Fermă, vite mari cornute, producerea laptelui

Schimbări în sectorul laptelui: Ce vor face autoritățile în următorii 10 ani

316
(reînnoit 15:02 23.01.2019)
Ministerul Agriculturii a elaborat cu sprijinul Programului ENPARD un program de dezvoltare a sectorului laptelui din Moldova, până în anii 2030.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik, C.S. Moldova a elaborat un program național de dezvoltare a sectorului de lapte pentru următorii 10 ani. Potrivit Ministerului Agriculturii, programul a fost realizat cu sprijinul Programului ENPARD, menit să asigure o dezvoltare durabilă a sectorului lactatelor în Republica Moldova, creând premise pentru export, inclusiv pe piața Uniunii Europene.

În cadrul consultărilor publice organizate recent de autorități, Secretarul de Stat, responsabil de domeniul politicilor produselor de origine animalieră, Veaceslav Cernat, a declarat că Moldova are nevoie de investiții în acest domeniu, în special în privința creării fermelor de bovine.

”Devine prioritară stimularea investițiilor pentru crearea fermelor de bovine, ceea ce va permite utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor și, prin urmare, sporirea semnificativă a productivității acestora și obținerea unui produs competitiv atât pe piața internă, cât și pe piețele de export”, a declarat Cernat.

Potrivit autorităților, documentul reflectă o analiza detaliată a situației din sectoarele de producere și procesare a laptelui, inclusiv tendințele actuale înregistrate în ultimii ani, dar şi propuneri pentru a redresa situaţia în acest sector.

Dacă e să facem o comparație cu anul 1989, când în țara noastră erau peste un milion 200 de mii de bovine, astăzi, cifra este de șase ori mai mică.   

În studioul Radio Sputnik Moldova, secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a declarat că este o nevoie stringentă de a revitaliza sectorul de producere a laptelui.

”Sectorul zootehnic din Republica Moldova acoperă doar 62-65% din necesarul populației noastre. Totodată, 90% din această cifră vine din sectorul privat. Aceste cifre demonstrează încă o dată necesitatea revitalizării sectorului de producere a laptelui”, a declarat Ușurelu.

În primăvara anului 2018, o expertiză de laborator, realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, la comanda Fundației Este-Europene, a arătat că mai multe produse lactate de pe rafturile magazinelor din țara noastră nu conțin grăsimi animale. Mai exact, din 126 de produse lactate autohtone și de import, care au fost supuse expertizei, o pătrime au căzut testul, în componența lor fiind găsite grăsimi vegetale care depășeau cu mult norma admisă.

Businessman: liberul schimb afectează producătorii locali>>>

Anterior, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Republica Moldova, Carolina Linte, a declarat pentru Sputnik Moldova că ”pentru a ne proteja piața și producătorii autohtoni de importuri este necesar ca autoritățile să aibă dorință și voință”.

316
Tagurile:
Moldova 2030, schimbări, 10 ani, sector, lapte
Tematic
Scandalul produselor lactate fără lapte: Ce-i așteaptă pe producătorii autohtoni
Aurelia Irodoi

Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

42
(reînnoit 18:47 18.02.2021)
Cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Ce factori au declanșat majorarea interesului față de serviciile de mediere și ce cazuri au fost soluționate în premieră grație acestei practici am aflat de la mediatoarea Aurelia Irodoi.
Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

Numărul persoanelor fizice și juridice care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai mulți moldoveni au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

"Acestea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict între două sau mai multe persoane, într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. Principalele avantaje ale medierii sunt perioada scurtă de soluționare a litigiului, economisirea resurselor financiare și satisfacerea intereselor ambelor persoane aflate în conflict. Persoanele care recurg la medierea conflictelor nu au cheltuieli exorbitante, achitând doar onorariul mediatorului", a explicat Aurelia Irodoi.

În premieră, în anul 2020, numeroase persoane juridice și-au rezolvat cu ajutorul mediatorului litigiile din domeniul agriculturii cu creditorii.

"Părțile au ajuns la un numitor comun privind eșalonarea achitării datoriei, s-au înțeles asupra unui grafic de achitare sau au ajuns la alte compromisuri. Pe fondul secetei și pandemiei, rezolvarea acestor cazuri prin mediere este o premieră pentru țara noastră", a remarcat interlocutoarea.

Aurelia Irodoi a atenționat însă că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
litigii, Mediere
Tematic
Medierea litigiilor în loc de judecată – o practică tot mai populară la moldoveni


Загрузка...
Președinția

Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul interimar și ministrul Agriculturii

152
(reînnoit 08:31 13.02.2021)
Șeful statului a cerut să fie efectuată o evaluare externă a modului în care au fost alocate resursele din fondurile Ecologic și de Dezvoltare Regională.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, discuțiile axându-se pe problemele din agricultură, distribuirea subvențiilor și gestionarea resurselor din anumite fonduri de dezvoltare.

În speță, șeful statului a menționat că au fost semnalate mai multe încălcări în legătură cu activitatea Fondului Ecologic Național și cea a Fondului Național de Dezvoltare Regională. Sandu a cerut în context  realizarea unor evaluări externe a modului în care au fost alocate resursele din aceste fonduri în ultimii ani.

Totodată, președintele i-a solicitat ministrului Agriculturii să se consulte cu reprezentanții fermierilor și să elaboreze criteriile și mecanismul de repartizare a ajutorului sub formă de motorină, anunțat de România săptămâna trecută. Maia Sandu a subliniat că ajutoarele trebuie să ajungă la cât mai mulți fermieri, în deosebi către cei care au cea mai mare nevoie de ele, pentru a-i ajuta să-și salveze afacerile în această perioadă grea.

Șeful statului i-a cerut de asemenea ministrului Perju să găsească soluții pentru reanimarea serviciilor de consultanță în agricultură din teritoriu pentru ca micii fermieri să poată beneficia rapid de sfaturile specialiștilor. O altă necesitate stringentă este urgentarea lansării mecanismului de subvenționare în sectorul zootehnic, care se află în situație critică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
fermieri, subvenții, Ion Perju, Aureliu Ciocoi, Maia Sandu
Tematic
Agricultorii moldoveni vor primi 6 mii de tone de motorină din partea României


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

77
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...