să producem vinuri de calitate, care să corespundă cererii consumatorilor, pentru a diversifica piețele și pentru orientarea spre aceste regiuni”, a apreciat Irina Bîstrițchi, vicedirector la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Republica Moldova a participat la concurs cu peste 120 de mostre de vin. Dintre acestea, 106 au fost susținute de Oficiul Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol și de gestionarea brandului de țară „Vinul Moldovei”.

Lupta a fost acerbă în cadrul competiției: la concurs au participat peste 4.300 de mostre de vin din 34 de țări. Vinurile au fost apreciate de 140 de jurați internaționali de specialitate.

Doar 30% dintre mostrele de vinuri înscrise în concurs au obținut medalii – un asemenea prag de premiere este prevăzut de regulamentul competiției.

57 de medalii pentru Vinul Moldovei la concursul Asia Wine Trophy 2020
© Photo : QUBO Communications Group
57 de medalii pentru Vinul Moldovei la concursul Asia Wine Trophy 2020

Piețele asiatice, în special China și Coreea de Sud, înregistrează o creștere spectaculoasă a consumului de vinuri de import, fapt care contribuie la creșterea ofertei, potrivit Institutului Viei și Vinului.

Studiile de profil recente arată că tânăra generație din Asia este deschisă spre cunoașterea vinurilor de calitate, chiar dacă acestea nu fac parte din cultura tradițională locală.

Programul din acest an al concursului Asia Wine Trophy a inclus și o conferință cu mai multe sesiuni tematice de discuții, iar Republica Moldova a fost prezentată ca fiind țara cu cele mai mari galerii vinicole din întreaga lume.

În anul 2019, la ediția anterioară a acestui concurs, vinificatorii din Republica Moldova au obținut 56 de medalii, inclusiv o Mare Medalie de Aur, 34 de medalii de aur și 21 de medalii de argint. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
Medalii, vinuri
Tematic
Conservele, vinurile și fructele vor fi exportate în Federația Rusă fără taxe: Detalii
Vinurile moldovenești, prezentate la renumite concursuri internaționale - detalii
Vinurile moldovenești, premiate la un concurs internațional


Загрузка...
Ghidighici baraj

Foto: Nemaipomenit! Iată ce se întâmplă în Ghidighici Ce spun specialiștii

288
(reînnoit 11:57 29.10.2020)
Un fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului s-a înregistrat în satul Ghidighici din municipiul Chișinău: chiar dacă suntem în ultimele zile ale lunii octombrie, acolo au înflorit merii.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Merii înfloriți în plină toamnă, chiar în toamnă târzie, au fost fotografiați de fostul primar al satului Ghidighici, Serafim Isac. El a postat fotografia pe pagina sa de Facebook. "Au înnebunit copacii! La început de noiembrie merii au dat în floare", scrie Serafim Isac pe această rețea de socializare.

Chiar dacă este neobișnuit ca să vedem copaci înfloriți în mijlocul toamnei, specialiștii săpun că acest fenomen este tot mai des în contextul schimbărilor climatice.

Gheorghe Nicolaescu
© Sputnik / Osmatesco
Decanul Facultății de Horticultură a Universității Agricole din Moldova, Gheorghe Nicolaescu

Solicitat de Sputnik Moldova, decanul Facultății de Horticultură a Universității Agricole din Moldova, Gheorghe Nicolaescu, a spus că acesta este un fenomen natural, ce se întâmplă des când toamna este mai lungă, așa cum este și anul acesta. Pentru că este cald, are loc repornirea în vegetație a mugurilor, dar plantațiile nu vor avea de suferit din această cauză și la primăvară merii vor înflori din nou, așa cum este și normal.

Vom menționa că prognozele specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că temperaturile ridicate pe care le avem în prezent, cu maxime de +10..+15 grade Celsius se vor menține până pe 3 noiembrie, chiar dacă vom avea cer variabil, iar în unele zone și ploi de scurtă durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

288
Tagurile:
Ghidighici, Floare, toamna, Mere


Загрузка...
Corneliu Său

Opinie: Afacerea va crește rapid pe o platformă industrială

0
(reînnoit 14:45 31.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", proprietarul unei fabrici de mobilă, Corneliu Său, a explicat ce are de câștigat un antreprenor începător dacă deschide o afacere în cadrul platformei industriale.
Opinie: Afacerea va crește rapid într-o platformă industrială

Corneliu Său este de părerea că în cadrul unei platforme industriale afacerea poate să crească rapid și sănătos, în special când este la început de cale. El recunoaște că, dacă ar fi avut ocazia de la inițierea afacerii sale să facă parte dintr-o platformă industrial, i-ar fi fost mult mai ușor și s-ar bucura de mute avantaje.

"Într-o platformă industrială poți să crești rapid și să-ți ajustezi costurile la creșterea directă. De exemplu, inițial folosești un depozit de șase metri în chirie, iar cu cât businessul crește angajezi mai multe persoane, respectiv și spațiul va fi mai mare. Când ei un spațiu separat sau din start ai costuri mai mari, nu poți să crești și stagnezi creșterea companiei", a explicat antreprenorul.

Mai mult, Corneliu Său a precizat că un alt avantaj ar fi racordările de autorizație – partea de procedură va fi cu mult simplificată. De asemenea, antreprenorii vor fi mult mai motivați să muncească într-un grup de oameni de succes, a căror energie și ambiție cu siguranță va fi molipsitoare.

De menționat este că, recent, Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Astfel, statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Platforme industriale, antreprenori, afacere
Tematic
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje


Загрузка...