CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Recolta de mere de anul acesta va fi de aproximativ 670 de mii de tone, cu vreo 5 mii de tone, aproximativ 1%, mai mare decât în 2018, potrivit primelor estimări anunțate de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.
Însă fructele de măr sunt de o calitate mai redusă anul acesta, din cauza ploilor cu grindină din mai-iunie. Perioada ploioasă a împiedicat polenizarea florilor de măr de către albine și a pus în dificultate acțiunile de combatere a dăunătorilor.
Aproximativ o jumătate din recolta de mere va fi procesată, a estimat, solicitat de Sputnik, președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.
Ploile cu grindină au afectat în special livezile de meri din nordul Republicii Moldova, cum ar fi cele din Briceni și Edineț, care, de regulă, furnizau fructe de o calitate superioară, a menționat Vitalie Gorincioi.
În situația în care doar 50% din recolta de mere va fi propusă pentru consum în stare proaspătă, pe piața internă și externă, este previzibil că prețul acestor fructe va crește, comparativ cu anul trecut.
Producătorii de mere vor fi nevoiți să majoreze prețul, pentru a-și acoperi investiția făcută.
Vitalie Gorincioi a evitat să estimeze cu cât anume va crește prețul merelor, menționând că acest aspect va deveni clar mai târziu.
Totodată, Vitalie Gorincioi a precizat că Republica Moldova va fi în măsură să satisfacă cererile pentru exportul de mere de calitate superioară, în volum total anual de vreo 200-220 de mii de tone.
În 2019 se așteaptă o scădere de 20% a recoltei de mere în lume, fiind prognozată o cantitate de 10 milioane 556 de mii de tone de mere de către Asociaţia Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA).
În Europa, cea mai semnificativă reducere a recoltei, cu până la 44% este așteptată în Polonia.
Dacă în 2018 fermierii polonezi au înregistrat o producție de mere de peste 4,5 milioane de tone, în 2019 recolta de mere nu va depăși 2 milioane 710 mii tone, potrivit estimărilor anunțate la conferinţa „Prognosfruit”, organizată în orașul Alden-Biesen, Belgia, săptămâna trecută, și la care a participat și o delegație a Asociației „Moldova Fruct”.
La conferință au participat 270 de operatori din domeniul producerii și exportului de mere și pere, din 17 țări ale lumi.
CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. După ce mai mulți agricultori au rămas fără subvenții în 2020 din cauza că s-au epuizat banii alocați, AIPA anunță că, odată cu intrarea în vigoare a legii bugetului pentru 2021, a fost reluat procesul de aprobare a solicitărilor rămase din anul trecut.
Astfel, în 2020, 7 448 de solicitări au fost depuse la AIPA pentru a se oferi subvenții la 4 392 de producători agricoli unici. Suma totală pentru acoperirea cererilor de solicitare a ajutorului constituie 1,2 miliarde de lei.
Pentru anul curent, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,1 miliarde de lei.
Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, în dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești, dar și altele.
Totodată, amintim că în anul 2020, agricultorii au fost afectați de secetă. În acest sens, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a li se oferi despăgubiri celor ce au avut de suferit. În vara anului trecut, fermierii au început depunerea dosarelor la AIPA. Tot în acea perioadă, mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de suma subvențiilor acordate și au ieșit masiv la proteste.
La începutul lunii decembrie, agricultorii au început să protesteze cu tractoarele pe drumurile naționale și la intrările în Capitală, apoi au intrat cu tehnica în centrul Chișinăului și preț de mai bine de două săptămâni au stat în fața Guvernului și Parlamentului. Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. După săptămâni de protest, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020. În ajun de Anul Nou, agricultorii și-au scos tractoarele din centrul Capitalei pe motiv că au ajuns la un consens cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În urma discuțiilor, fermierilor li s-a propus crearea unor credite preferențiale cu o dobândă mică și pe un termen mai lung pentru cei mai afectați de secetă. Totodată, s-a pus în discuție oferirea celor trei mii de lei pentru agricultori pentru fiecare hectar afectat de secetă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Obiectiv", deputatul Nicolae Pascaru a declarat faptul că protestele agricultorilor în Piața Marii Adunări Naționale și în fața Parlamentului au o conotație politică. Multe dintre revendicările fermierilor au fost îndeplinite, deși în acest an economia țării a s-a confruntat cu probleme economice majore.
Precizăm că tractoarele din fața Parlamentului și a Președinției, cu care fermierii au blocat circulația pe principala arteră din Capitală, au bătut în retragere, deblocând circulația rutieră.
Până în prezent, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova