Fotografie simbol: nuci

Cea mai mare livadă de nuci din Moldova, cunoscută în toată Europa Video

1486
(reînnoit 14:38 28.01.2019)
Un post de televiziune paneuropean de mare audiență relatează despre cea mai mare livadă de nuci pe rod din țara noastră, de data aceasta, prezentând Republica Moldova în lumini pozitive.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Postul paneuropean de televiziune "Euronews" a realizat un reportaj despre cea mai mare livadă de nuci pe rod din Republica Moldova, care se află în nordul țării - raionul Soroca. Plantația are tocmai 800 de hectare, iar firma care o administrează este cel mai mare producător de nuci din Europa.

Reportajul despre livada de nuci și linia de prelucrare a nucilor de la Soroca fost difuzat în cadrul emisiunii ”Business Planet”, cazul fiind prezentat ca o "poveste de succes". Asta și pentru că firma care a administrează afacerea a beneficiat de finanțare europeană, iar postul de televiziune Euronews este un promotor al intereselor birocrației Uniunii Europene, multinaționalelor și al ideologiei globaliste.

Producerea nucilor, unul dintre foarte puținele domenii care merge bine în Moldova

Așa s-au altfel, de data aceasta, Republica Moldova a apărut, în fața celor 7,5 milioane de oameni care urmăresc zilnic Euronews, în lumini pozitive, fapt care trebuie să ne bucure, mai ales că promovează un domeniu extrem de importat al agriculturii noastre – producerea nucilor. Acest domeniu are un mare impact social, dat fiind că în această industrie sunt implicați mult mai mulți oameni decât pare la prima vedere. Și asta pentru că nucile în țara noastră sunt produse nu doar de fermierii care au plantații pe rod. Partea leului în această industrie le revine celor care strâng nuci din gospodăriile proprii, de pe marginea drumurilor, din fâșiile forestiere, iar cei care fac acest lucru sunt, de regulă, oameni săraci care în felul acesta își asigură un mic venit în plus.

Cum să ai venit de 10.000 euro dintr-un hectar de pământ>>>

Menținerea cererii înalte la exportul nucilor din Republica Moldova este extrem de importantă pentru economia țării noastre, în general, și pentru categoriile nevoiașe care practică colectarea nucilor, în special. Prăbușirea exporturilor la nuci, i-ar lipsi pe unii de puținul venit pe care îl mai au.

Moldova are o mină de aur

Dar să vedem ce se întâmplă în acest segment al agriculturii și industriei alimentar din Republica Moldova și cum se plasează țara noastră pe piața globală de nuci.

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Târsână, afirmă, în lucrarea sa "Evoluția culturii nucului în Moldova: trecut, prezent, perspective" (publicată în februarie 2017), că "în mai puțin de 15 ani Moldova a realizat un salt tehnologic care a ridicat cultura nucului la nivel de industrie".

Oleg Târsână afirmă, pe bună dreptate, că cultura nucului este o Mină de Aur pentru cea mai săracă țară a Europei. Și asta pentru că, "în anul 2015, moldovenii au exportat nuci în coajă și miez de nuci în valoare de 108 milioane de dolari  – echivalentul a trei tone de aur. Pentru o economie atât de afectată de tranziția interminabilă, de corupția endemică și de plăcile tectonice mișcătoare ale geopoliticii regiunii, nucul a devenit o mană cerească", spune președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Gâștele au salvat Roma, iar nucile vor salva Moldova>>>

Republica Moldova, în top 7 al producătorilor de nuci din lumea întreagă

Potrivit unui raport privind producerea, exportul și consumul mondial de nucă, publicat de către Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite în data de 20 februarie 2017, Republica Moldova intră în top 7 al producătorilor din lumea întreagă, ocupând poziția a șaptea, fiind devansată doar de China, Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina, Chile, Turcia. Poziție extrem de bună dacă ținem cont și teritoriul minuscul pe care îl are țara noastră comparativ cu cel al țărilor de mai sus.

Moldova, în top 7 al producătorilor mondiali de nuci
Moldova, în top 7 al producătorilor mondiali de nuci

Potrivit studiului realizat de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Târsână, în sezonul  2016-2017, Moldova a produs aproximativ 31 000 tone nuci (față de 18 000 de tone în 2006) care au fost practic complet exportate.

Așa cum am spus mai sus, țara noastră exportă preponderent producția de nuci colectată de populație din fâșiile antierozionale din câmpii, din pomii din fâșiile de aliniament de-a lungul drumurilor și din cei de pe lângă gospodăriile individuale. Potrivit unor estimări, toți acești pomi ar alcătui aproximativ 15 000 – 20 000 ha, ajunși la maturitatea productivă. Această producție reprezintă astăzi cca 80% din totalul exportat. Doar o mică parte provine din cele aproximativ 14 000 ha de livezi plantate în ultimii zece ani, adică în perioada 2006-2016.

Iată de ce menținerea și creșterea exporturilor de nuci este atât de importantă pentru economia Republicii Moldova, astfel că ori promovare a lor este binevenită.

Alarmant: Riscăm să rămânem fără nuci în următorii ani>>>

1486
Tematic
ALERTĂ: supermarketurile sunt pline de fructe şi legume toxice
ANSVSA: caisele şi nectarinele din Turcia sunt toxice
Producători locali

Reacții la amendarea Legii Comerțului Interior: ”Autoritățile s-o lase mai moale”

84
(reînnoit 20:54 22.10.2020)
Statul intenționează să reglementeze comerțul pe care îl desfășoară cei care își cresc producția în gospodăriile casnice. La ce ar trebui să se aștepte oamenii de la țară în aceste condiții de criză economică. Sputnik Moldova a aflat opinia experților.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent un proiect cu privire la amendarea Legii Comerțului Interior, astfel că producătorii casnici își vor putea vinde produse la piață sau chiar de acasă. Totodată, proiectul stabilește modelul, procedura de completare, înregistrare și evidență a declarației de producător, precum și modul de generalizare și analiză a datelor pe care le conține, utilizând Sistemul informațional automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale” (SIA SCITL).

Ținem să precizăm că produsele scoase la vânzare trebuie să fie cultivate pe terenul propriu sau în grădină. Ori dacă vorbim de produsele de origine animalieră, acestea trebuie să provină de la animalele pe care le deține producătorul în propria gospodărie.

O condiție pentru a putea desfășura o astfel de activitate este ca producătorii să respecte cerințele sanitar-veterinare.

De asemenea, trebuie să subliniem faptul că în condițiile unei crize economice profunde, provocată în mare parte de măsurile restrictive impuse odată cu declanșarea epidemiei de coronavirus, singura sursă de existență pentru producătorii casnici este chiar comercializarea produselor obținute din activitatea în propriile gospodării. Un moment sensibil în acest proiect ține de impunerea impozitării acestui gen de activitate, care ar putea împovăra și mai mult oamenii de la țară, mai ales în cazul în care statul ar putea recurge la noi restricții din cauza pandemiei.

Ce spun experții

Pentru a ne lămuri cum stau lucrurile de fapt în acest domeniu, am solicitat opinia economistului Viorel Gârbu, care consideră că autoritățile trebuie să se axeze pe fluxurile mari de mijloace financiare și să nu creeze impedimente administrative pentru producătorii mici.

”Proiectul în cauza s-a aflat o perioadă lungă în faza de elaborare, prea lunga fata de rezultatele atinse. Consider ca autorii acestui proiect puteau să abordeze teme mai sensibile din domeniul comerțului, or, așa cum arată proiectul, sunt vizate doua dimensiuni majore - producătorii casnici și vânzările la preț redus”, explică Gîrbu.

Potrivit expertului, cea de a doua dimensiune merita a fi abordată, iar în partea ce tine de producătorii casnici - ar putea deveni o povară pentru micii producători.

”În partea ce tine de producătorii casnici se conturează opinia privind râvna autorităților să impoziteze si sa creeze impedimente administrative pentru cei mici, care și așa nu dețin o pondere prea mare in PIB-ul țării, deci în valoarea adăugată creată pe durata unui an. În opinia mea, autoritățile trebuie sa fie axate pe fluxurile mari de mijloace financiare. Or, nu este clar cum vor suporta povara administrativă cei care își vând produsele din propria gospodărie, pusa pe seama acestora, dar și cum vor fi suportate costurile suplimentare de către autoritățile locale, daca aceste costuri vor fi acoperite din taxele colectate. Problema comerțului cu produse din gospodăria casnică exista, dar această problema este o consecință a condițiilor precare în care trăiește o bună parte din populația țării, si nu este în acest sens o dimensiune fireasca a vieții social-economice a unei țări. Din acest motiv, pentru autorități ar fi mai bine sa o ”lase mai moale” cu cerințele administrative fata de aceasta categorie socială și să se uite de exemplu la comerțul făcut de marii actori, de exemplu în magazinele mari să se indice nu doar marca comercială, dar și deținătorul acestei mărci. S-ar vedea atunci că nu prea exista competiție ci mai degrabă marketing evoluat”, punctează expertul economic Viorel Gîrbu.

Se pare că aceeași teamă o au și producătorii locali. Deși militează pentru reglementarea acestui proces, totuși vor să fie pus accentul pe protejarea producătorului autohton, iar o astfel de reglementare să nu fie împovărătoare pentru producătorii casnici. O opinie în acest sens a fost exprimată de președintele Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, Tamara Șchiopu.

”Vânzarea produselor de casă, inclusiv carne, conserve, țuică, etc., a fost întotdeauna un proces real, firesc în orice țară. Era cazul să fie legiferată și susținută de către stat, pentru că este o parte considerabilă a economiei naționale și a alimentației tradiționale pe care nimeni nu vrea să o ia în considerare. În realitate, în lume, 70% din mâncarea consumată de omenire este produsă de producătorii casnici și ÎMM, nu de conglomeratele mari. Asta este confirmat de către Națiunile Unite. Important este ca procedura să nu depășească scopul, să nu fie umilitoare, greoaie atât pentru casnici cât și pentru primării, care și așa nu au resurse pentru administrare eficientă. Rămâne de văzut ce mecanisme de aplicare a legii vor fi elaborate și dacă ele vor susține idea sau vor fi, de fapt, împovărătoare pentru oamenii simpli”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Tamara Șchiopu.

Proiectul de lege prevede că producătorii casnici nu vor fi obligați să se înregistreze la stat în calitate de întreprinzător și depunerii notificării privind inițierea activității de comerț. Totodată, taxa pentru unitatea comercială din piață sau amplasament pentru producătorul casnic nu poate depăși 0,5% din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real stabilit de Guvern. Mărimea taxei sau scutirea de la achitarea acesteia urmează a fi stabilită de autoritatea administrației publice locale.

În cazul în care proiectul va fi aprobat de Parlament, Guvernul va urma să creeze și să administreze o resursă informațională de stat în domeniul comerțului, care să asigure printre altele și depunerea notificării privind inițierea activității de comerț on-line prin intermediul unui ghișeu unic.

Potrivit notei informative, studiul de analiză a reglementărilor din domeniul comerțului interior este elaborat în cadrul proiectului Consilierea Guvernului Republicii Moldova în Politici Economice, GIZ Moldova, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Considerăm că acest proiect trebuie supus unor ample dezbateri publice cu participarea nemijlocită a producătorilor mici și mijlocii, dar și a celor casnici, astfel încât noile reglementări să nu complice situația oamenilor de la țară, care și așa este destul de dificilă, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Tamara Șchiopu, Viorel Gîrbu, experți, Reacție, comerț interior
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ce trebuie să facă statul pentru a preveni colapsul: Răspunsurile lui Slusari și Oleinic
Noi reguli în comerțul interior: Mai multe produse autohtone în magazinele din țară


Загрузка...
Boris Boincean

Ce împiedică Moldova devină o a doua Elveție - expert

177
Țara noastră ar putea produce brânzeturi selectate și alte produse lactate în volume industriale, dar pentru asta este necesar să fie pus la punct un întreg spectru de măsuri în sectorul agricol al țării, se arată convins expertul.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Pentru Moldova, un vis absolut realizabil este fabricarea produselor lactate și formarea mărcilor în domeniul brânzeturilor. Acestea ar fi apreciate ulterior ca produse de export în străinătate, la fel ca delicatesele elvețiene și olandeze. Directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova.

”Trebuie să restructurăm sectorul agricol. Aici mă refer la o combinație dintre sectoarele de producție vegetală și creșterea animalelor. Adică, este necesar să readucem în asolament „aurul verde”, cultura furajeră - lucerna, care va crea acest lanț comunicant", a spus Boincean.

Expertul insistă: Ministerul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale din Moldova trebuie să înțeleagă clar că, fără un sector zootehnic dezvoltat, sectorul agricol al țării este un ratat. De asemenea, este necesară o strategie pe termen lung, care să indice în mod clar cât de mult lapte are nevoie Moldova, cât de multă brânză pentru a satisface pe deplin nevoile pieței interne și a trimite cantități semnificative de produse pentru export.

"Da, brânzeturile importate vor rămâne pe rafturi, trăim într-un spațiu economic deschis. Dar nu trebuie să neglijăm interesele economice ale țării, inclusiv dezvoltarea industriei producției de lactate și a fabricării brânzeturilor", a adăugat expertul.

Dacă guvernul țării se apropie acum de alocarea subvențiilor, pentru a sprijini acei fermieri care decid să investească în acest sector agricol care nu este pe deplin exploatat, produsele din Moldova vor putea concura cu  mărci alimentare europene foarte cunoscute în 10-15 ani, a conchis Boincean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
Elveția, Moldova, Boris Boincean
Тема:
Viața în Moldova


Загрузка...
soare

Prognoza meteo: Astăzi, aproape ca vara

0
(reînnoit 16:19 24.10.2020)
Maximele termice vor varia astăzi între +15.. + 20 de grade Celsius, cerul va fi variabil, izolat se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, anunță angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Ploile vor cădea preponderent în raioanele din nordul Republicii Moldova.

În acea regiune, maximele nu vor depăși +18 grade Celsius, la centru mercurul în termometre se va ridica până la gradația +19 și +20 în sudul țării.  

Pe parcursul zilei de astăzi presiunea atmosferică va fi ridicată, iar vântul va sufla cu o viteză de 4-9 metri pe secundă.

În noaptea de duminică spre luni va ploua în raioanele de sud ale Republicii Moldova.

Vremea călduroasă se va menține până la sfârșitul acestei luni, 31 octombrie.

Vom menționa că din 1886 și până în anul trecut, perioada în care s-au monitorizat valorile termice în orașul Chișinău, în data de 25 octombrie am avut zile și mai călduroase, maxima înregistrându-se în anul 1960, când termometrele au indicat +24,4 grade Celsius. Minima însă a fost înregistrată un an mai înainte, în 1959. Atunci, în ziua de 25 noiembrie 1959, mercurul a coborât până la -7,2 grade Celsius.

Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019
Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...