Liubomir Vaipan, Adrian Cojocaru, Vasile Dulghieru și Silvia Zavadovschi

Producătorii din Moldova, instruiți de olandezi cum să-și promoveze produsele în UE

197
(reînnoit 13:55 28.02.2019)
Producătorii și exportatorii moldoveni sunt învățați de experții olandezi cum să-și vândă produsele pe piața Uniunii Europene.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Produsele agricole din țara noastră vor ajunge mai ușor pe piața externă. Asta, după ce 19 producători și exportatori moldoveni vor fi instruiți cum să-și promoveze producția pe piața din exterior, în special cea din UE. Pregătirea agricultorilor moldoveni are loc în cadrul Programului de Export Coaching ce va dura doi ani.

„Scopul programului este să ridicăm competitivitatea producătorilor agricoli din țara noastră. Astfel încât să fie capabili să exporte în Uniunea Europeană. Accentul se pune pe ridicarea capacităților manageriale. Fiecare dintre companiile participante va avea un mentor pe parcursul acestor doi ani, cât va dura programul, de la care va primi sfaturile necesare astfel încât să nu facă greșeli și să ajungă mai ușor la cumpărător”, a declarat Adrian Cojocaru, specialist marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Prima rundă de instruiri din cadrul Programului de Export Coaching a avut loc în perioada 25-27 februarie. La acest seminar, fermierii noștri s-au familiarizat cu metodologia olandeză de elaborare a unui plan de marketing pentru export.

„Noi, de multe ori citim, învățăm ceva nou, dar ulterior facem așa cum știm noi. Aici nu vom mai putea face așa ceva, deoarece va fi alături un mentor care ne va ghida astfel încât pașii pe care îi facem să nu fie greșiți. La acest seminar ni s-a prezentat standardele necesare, iar noi urmează deja să facem acele planuri de marketing, adică să facem tema pentru acasă și să o prezentăm experților”, spune producătorul și exportatorul de miere Vasile Dolghieru.

Liubomir Vaipan produce și exportă struguri de masă de mai bine de 10 ani. Deși are experiență în domeniu, fermierul spune că a învățat lucruri noi chiar de la primul atelier din cadrul programului.  

„În prezent, noi exportăm struguri atât în Federația Rusă, cât și pe piața din Uniunea Europeană. Deși avem experiență de export, aceste instruiri sunt binevenite, deoarece învățăm lucruri noi. Învățăm la ce trebuie să acordăm atenție, cum să cercetăm corect piața, cum să găsim noi cumpărători”, spune Liubomir Vaipan.

Tot în cadrul programului, fermierii noștri vor efectua vizite de lucru în diferite țări din Uniunea Europeană pentru a cerceta pe loc piața și a comunica cu potențialii clienți. În ce țări vor merge producătorii și exportatorii moldoveni, dar și ce așteptări au de la acest program, aflați în emisiunea integrală, atașată mai jos. 

Programul de Export Coaching este implementat de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Agenția olandeză CBI și Proiectul „Reforma Climatului Investițional din R.M” al IFC. 

197
Tagurile:
UE, Piata de desfacere, agricultor
Тема:
Viața în Moldova (330)
Tematic
Undă verde pentru export: Iată câți agricultori moldoveni respectă rigorile impuse de UE
Valeriu Bulgari: Agricultura performantă poate fi o premisă pentru combaterea sărăciei
Vin

Două vinuri din Moldova au câștigat Marea Medalie de Aur

228
(reînnoit 12:03 30.10.2020)
Vinurile moldovenești au fost distinse cu 57 de medalii la concursul Asia Wine Trophy 2020. Două vinuri i-au cucerit cu desăvârșire pe experți și au obținut Marea Medalie de Aur.

CHIȘINĂU, 29 octombrie – Sputnik. Vinurile din Republica Moldova au obținut 57 de medalii la cel mai mare concurs de profil din Asia - Asia Wine Trophy 2020, a informat astăzi Oficiul Național al Viei și Vinului.

Două vinuri - „Cabernet Sauvignon Rose” de la vinăria Asconi și „Chateau Vartely Riesling” de la vinăria Chateau Vartely – au câștigat Marea Medalie de Aur.

Alte 32  de vinuri s-au învrednicit de medalii de aur, iar 23 – de medalii de argint la concursul desfășurat în perioada 11 – 14 octombrie, la Daejeon, Coreea de Sud.

„Succesul este unul foarte important, în condițiile în care țările asiatice, inclusiv Coreea de Sud, fac parte din categoria piețelor netradiționale de export pentru vinurile îmbuteliate, cu o valoare adăugată înaltă”, potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Prognozele din domeniu arată că în următorii 10 ani consumul de vinuri din Asia va înregistra creșteri considerabile, de aceea trebuie să continuăm să producem vinuri de calitate, care să corespundă cererii consumatorilor, pentru a diversifica piețele și pentru orientarea spre aceste regiuni”, a apreciat Irina Bîstrițchi, vicedirector la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Republica Moldova a participat la concurs cu peste 120 de mostre de vin. Dintre acestea, 106 au fost susținute de Oficiul Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol și de gestionarea brandului de țară „Vinul Moldovei”.

Lupta a fost acerbă în cadrul competiției: la concurs au participat peste 4.300 de mostre de vin din 34 de țări. Vinurile au fost apreciate de 140 de jurați internaționali de specialitate.

Doar 30% dintre mostrele de vinuri înscrise în concurs au obținut medalii – un asemenea prag de premiere este prevăzut de regulamentul competiției.

57 de medalii pentru Vinul Moldovei la concursul Asia Wine Trophy 2020
© Photo : QUBO Communications Group
57 de medalii pentru Vinul Moldovei la concursul Asia Wine Trophy 2020

Piețele asiatice, în special China și Coreea de Sud, înregistrează o creștere spectaculoasă a consumului de vinuri de import, fapt care contribuie la creșterea ofertei, potrivit Institutului Viei și Vinului.

Studiile de profil recente arată că tânăra generație din Asia este deschisă spre cunoașterea vinurilor de calitate, chiar dacă acestea nu fac parte din cultura tradițională locală.

Programul din acest an al concursului Asia Wine Trophy a inclus și o conferință cu mai multe sesiuni tematice de discuții, iar Republica Moldova a fost prezentată ca fiind țara cu cele mai mari galerii vinicole din întreaga lume.

În anul 2019, la ediția anterioară a acestui concurs, vinificatorii din Republica Moldova au obținut 56 de medalii, inclusiv o Mare Medalie de Aur, 34 de medalii de aur și 21 de medalii de argint. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

228
Tagurile:
Medalii, vinuri
Tematic
Conservele, vinurile și fructele vor fi exportate în Federația Rusă fără taxe: Detalii
Vinurile moldovenești, prezentate la renumite concursuri internaționale - detalii
Vinurile moldovenești, premiate la un concurs internațional


Загрузка...
Ghidighici baraj

Foto: Nemaipomenit! Iată ce se întâmplă în Ghidighici Ce spun specialiștii

174
(reînnoit 11:57 29.10.2020)
Un fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului s-a înregistrat în satul Ghidighici din municipiul Chișinău: chiar dacă suntem în ultimele zile ale lunii octombrie, acolo au înflorit merii.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Merii înfloriți în plină toamnă, chiar în toamnă târzie, au fost fotografiați de fostul primar al satului Ghidighici, Serafim Isac. El a postat fotografia pe pagina sa de Facebook. "Au înnebunit copacii! La început de noiembrie merii au dat în floare", scrie Serafim Isac pe această rețea de socializare.

Chiar dacă este neobișnuit ca să vedem copaci înfloriți în mijlocul toamnei, specialiștii săpun că acest fenomen este tot mai des în contextul schimbărilor climatice.

Gheorghe Nicolaescu
© Sputnik / Osmatesco
Decanul Facultății de Horticultură a Universității Agricole din Moldova, Gheorghe Nicolaescu

Solicitat de Sputnik Moldova, decanul Facultății de Horticultură a Universității Agricole din Moldova, Gheorghe Nicolaescu, a spus că acesta este un fenomen natural, ce se întâmplă des când toamna este mai lungă, așa cum este și anul acesta. Pentru că este cald, are loc repornirea în vegetație a mugurilor, dar plantațiile nu vor avea de suferit din această cauză și la primăvară merii vor înflori din nou, așa cum este și normal.

Vom menționa că prognozele specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că temperaturile ridicate pe care le avem în prezent, cu maxime de +10..+15 grade Celsius se vor menține până pe 3 noiembrie, chiar dacă vom avea cer variabil, iar în unele zone și ploi de scurtă durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
Ghidighici, Floare, toamna, Mere


Загрузка...
Dorin Lozovanu

Lozovanu: Iată de ce moldovenii practic s-au înrudit cu rușii

0
(reînnoit 19:21 30.10.2020)
Poporul rus și cel moldovenesc au o istorie comună, veche de secole, iar în Caucaz și Primorie de secole există sate întemeiate de oameni originari din țara noastră.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Moldovenii s-au stabilit în Crimeea încă în secolele XVII-XVIII, acest lucru îl dovedesc documentele istorice, iar prima localitate, populată de băștinașii din țara noastră a apărut în suburbia Simferopol, numită acum Zagorodnee, dar numită anterior Abdal. Dorin Lozovanu, cercetător la Institutul de Geografie Regională din Leipzig, a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"În cronicile slave, ei erau numiți "volohi” și s-au mutat în Crimeea când peninsula făcea parte din Imperiul Otoman. Unii s-au mutat în aceste pământuri pentru a practica comerțul, alții se ocupau cu creșterea animalelor acolo, iar alții erau pur și simplu duși în sclavie", a spus expertul.

Potrivit istoricului, mulți moldoveni au fost nevoiți să se mute din țara lor natală în regiunile Imperiului Rus odată cu invazia hoardelor tătare și turcești care a avut loc în secolele trecute. Cu toate acestea, stabilindu-se pe teritorii noi, compatrioții noștri și-au păstrat tradițiile și limba, au putut să o vorbească pe deplin până în anii 50 ai secolului trecut.

"O migrare mai organizată a moldovenilor a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea în regiunea Kuban, în unele regiuni din Caucazul de Nord și în Primorie. Au făcut acest pas, deoarece teritoriul provinciei Basarabiei era dens populat, iar în regiunile menționate mai sus ale Rusiei existau multe pământuri care puteau fi lucrate", a spus savantul.

Lozovanu a subliniat că, până în ziua de azi, în regiunea Krasnodar al Rusiei și în Primorie, există sate în care trăiesc stră-stră-strănepoții compatrioților noștri și poartă și nume corespunzătoare - Moldavanovka, Moldavanka, Moldavskoe. Cel mai important lucru în prezent, potrivit expertului, este că autoritățile Moldovei de astăzi să păstreze legăturile cu diaspora din întreaga lume, să încerce să ofere asistență și sprijin în funcționarea și păstrarea limbii, tradițiilor și obiceiurilor oamenilor din afara țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Dorin Lozovanu
Tematic
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS
Moldova stabilește relații culturale cu Oceania


Загрузка...